Cand argumentele mele obosesc, cand gandurile alearga mai repede decat pot sa scriu, ma folosesc - cu ingaduinta dumneavoastra - de scrierile clasicilor.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Cine bea numai pentru ca i se ofera un pahar de vin, nu se prea pricepe la bautura si vinul ii procura prea putina placere. Placerea este cu mult mai intensa cand isi are radacinile in imaginatie, cand imaginatia cauta un obiect si un motiv de placere. In acest caz, sangele se infierbanta si simti un clocot care da o mare adancime impresiei. Dar si acest sentiment este slab in comparatie cu acela care-l avem cand placerea izvoraste din adancul vietii morale. In acest caz, excitatia strabate tot sistemul nervos, il zguduie indelung si nespus de puternic. Atunci iti simti pieptul patruns de caldura; nu mai este o simpla zvacnire a inimii starnita de fantezie; simti in tot pieptul o vigoare si o usurinta in exprimare. Aceasta seamana cu starea unui om care respira deodata mai usor, ca si cum vinul s-ar fi facut deodata mai curat si mai bogat in oxigen. Este un sentiment asemenea aceluia pe care ti-l da o calda zi cu soare.Feodor Mihailovici
DOSTOIEVSKI Vinul, este o bautura universala prin excelenta, cea mai sanatoasa dintre toate cele pe care omul le intrebuinteaza pentru hrana sa, sau pentru odihna sa. Este bautura care a meritat onoarea de a fi imbatat un zeu al paganismului. Este bautura cantata de poetii greci si romani, sarbatorita de pictori, preamarita de medici. In vin poetul gaseste inspiratie, soldatul bravura, muncitorul forta, bolnavul sanatate. In vin tanarul afla bucurie si batranul putere. Vinul excita inteligenta, atata imaginatia, intareste vointa, mentine energia. Nu ne putem explica eroii greci si nici admirabilii lor poeti decat sub imboldul vinurilor din Cipru si din Samos; si destrabalarea societatii romane ne este de neinteles fara vinurile din Falerno si din Siracusa. Ne putem imagina eroica rezistenta a taranului aragonez la asediul Zaragozei, fara odihna si fara mancare, numai daca luam in consideratie, in afara de admirabila energie morala a patriotismului sau, faptul ca si-a bazat rezistenta sa fizica pe ulcica cu vin negru⦠Insa inlauntrul productiei vinicole datorata multor tari, ce uimitoare varietate de tipuri, de culori si de arome! sâ¦t Polonicul se scufunda in cate un butoi si dintr-o singura miscare, fara sa se prelinga nici macar o singura picatura, paharele erau umplute. Ieseau la lumina vinurile aurii si luminoase, care se incununau cu briliante la turnarea lor in pocale de cristal raspandind in jur un parfum intens. Toate nuantele de chihlimbar, de la slab-cenusiu la galben-palid straluceau in aceste lichide, dense ca untdelemnul, insa de o mare transparenta. Lichidele extrase din tainitele butoaielor exultau un indepartat parfum exotic, ce te facea sa te gandesti la niste flori fantastice dintr-o lume supranaturala.
VICENTE
BLASCO IBAÃEZ
Citește pe Antena3.ro