x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Darul zeilor

0
Autor: Alina Ramona Anghel 23 Iul 2009 - 00:00
Darul zeilor Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

O plimbare pe dealurile din Zakynthos nu poate decât să vă provoace un sentiment de linişte, de calm şi pace. Fie că sunteţi însoţiţi de ghizi sau faceţi o plimbare singuri, veţi întâlni o mulţime de lucruri interesante. Printre măslini sau pini se găsesc plante medicinale, dar şi plante folosite în bucătăria zakynthiană la prepararea bucatelor tradiţionale şi a brânzei.



Cel mai cunoscut tip de brânză grecească este feta, preparată cu lapte de capră, simplă sau aromată cu diferite condimente. Mai este manure, un alt tip de brânză preparată tot din lapte de capră, dar care are o culoare mai albă şi kefalotiri, un tip de brânză tare, asemănătoare parmezanului. Pe lângă aceste brânzeturi cunoscute în toată lumea, zantienii au mai multe tipuri de brânză specifice insulei: tirokafteri, brânză condimentată cu ardei iute şi folosită ca aperitiv, şi ladotyri, o brânză picantă datorită plantelor pe care le pasc caprele. Myzithra este o brânză care se prepară cu sau fără adaos de sare, fiind consumată ca atare, cu zahăr tos sau miere.

PREPARATE TRADIŢIONALE
Sartsa poate fi considerată mâncarea naţională a zantienilor. Se prepară din carne de taur sau vită, cu roşii, usturoi, oregano şi brânză ladotyri. Fideli usuroiului, zantienii prepară un fel de salată, cu vinete şi mult usturoi. Zantienii prepară pâinea mai mult în casă, alături de dulciuri, printre care şi mandolato, un desert asemănător cu nuga, Zakynthos fiind considerat a fi chiar locul de apariţie. Pasteli, un alt desert zantian, este preparat şi acum aşa cum îl făceau vechii greci, adică din seminţe de susan, miere şi migdale.

Oriunde ţi-ai îndrepta privirea, eşti înconjurat de marea albastră, de verdeaţa frunzelor de măslini, de case ce şi-au păstrat originalitatea construcţiei şi de oameni zâmbitori, gata oricând să te primească în casele lor şi să-ţi ofere cu drag din bucatele tradiţionale.


Patatopita - Plăcintă de cartofi
Ingrediente: 500 g făină, 250 g unt, un kilogram cartofi, 250 g brânză graviera (sau caşcaval), un căţel de usturoi, un sfert de linguriţă cu pudră de nucşoară, 250 ml lapte dulce, sare, piper.
Preparare: Făina se mixează împreună cu untul şi sarea şi se adaugă apă cât să rezulte un aluat omogen. Cartofii se spală, se fierb cu puţină sare, se curăţă de coajă şi se pasează. Se lasă să se răcească, se amestecă cu brânza, usturoiul pisat, laptele dulce, sare, piper şi nucşoară. Se unge o tavă cu unt, se aşază o parte din aluat, se toarnă compoziţia şi se aşază deasupra aluatul rămas. Se introduce în cuptorul încins şi se coace 50-60 de minute la foc mediu. Se serveşte simplă, cu sufle de praz sau cu salată de sfeclă roşie şi iaurt.


Kalamarakia yemista - Calamar umplut
Ingrediente: un kilogram calamari, 6 linguri cu ulei de măsline, o ceapă, doi căţei de usturoi, o cană cu orez, două roşii, o lingură cu mentă tocată, jumătate de cană cu suc de roşii, sare, piper, pătrunjel, cartofi.
Preparare: Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se adaugă ceapa tocată şi se căleşte până se înmoaie. Se presară usturoiul tocat, orezul spălat şi două căni cu apă. Se lasă să fiarbă până ce orezul este aproape fiert, se adaugă roşiile tocate mărunt, sare şi piper. Se lasă să se răcească puţin, se adaugă mentă şi pătrunjel tocat. Se spală calamarii, se umplu cu amestecul de orez şi legume şi se pun pe o farfurie. Se încinge restul de ulei, se pun calamarii, se prăjesc uşor pe toate părţile, se toarnă sucul de roşii şi se condimentează. Se acoperă cu un capac şi se fierb la foc mediu 25-30 de minute. Se servesc cu o garnitură de cartofi prăjiţi sau orez cu sos de roşii şi pătrunjel.


Makaronia me skordohoke manitaria - Spaghete cu usturoi şi ciuperci
Ingrediente: un pachet spaghete, 250 g ciuperci, 3-4 căţei de usturoi, 200 g şuncă, 3 linguri cu ulei de măsline, 50 g parmezan, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Spaghetele se fierb în apă cu puţină sare, se scurg şi se păstrează la cald. În uleiul încins se călesc ciupercile, usturoiul tocat şi şunca tăiate mărunt, se pun peste paste, se presară parmezanul ras, sare, piper şi pătrunjel tocat.
Se amestecă totul bine, se pune pe o farfurie şi se serveşte imediat.
Citeşte mai multe despre:   sare,   brănză,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
Serviciul de email marketing furnizat de