x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cronica de restaurant - Floarea Orientului

Cronica de restaurant - Floarea Orientului

de Max Gourmet    |    29 Noi 2006   •   00:00
Cronica de restaurant - Floarea Orientului

Pasesc intotdeauna intr-un restaurant chinezesc cu sentimentul ca urmeaza sa asist la un mare spectacol. Din acest motiv, asteptarile mele sunt pe masura emotiei ce ma cuprinde cand citesc oferta de meniu. La Asia, restaurant deschis nu demult la parterul blocurilor de pe Bulevardul Decebal din Bucuresti, intrarea in atmosfera se face totusi mai usor decat in clasicele localuri cu lampioane la usa. O decoratie moderna, desprinsa din avangarda designului de localuri, si luminatia a giorno, sub care nu-ti poti ascunde nici macar sentimentele, dau o dimensiune familiara si occidentala acestui spatiu, fara a reduce din efectul spectacolului culinar oriental.

Fantezii culinare

"Spectacolul meu" a inceput, asadar, cu actul intitulat "Fructe de Mare si Flori de Crizantema". O fantezie de praz, morcov, ardei rosu si verde, ghimbir, caracatita, calmar, crevete, surimi, scoici si alge dispuse floral pe un platou stropit cu sosuri exotice. Surpriza: florile marunte de crizantema, parfumand discret abundenta fructelor de mare. Actul al doilea: "Tofu cu seminte de pin". Din scenografie mai fac parte: boabe de mazare si de porumb, cubulete de morcov si un sos excelent, egal de dulce si de sarat. Pe scena: semintele de pin - cu gust intre aluna si dovleac - , asezate pe cuburile de tofu (rostogolite prin pesmet si prajite), au facut impresie asupra simturilor mele, gata-gata sa intre in extaz.

In locul obisnuitelor ciorbe cu care romanul isi continua masa, am ales un fel pe baza de varza de Pekin (fiarta), cu sos de usturoi si unt, in care am gasit multe "da zao" - fructe uscate, cu gust de curmala, de marimea maslinelor grecesti. Deasupra acestei "supe de salata", destul de consistenta, trona un frumos trandafir din carote.

A urmat o portie de "Rata pe plita incinsa": savuroase bucati de carne frageda, suculenta, orez stropit cu sos de soia, asezonate cu legume prajite si inabusite, unde ceapa avea efect de fundal. O mancare destul de grea, dar in care rata chinezeasca bate de departe rata romaneasca.

Daca adaug la asta desertul - o delicioasa banana prajita, care excela prin gustul caramelizat - si ceaiul aromat, servit intr-o cana din cel mai autentic caolin chinezesc, cu lingurita de portelan alaturi, pot spune cu mana pe suflet ca masa a fost demna de un… mandarin.

Chiar daca nu te scapa de dilemele tranzitiei, o vizita la Restaurantul Asia te poate ajuta sa intelegi mai bine continentul Asia. O masa nu e pentru toate buzunarele, dar ce calatorie indepartata nu costa?

NOTELE LUI MAX
Restaurantul Asia
Bulevardul Decebal nr. 13, Bucuresti
  • Mancare: ■ ■ ■ ■ ■
  • Servire: ■ ■ ■ ■ ■
  • Ambianta: ■ ■ ■ ■ ■
  • Pret: ■ ■ ■ ■
  • De gustibus

    PESTE-VEVERITA. Nu, nu e o specie noua de vietati metisate! Este insa de departe o opera de arta culinara cum rar am avut ocazia sa vad. Crapul, copt in cuptor, fusese crestat cu niste cutite speciale, capatand o forma ciudata, demna de fantezia lui Archimboldo. Verdeata, legumele si cele trei feluri de sosuri nelipsite de la masa si-au pus si ele amprenta la reusita acestei mancari demne de masa unui ambasador.
  • PRET:46 RON
  • ×