x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete cu căpșuni. Cum le păstrezi la congelator

Rețete cu căpșuni. Cum le păstrezi la congelator

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2024   •   23:30
Rețete cu căpșuni. Cum le păstrezi la congelator

Căpșunile sunt unele dintre cele mai gusotase fructe însă nu rezistă prea mult. Astfel că o variantă pentru a le folosi apoi în prăjituri ori smoothie-uri este să le păstrezi la congelator.

Există astfel o metodă care te ajută să le ții la congelator și să scoți din pungă doar cantitatea de care ai nevoie.  Înghețarea trebuie să fie rapidă pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.

Ai nevoie de o strecurătoare, prosoape de hârtie, un cuțit mic, o tavă mare, hârtie pergament, pungi pentru congelator, un marker permanent.

Este important să cumperi căpșuni tari, pe care le pui într-o strecurătoare în chiuvetă și le cureți sub jet de apă rece. Aruncă orice fruct care este deja moale sau prezintă semne de mucegai. 

Întinde-le apoi pe prosoape de hârtie și deasupra pune alt prosop de hârtie. Tapează ușor cu palma astfel încât să nu fie extrasă apa în exces. Lasă-le apoi să se usuce la aer timp de 30- 60 de minute.

Asigură-te că sunt uscate deoarece xcesul de apă va face căpșunile mai moi și le va reduce din aromă atunci când sunt dezghețate.

Îndepărtează-le vârfurile verzi și centrele albe. Le poți tăia pe jumătate sau în sferturi, dar poți congela căpșunile și întregi. Dacă urmează să le folosești la smoothie sau la alte preparate care necesită folosirea unui blender este bine să le tai în bucăți mai mici.

Pune-le apoi pe o tavă pe care ai pus hârtie pergament. Asigură-te că tava încape în congelator.Întinde căpșunile astfel încât să nu se atingă, altfel vor îngheța într-un bloc mare care va fi mai greu de separat. 

În funcție de dimensiunea și forma căpșunilor, acest lucru ar putea dura 2-4 ore. După ce s-au congelat, scoate tava din congelator și transferă căpșunile în pungi speciale pentru congelator,  de preferat din silicon, cu fermoar.

Pune cantitatea de care știi că ai nevoie pentru un preparat. Etichetează pungile cu numele fructului și data la care au fost congelate.

Căpșunile congelate vor rezista chiar și un an, dar aroma intactă o vor păstra timp de 6 luni.

Le poți decongela rapid la cuptorul cu microunde, lăsându-le în sesiuni de un minut până când se dezgheață. Dacă vrei să le folosești în câteva ore, le poți decongela pe blatul din bucătărie sau peste noapte în frigider. La poți folosi și congelate.

Preparate cu căpșuni

1. Deserturi cu aluat

Folosește căpșunile congelate ca și cu cele proaspete, cu zahăr sau amidon de porumb înainte de a le adăuga în aluat. Se vor dezgheța pe măsură ce se gătesc, iar excesul de umiditate se va evapora. 

2. Prăjituri pufoase

Taie fructele mari congelate în felii mai mici. Apoi încorporează fructele congelate în aluat. Prăjitura poate absorbi orice formă de umiditate din căpșuni pe măsura ce se dezgheață. Poți chiar să presari cu puțină făină înainte de a le pune în aluat pentru a nu cădea pe fundul tăvii. Încearcă rețeta de prăjitură bicoloră cu căpșuni.

3. Smoothie-uri sau shake-uri

Pune căpșunile congelate în blender. Dacă ai lăsat căpșunile întregi când le-ai congelat, le poți tăia în bucăți mai mici înainte de a le amesteca.

4. Cocktail

Nu adăuga căpșuni congelate în cocktailuri. Le poți decongela și zdrobi, iar apoi le folosești, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: capsuni congelator retete