Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Dadaism in farfurie
Cu aproape un secol in urma, sub impulsul catorva artisti revoltati, intre care romanul Tristan Tzara, se nastea pe coltul unei mese de restaurant miscarea DADA, cu scopul de a impune noi modalitati de expresie in aproape toate formele de arta. Spiritul contestatar al miscarii, recunoscut, apoi, mai ales in perioade de epuizare politica si economica, s-a pastrat, patrunzand azi si in spatiul gastronomiei.
Prima miscare inspirata a fost sa comand un sushi mixt, pe care l-am primit dupa tratatia cu zacusca, din partea casei, si salata de spanac fraged, cu nuci, ciuperci si dressing de busuioc. Inutil sa spun ca am mancat sushi cu betisoare, ca japonezii. A urmat un somon la gratar, stropit cu ulei de masline si decorat cu felii de lamaie galbena si verde, agrise si menta; apoi un iepure fiert in vin rosu, cu masline si capere, alaturi de care bucatarul mi-a propus o garnitura de orez cu iaurt, menta si physalis - planta numita si "cireasa de pamant" sau "colivia dragostei", avand, se spune, proprietatea de a ne pastra frumusetea fizicaâ¦
Desertul a fost cu adevarat⦠dadaist, caci numele sau, "sarpe fara sarpe" - specialitatea bucatarului - mi-a pus la maxima incercare imaginatia. Prezenta feliniana a ospataritei - care semana izbitor cu actrita italiana Giulietta Masina - , cat si atmosfera creata de un fond muzical francez, in ton cu "viata in roz" pe care ne-o sugereaza localul, fac din DADA, de departe, cel mai interesant obiectiv al ultimelor mele recenzii culinare.
maxgourmet@k.ro
Restaurantul din⦠garderoba
In 1916, DADA voia sa placa prin ceea ce nu placea bunului simt; "dadaistii" contemporani incearca acum o sinteza intre modernitatea devenita, intre timp, clasica si clasicul aflat din ce in ce mai mult la moda. Asa s-au nascut, in Franta, restaurantul "DADA 20", care serveste pranzul direct la serviciu sau la noi "Colectia de moda DADA", ca manifest al fericirii perfecte. Intr-o asemenea "garderoba" de haine si accesorii vestimentare am luat si eu masa, recent, lasand la intrare toate complexele. Trebuie sa spun ca restaurantul bucurestean DADA nu mi-a dezmintit asteptarile. Interiorul, desenat profesionist, mi-a creat sentimentul ca ma aflu intr-o cutie de sticla in care toate gesturile trebuie facute cu grija.Meniu dada
|
"Gandurile se zamilesc in gura"
Tristan Tzara fondatorul curentului dadaist |
NOTELE LUI MAX
| ||||
|
| ||||
De gustibus
|
Citeşte mai multe despre:
dada

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Trei zile îți fură privirea

Topul celor mai frumoase hoteluri și pensiuni de la Marea Neagră
Îți faci deja planuri pentru vacanța de vară? Înainte să intri pe site-ul CazarePeLitoral.ro și să-ți alegi unitatea de cazare unde să-ți petreci sejurul pe litoral, citește acest articol și descoperă care...
Nae Nicolae merge în finala iUmor, sezonul 10
Nae Nicolae a fost trimis de votul celor de acasă direct în finala iUmor sezonul 10, alături de primul finalist din acest sezon, Florin Gheorghe.
Aceasta este a doua finală în care Nae Nicolae va participa, dup
Ce reguli trebuie respectate atunci cand transporti animale vii?
La ora actuală, o bună parte din totalul transportului de animale vii se referă la deplasarea acestora, în condiții care trebuie respectate cu strictețe, către abatoare. În acest scop, se folosesc anumite...
Cine sunt cei mai cunoscuți pirați din istorie
Considerați bandiții apelor, pirații au produs probleme pe mare cu câteva secole bune înainte de Hristos, în perioada în care a început să se facă și comerț pe mare, iar jafurile au continuat pentru mult...
Kim Kardashian a cerut, oficial, divorţul de rapperul Kanye West
Kim Kardashian a cerut oficial divorţul de soţul ei, rapperul şi antreprenorul Kanye West. O reprezentantă a lui Kardashian a confirmat că a finalizat documentele care pun capăt celor şapte ani de căsătorie a...
Ozana, la Te cunosc de undeva!: „Îmi cer scuze, pentru prima oară în viaţa mea, pentru notele pe care le voi da!”
Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, vine cu o...
De ce este important să faci voluntariat
Pe lângă faptul că îi ajută pe alţi semeni aflaţi în condiţii de viaţă dificile, s-a demonstrat că voluntariatul îmbunătățește și starea de spirit a voluntarilor. Este în natura umană să ne simțim...