Fructele de pădure reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă şi chiar mai gustoasă a cipsurilor, a ciocolatelor, a bomboanelor sau seminţelor! În stare proaspătă - şi în prăjituri, dulceţuri, compoturi, sucuri - căpşunele, zmeura, murele, afinele, coacăzele etc. oferă multe beneficii sănătăţii.
Ele sunt bogate în vitaminele B şi C, conţin antioxidanţi care ajută la eliminarea impurităţilor din organism, sunt bogate în fibre. Nu e de neglijat nici faptul că numeroase studii demonstrează că acestea conţin substanţe care contribuie la păstrarea sănătăţii, deoarece luptă împotriva multor germeni, boli şi afecţiuni.BENEFICII
Despre afine se spune că ajută la păstrarea abilităţilor cognitive, în special la bătrâneţe, şi sunt un remediu pentru infecţiile urinare. Consumul de căpşune ajută la scăderea nivelului de colesterol. Ele sunt considerate o modalitate naturală de a preveni apariţia celulelor canceroase. Zmeura luptă şi ea împotriva cancerului şi ajută la distrugerea celulelor de acest gen care s-au format deja în organism.
Coacăzele negre au un număr impresionant de minerale şi vitamine. În plus, este singurul fruct de pădure care conţine ulei volatil într-o proporţie destul de mare, cu efecte cu totul deosebite. Aceste fructe sunt apreciate şi pentru creşterea lor nepretenţioasă, motiv pentru care au început să fie "curtate" din ce în ce mai mult de agricultorii români. Fructele de pădure au pătruns atât în industria alimentară, în industria medicală, cât şi în industria cosmetică.
Noi nu vă propunem vreo cremă de corp sau vreo pastilă vegetală, ci câteva reţete de prăjituri care au aroma pădurii!
Frigărui de fructe
Ingrediente: 500 ml lapte dulce, 4 ouă, două linguri cu cacao, două pliculeţe zahăr vanilinat, câteva fire de şofran, un sfert de linguriţă cu sare, 100 g ciocolată albă, 100 g ciocolată neagră, o lingură cu mentă tocată, 200 g zmeură, 200 g mure.
Preparare: Se amestecă jumătate din cantitatea de lapte cu cacaua, ciocolata neagră tăiată bucăţele şi jumătate din cantitatea de sare. Se fierb la foc mic, apoi se lasă să se răcească. Se mixează două ouă, se adaugă laptele cu ciocolată neagră, amestecând bine. Se pune din nou la fiert la foc mic şi se ţine până se îngroaşă. Se amestecă laptele dulce rămas, sarea, ciocolata albă şi şofranul. Se procedează la fel ca la crema de cacao cu ciocolată, amestecând treptat compoziţia cu cele două ouă rămase. Se fierbe amestecul şi se lasă la răcit. În pahare înalte se pune întâi crema de ciocolată cu şofran, apoi în mijloc se toarnă crema de cacao cu ciocolată neagră. Se presară menta tocată, se aşază deasupra frigărui de zmeură şi mure şi se serveşte.
Smochine umplute cu fructe de pădure
Ingrediente: 250 g fructe de pădure congelate, 250 ml frişcă, 250 ml lapte, 100 g zahăr, 250 g brânză de vaci, 45 g făină, două gălbenuşuri, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 5 g gelatină, 200 g coacăze roşii, 100 g mure, 400 g smochine uscate.
Preparare: Fructele se decongelează şi se pasează. Într-o oală se amestecă laptele dulce rece cu zahărul tos, gălbenuşurile şi făina. Se pun la fiert la foc mic sau la bain-marie, ca să nu se lipească, şi, când s-a îngroşat crema, se ia de pe foc. Se adaugă gelatina înmuiată în puţină apă rece, se amestecă până se dizolvă şi se lasă să se răcească complet. Brânza de vaci se mixează separat, apoi se amestecă cu frişca mixată, piureul de fructe de pădure şi crema de lapte rece. Smochinele se fierb în apă clocotită şi se lasă să se răcească. Se taie câte un căpăcel de la fiecare.
Se umplu cu crema de brânză şi fructe, se aşază pe un platou şi se introduc la rece. Se scot şi se servesc cu murele şi coacăzele roşii spălate şi scurse de apă.
Buşeuri cu cremă şi afine
Ingrediente: un pachet aluat de foitaj, 500 ml lapte dulce, o păstaie de vanilie, 4 ouă, 125 g zahăr tos, 55 g făină, 200 g afine, 100 g migdale, 150 ml sos caramel, un sfert de linguriţă cu sare.
Preparare: Într-o crăticioară se fierbe laptele dulce împreună cu sarea şi păstaia de vanilie crestată. Separat se mixează ouăle împreună cu zahărul tos până îşi dublează volumul şi se albesc. Se adaugă făina, se amestecă, apoi se toarnă puţin câte puţin din laptele cu vanilie, ca să nu se taie crema. Când s-au amestecat toate ingredientele, se pune din nou compoziţia pe foc mic şi se fierbe până începe să se îngroaşe. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Aluatul de foitaj se dezgheaţă la temperatura camerei ca să nu se rupă foaia, se taie rondele egale ca număr cu o cană, apoi jumătate din ele se decupează în interior cu un pahar sau o cană mai mică. Se aşază în tavă rondele pline, se ung cu puţină apă, se aşază deasupra rondelele decupate şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu până devin aurii, se scot pe un platou şi se lasă la răcit. Se umplu cu cremă, se presară cu fructe şi migdale şi se servesc cu sosul de caramel.
Fidea de orez cu sos de coacăze
Ingrediente: 200 g fidea de orez, 400 g coacăze roşii, 400 ml frişcă, 300 g ciocolată neagră, o linguriţă cu scorţişoară, 100 g bănuţi de ciocolată albă, 75 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 60 ml coniac.
Preparare: Frişca se pune la fiert la bain-marie împreună cu ciocolata neagră şi un pliculeţ de zahăr vanilinat. Când s-a topit ciocolata, se ia de pe foc, se lasă să se răcească complet şi se introduce la rece pentru o oră. Se mixează câteva minute, până devine cremoasă, apoi se păstrează la rece. Într-o crăticioară se caramelizează zahărul tos, se pun 300 g de coacăze roşii, puţină apă şi se lasă să fiarbă zece minute la foc mic. Se adaugă coniacul şi zahărul vanilinat rămas, se mai ţin două minute pe foc, apoi se pun într-un bol şi se pasează cu un blender. Fideaua de orez se opăreşte în apă clocotită câteva minute, se scurge de apă, se aşază pe platouri şi de jur-împrejur se pune sosul de coacăze răcit. Se toarnă deasupra crema de ciocolată, se presară cu scorţişoară, se decorează cu restul de coacăze roşii şi bănuţii de ciocolată albă şi, astfel pregătită, fideaua de orez cu sos de coacăze se serveşte imediat.
● Reţete redactate şi realizate de Alina-Ramona Anghel