x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Darul zeilor

0
Autor: Alina Ramona Anghel 23 Iul 2009 - 00:00
Darul zeilor Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

O plimbare pe dealurile din Zakynthos nu poate decât să vă provoace un sentiment de linişte, de calm şi pace. Fie că sunteţi însoţiţi de ghizi sau faceţi o plimbare singuri, veţi întâlni o mulţime de lucruri interesante. Printre măslini sau pini se găsesc plante medicinale, dar şi plante folosite în bucătăria zakynthiană la prepararea bucatelor tradiţionale şi a brânzei.



Cel mai cunoscut tip de brânză grecească este feta, preparată cu lapte de capră, simplă sau aromată cu diferite condimente. Mai este manure, un alt tip de brânză preparată tot din lapte de capră, dar care are o culoare mai albă şi kefalotiri, un tip de brânză tare, asemănătoare parmezanului. Pe lângă aceste brânzeturi cunoscute în toată lumea, zantienii au mai multe tipuri de brânză specifice insulei: tirokafteri, brânză condimentată cu ardei iute şi folosită ca aperitiv, şi ladotyri, o brânză picantă datorită plantelor pe care le pasc caprele. Myzithra este o brânză care se prepară cu sau fără adaos de sare, fiind consumată ca atare, cu zahăr tos sau miere.

PREPARATE TRADIŢIONALE
Sartsa poate fi considerată mâncarea naţională a zantienilor. Se prepară din carne de taur sau vită, cu roşii, usturoi, oregano şi brânză ladotyri. Fideli usuroiului, zantienii prepară un fel de salată, cu vinete şi mult usturoi. Zantienii prepară pâinea mai mult în casă, alături de dulciuri, printre care şi mandolato, un desert asemănător cu nuga, Zakynthos fiind considerat a fi chiar locul de apariţie. Pasteli, un alt desert zantian, este preparat şi acum aşa cum îl făceau vechii greci, adică din seminţe de susan, miere şi migdale.

Oriunde ţi-ai îndrepta privirea, eşti înconjurat de marea albastră, de verdeaţa frunzelor de măslini, de case ce şi-au păstrat originalitatea construcţiei şi de oameni zâmbitori, gata oricând să te primească în casele lor şi să-ţi ofere cu drag din bucatele tradiţionale.


Patatopita - Plăcintă de cartofi
Ingrediente: 500 g făină, 250 g unt, un kilogram cartofi, 250 g brânză graviera (sau caşcaval), un căţel de usturoi, un sfert de linguriţă cu pudră de nucşoară, 250 ml lapte dulce, sare, piper.
Preparare: Făina se mixează împreună cu untul şi sarea şi se adaugă apă cât să rezulte un aluat omogen. Cartofii se spală, se fierb cu puţină sare, se curăţă de coajă şi se pasează. Se lasă să se răcească, se amestecă cu brânza, usturoiul pisat, laptele dulce, sare, piper şi nucşoară. Se unge o tavă cu unt, se aşază o parte din aluat, se toarnă compoziţia şi se aşază deasupra aluatul rămas. Se introduce în cuptorul încins şi se coace 50-60 de minute la foc mediu. Se serveşte simplă, cu sufle de praz sau cu salată de sfeclă roşie şi iaurt.


Kalamarakia yemista - Calamar umplut
Ingrediente: un kilogram calamari, 6 linguri cu ulei de măsline, o ceapă, doi căţei de usturoi, o cană cu orez, două roşii, o lingură cu mentă tocată, jumătate de cană cu suc de roşii, sare, piper, pătrunjel, cartofi.
Preparare: Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se adaugă ceapa tocată şi se căleşte până se înmoaie. Se presară usturoiul tocat, orezul spălat şi două căni cu apă. Se lasă să fiarbă până ce orezul este aproape fiert, se adaugă roşiile tocate mărunt, sare şi piper. Se lasă să se răcească puţin, se adaugă mentă şi pătrunjel tocat. Se spală calamarii, se umplu cu amestecul de orez şi legume şi se pun pe o farfurie. Se încinge restul de ulei, se pun calamarii, se prăjesc uşor pe toate părţile, se toarnă sucul de roşii şi se condimentează. Se acoperă cu un capac şi se fierb la foc mediu 25-30 de minute. Se servesc cu o garnitură de cartofi prăjiţi sau orez cu sos de roşii şi pătrunjel.


Makaronia me skordohoke manitaria - Spaghete cu usturoi şi ciuperci
Ingrediente: un pachet spaghete, 250 g ciuperci, 3-4 căţei de usturoi, 200 g şuncă, 3 linguri cu ulei de măsline, 50 g parmezan, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Spaghetele se fierb în apă cu puţină sare, se scurg şi se păstrează la cald. În uleiul încins se călesc ciupercile, usturoiul tocat şi şunca tăiate mărunt, se pun peste paste, se presară parmezanul ras, sare, piper şi pătrunjel tocat.
Se amestecă totul bine, se pune pe o farfurie şi se serveşte imediat.
Citeşte mai multe despre:   sare,   brănză,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...
Serviciul de email marketing furnizat de