O plimbare pe dealurile din Zakynthos nu poate decât să vă provoace un sentiment de linişte, de calm şi pace. Fie că sunteţi însoţiţi de ghizi sau faceţi o plimbare singuri, veţi întâlni o mulţime de lucruri interesante. Printre măslini sau pini se găsesc plante medicinale, dar şi plante folosite în bucătăria zakynthiană la prepararea bucatelor tradiţionale şi a brânzei.
Cel mai cunoscut tip de brânză grecească este feta, preparată cu lapte de capră, simplă sau aromată cu diferite condimente. Mai este manure, un alt tip de brânză preparată tot din lapte de capră, dar care are o culoare mai albă şi kefalotiri, un tip de brânză tare, asemănătoare parmezanului. Pe lângă aceste brânzeturi cunoscute în toată lumea, zantienii au mai multe tipuri de brânză specifice insulei: tirokafteri, brânză condimentată cu ardei iute şi folosită ca aperitiv, şi ladotyri, o brânză picantă datorită plantelor pe care le pasc caprele. Myzithra este o brânză care se prepară cu sau fără adaos de sare, fiind consumată ca atare, cu zahăr tos sau miere.
PREPARATE TRADIŢIONALE
Sartsa poate fi considerată mâncarea naţională a zantienilor. Se prepară din carne de taur sau vită, cu roşii, usturoi, oregano şi brânză ladotyri. Fideli usuroiului, zantienii prepară un fel de salată, cu vinete şi mult usturoi. Zantienii prepară pâinea mai mult în casă, alături de dulciuri, printre care şi mandolato, un desert asemănător cu nuga, Zakynthos fiind considerat a fi chiar locul de apariţie. Pasteli, un alt desert zantian, este preparat şi acum aşa cum îl făceau vechii greci, adică din seminţe de susan, miere şi migdale.
Oriunde ţi-ai îndrepta privirea, eşti înconjurat de marea albastră, de verdeaţa frunzelor de măslini, de case ce şi-au păstrat originalitatea construcţiei şi de oameni zâmbitori, gata oricând să te primească în casele lor şi să-ţi ofere cu drag din bucatele tradiţionale.
Patatopita - Plăcintă de cartofi
Ingrediente: 500 g făină, 250 g unt, un kilogram cartofi, 250 g brânză graviera (sau caşcaval), un căţel de usturoi, un sfert de linguriţă cu pudră de nucşoară, 250 ml lapte dulce, sare, piper.
Preparare: Făina se mixează împreună cu untul şi sarea şi se adaugă apă cât să rezulte un aluat omogen. Cartofii se spală, se fierb cu puţină sare, se curăţă de coajă şi se pasează. Se lasă să se răcească, se amestecă cu brânza, usturoiul pisat, laptele dulce, sare, piper şi nucşoară. Se unge o tavă cu unt, se aşază o parte din aluat, se toarnă compoziţia şi se aşază deasupra aluatul rămas. Se introduce în cuptorul încins şi se coace 50-60 de minute la foc mediu. Se serveşte simplă, cu sufle de praz sau cu salată de sfeclă roşie şi iaurt.
Kalamarakia yemista - Calamar umplut
Ingrediente: un kilogram calamari, 6 linguri cu ulei de măsline, o ceapă, doi căţei de usturoi, o cană cu orez, două roşii, o lingură cu mentă tocată, jumătate de cană cu suc de roşii, sare, piper, pătrunjel, cartofi.
Preparare: Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se adaugă ceapa tocată şi se căleşte până se înmoaie. Se presară usturoiul tocat, orezul spălat şi două căni cu apă. Se lasă să fiarbă până ce orezul este aproape fiert, se adaugă roşiile tocate mărunt, sare şi piper. Se lasă să se răcească puţin, se adaugă mentă şi pătrunjel tocat. Se spală calamarii, se umplu cu amestecul de orez şi legume şi se pun pe o farfurie. Se încinge restul de ulei, se pun calamarii, se prăjesc uşor pe toate părţile, se toarnă sucul de roşii şi se condimentează. Se acoperă cu un capac şi se fierb la foc mediu 25-30 de minute. Se servesc cu o garnitură de cartofi prăjiţi sau orez cu sos de roşii şi pătrunjel.
Makaronia me skordohoke manitaria - Spaghete cu usturoi şi ciuperci
Ingrediente: un pachet spaghete, 250 g ciuperci, 3-4 căţei de usturoi, 200 g şuncă, 3 linguri cu ulei de măsline, 50 g parmezan, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Spaghetele se fierb în apă cu puţină sare, se scurg şi se păstrează la cald. În uleiul încins se călesc ciupercile, usturoiul tocat şi şunca tăiate mărunt, se pun peste paste, se presară parmezanul ras, sare, piper şi pătrunjel tocat.
Se amestecă totul bine, se pune pe o farfurie şi se serveşte imediat.
Citește pe Antena3.ro