x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Daruri dulci

Daruri dulci

de Mara Raducanu    |    30 Noi 2005   •   00:00
Daruri dulci
CAIET DE RETETE
Iarna incepe in noaptea de Sfantul Nicolae, iar expresia "s-a dat Sfantul jos din cui" nu este deloc intamplatoare.

Batran, cu o barba lunga si alba, la 6 decembrie, de dragul celor mici, Mosul parca intinereste. Fara a mai lua in calcul povara anilor deja fara numar, acesta isi scutura cu putere barba, semn ca va veni prima zapada, si porneste cu tolba plina pe la fiecare casa.

In jurul acestei sarbatori s-au creat de-a lungul timpului o serie de legende transmise si imbogatite din generatie in generatie.

DARURI. "Copiii rai si lenesi primesc nuieluse, iar cei ascultatori, dulciuri si jucarii." Asa ne tot speriau parintii cand eram mici - si de dragul Mosului ne cuminteam noi pentru vreo cateva zile. Ghetute lustruite si incapatoare, demostratii de cumintenie, lectii facute si poezii invatate. Principalele noastre atuuri. Dar cum orice minune dureaza doar trei zile, reveneam repede la mai vechile noastre obiceiuri!

SPECIAL. Pentru mine, sarbatoarea Sfantului Nicolae a insemnat dintotdeauna ceva special. Nu doar pentru faptul ca dimineata imi gaseam ghetutele pline cu dulciuri, ci pentru ca mama imi pregatea de fiecare data desertul meu preferat: ciocolata de casa cu alune. Si, fiindca mie mi-a indulcit copilaria, va daruiesc cu draga inima reteta, special pentru micutii domniilor voastre! Bucurati-va alaturi de ei de Sarbatori!

CORNULETE CU SMANTANA SI RAHAT


  • INGREDIENTE: 300 g faina, 200 g smantana, 200 g unt, sare, rahat, zahar pudra.
  • PREPARARE: Faina se cerne pe o planseta, iar la mijloc se pune untul taiat in bucatele, smantana si sarea. Se framanta un aluat, care se da la rece o noapte. Se intinde o foaie, care se taie in patrate cu latura de cate 4 cm, iar la mijloc se pune o bucatica de rahat. Se rasucesc incepand cu un colt al patratului. Se coc la foc potrivit si se dau fierbinti prin zahar pudra.

    CIOCOLATA DE CASA CU ALUNE


  • INGREDIENTE: 50 g cacao, 100 g margarina, 120 ml lapte dulce, 250 g zahar tos, un pliculet cu zahar vanilinat, 50 g alune.
  • PREPARARE: Margarina se amesteca bine cu laptele si cu cacaua, pana se omogenizeaza. Zaharul se fierbe intr-o jumatate de cana cu apa, formand un sirop bine legat. Se lasa sa se raceasca vreo cateva minute, apoi se toarna putin cate putin peste compozitie. Se omogenizeaza din nou, adaugand zaharul vanilinat. Alunele se piseaza marunt sau, dupa preferinta, se pot lasa chiar in jumatati. Se adauga si ele in pasta obtinuta si se intinde uniform intr-o tava unsa cu unt. Se da la frigider si se lasa pana a doua zi, sa se intareasca.

    PRAJITURA CU STAFIDE SI NUCI


  • INGREDIENTE: 3 oua, 3 cesti cu zahar, 6 cesti cu faina, 100 g stafide, 100 g nuci, o lamaie, bicarbonat.
  • PREPARARE: Ouale se freaca impreuna cu zaharul la bain-marie. Se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, nucile, dupa care se incorporeaza faina in ploaie. Se unge o tava cu putin unt, se incalzeste cuptorul, se ia o lingurita din compozitie si se pune pe tava. De fiecare data cand se ia cate o lingurita din aluat se trece lingura prin ulei.

    STRUDEL CU MERE


  • INGREDIENTE: 500 g faina, 120 ml apa, 500 g mere, sare, unt, zahar, scortisoara, stafide.
  • PREPARARE: Din faina, apa si sare se face un aluat, care se bate bine si apoi se lasa la odihnit. Se intind foi subtiri, care se taie in patrate egale si se stropesc cu unt cald, dar nu fierbinte. Merele se rad si se calesc in tigaie. Se lasa sa se raceasca si se adauga zahar dupa gust, scortisoara si stafidele. Se suprapun mai multe foi, se pun merele si se ruleaza. Se asaza in tava tapetata cu faina si se coc la foc potrivit. Se pudreaza cu zahar.

    CREMA DE ZAHAR ARS


  • INGREDIENTE: 4 oua, 150 g zahar, 500 ml lapte, un pliculet de zahar vanilinat, sare.
  • PREPARARE: Zaharul vanilinat se dizolva in laptele rece si se pun sa fiarba impreuna la foc moale. Cand clocoteste, se ia de pe foc si se acopera, sa se mentina cald. Ouale se bat spuma cu 100 g zahar, pana se topeste complet. Se pune din nou laptele pe foc, se aduce la punctul de fierbere, se adauga un varf de lingurita cu sare si se toarna incet, incet peste ouale frecate, amestecand continuu. Se tapeteaza o cratita cu restul de zahar, se pune pe foc mic si se lasa sa se caramelizeze, scuturandu-se cratita ca sa se prinda tot zaharul. Cand s-a ingalbenit, se toarna crema, se acopera cratita si se pune sa fiarba in bain-marie. Se lasa o jumatate de ora, dupa care se ia de pe foc. Se serveste rece.

    CORNULETE CU NUCI


  • INGREDIENTE: 200 g unt, 6 linguri cu apa clocotita, o lingurita cu otet, 350 g faina, 500 g nuci, arome, zahar pudra.
  • PREPARARE: Margarina se freaca cu apa si otetul. Se adauga faina, nucile macinate si aromele (rom, vanilie dupa gust). Se formeaza baghete de aluat de grosimea unui deget si se portioneaza la circa 5 cm. Se dau la foc potrivit timp de 15 minute, dupa care se tavalesc in zahar pudra vanilinat.

    MELCI CU NUCA


  • INGREDIENTE: 100 g faina, 400 ml de lapte, 10 g drojdie, 4 linguri cu zahar, doua oua, lamaie, doua linguri cu miez de nuca macinat, o lingura cu pesmet, un pliculet de zahar vanilinat, 12 ml ulei, scortisoara, sare.
  • PREPARARE: Se amesteca 40 g faina cu laptele si drojdia si se lasa la dospit. Intr-un vas, pe foc mic, se amesteca un ou, o lingurita cu zahar si jumatate din zaharul vanilinat si coaja rasa de lamaie. Se bat ouale spuma, apoi se iau si se omogenizeaza cu aluatul de mai sus. Se adauga restul de faina si uleiul si se intinde o foaie de 1,5 centimetri grosime. Miezul de nuca se bate cu un ou, o lingurita cu zahar, pesmet si scortisoara, dupa care se intinde pe foaie. Foaia se ruleaza, se taie in patru, se lasa sa creasca, dupa care se da la cuptor. Din restul de zahar, vanilie, coaja de lamaie si putina apa se face un sirop. Melcii se vor cufunda in acest sirop.
  • ×