x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

de Diana Scarlat    |    07 Apr 2020   •   10:50
Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe vegetale, carnea și ouăle se combină perfect cu tot ce este verde. Dincolo de tradiție și obiceiurile culinare moștenite, medicii și nutriționiștii apreciază aceste combinații, mai ales pentru că estompează mult din efectele cărnii de miel, care nu este ușor de digerat, astfel încât se poate aprecia ingeniozitatea înaintașilor, care au descoperit binefacerile acestor asocieri culinare bune pentru sănătate.
 
 
La fel ca în natură, în satul străvechi nimic nu se pierdea, ci totul se transforma în ceva util sau foarte gustos, dacă ne gândim la o masă copioasă de Paște. La sacrificarea mielului, se lua în calcul evaluarea corectă a fiecărei porțiuni din animalul simbolic pentru această sărbătoare creștinească. Iar tradiția s-a păstrat în primul rând pentru că totul are logică: din pulpe se face friptura, coastele sunt bune pentru stufat, capul e bun pentru ciorbă, iar ogranele și prapurul (stomacul mielului) devin drob, în combinație cu foarte multă verdeață. Cu aceste rețete care vin, de fapt, în sprijinul economiei gospodăriei tradiționale, dar oferă și gust apetisant unor preparate speciale, devenite specifice pentru această perioadă, masa de Paști are toate șansele să nu-și schimbe prea curând rețetele.
 
Friptura e mai fragedă dacă e marinată
Carnea de miel de pe masa de Paști e vedeta festinului. Rețeta tradițională presupune câteva ingrediente naturale: sare, piper, mult usturoi și puțin ulei, apoi friptura este gata, după circa o oră și jumătate de stat la cuptor. Pentru o friptură mai fragedă, bucătarii recomandă marinada, cu vin alb, ulei, sare, piper și busuioc, iar pentru rețetele mai inovative se pot adăuga și alte condimente, care vor schimba gustul specific: rozmarin, cimbru, mentă, boia și alte combinații. Dacă stă șapte-opt ore la marinat, carnea va deveni foarte suculentă, garantând o friptură foarte fragedă. Nutriționiștii și medicii recomandă asocierea fripturii de miel cu foarte multă verdeață, în special salată verde, ceapă și usturoi din grădină, mai puțin cu pâine, cartofi sau alte garnituri, care îngreunează digestia. De asemenea, se recomandă o cantitate cât mai mică de friptură de miel, pentru a se evita efectele nedorite asupra sănătății. Deși este foarte nutritivă, conținând zinc, o cantitate importantă de vitamina B12, vitamina B3 sau niacină, aceasta din urmă fiind o protecție împotriva bolilor cognitive și indispensabilă pentru menținerea unei pieli sănătoase și pentru buna funcționare a tractului gastro-intestinal, totuși, carnea de miel conține și o cantitate foarte mare de acid uric, fiind nocivă pentru cei deja bolnavi de gută.

Chiar dacă mielul pare a fi elementul principal al mesei de Paști, ceapa și usturoiul verde, pătrunjelul și mărarul sunt mult mai bine reprezentate. Drobul, stufatul și tradiționala ciorbă de miel au în rețetele moștenite de la strămoși o cantitate extrem de mare de verdeață.

×
Subiecte în articol: friptura miel