x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Deliciile Eseului - Bucataria teatrala

Deliciile Eseului - Bucataria teatrala

de Anna Borca    |    09 Dec 2006   •   00:00
Deliciile Eseului - Bucataria teatrala

O carte de bucate cu preparate "spectaculoase". Actorul George Groner ne ofera in cartea sa interesante "retete teatrale" despre cum se prepara o tragedie antica, o drama sau o farsa.
Noaptea vesel, ziua trist... Este titlul, se pare, singurei carti scrise de artistul de opereta George Groner. Aparuta in vreme de razboi, aprilie 1943 la Editura "Vatra", ce-si avea sediul pe Strada Vasile Conta nr. 12, in Bucuresti, are 135 de pagini, pe hartie de ziar, date fiind timpurile.

Sa amintim cateva repere despre George Groner. Nascut in ultimul an al secolului al XIX-lea, 1900, a fost un artist cu o impresionanta paleta interpretativa, a jucat comedie, opera, drama, tragedie, opereta pana la varieteu-cabaret. Dupa 1945 a fost actor la Teatrul National de Opereta. Sub conducera lui Ion Dacian obtine, impreuna cu colegii sai - adevarati "monstri sacri" - Costache Antoniu, Nae Roman, Elena Zamora, Bimbo Marculescu, Virginica Romanovschi, Maria Wauvrina etc., rasunatoare succese in Austria, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda.

PREPARATE. Dar sa revenim la... bucataria teatrala. In prima parte a cartii, "Tablouri si vitrine din muzeul teatral", G. Groner ofera amanunte picante, alteori triste despre artisti europeni precum Rachel (care ii scria lui Alfred de Musset: "... Ceeace priveste supeul, afla draga prietene ca sunt setoasa de poezia D-tale; dar ia seama, supeurile mele costa scump"), Girardi (renumit artist de opereta la Viena). In partea a doua, "Din culisele culiselor...", vom aminti despre deliciile eseului: Carte de bucate pentru bucataria teatrala si cinematografica, intocmita intru uzul incepatorilor si al autorilor tineri. Cum se prepara reteta pentru o tragedie à l’antique: se scoate un episod din istoria antica si se taie in cinci bucati mari, egale. Se prepara apoi separat cateva citate clasice si o zeama reincalzita de fraze pompoase. Acestea se toarna deasupra si se serveste totul la matineele scolare. Iar pentru o drama (à la Bataille) se strica "o casnicie o data sau de mai "multe ori", se adauga apoi un sos picant cu mirodenii de "raisonneuri" à la Dumas-fiul si se serveste in felii triunghiulare. In loc de piper se poate adauga la sfarsit putin praf de pusca sau strichina. "Acestea ii dau mai mult gust... moral."
Vizita - Noutati vinicole
Zilele acestea, in Bucuresti, "Casa Vinului-Dr. Pusca" a gazduit o delegatie de oficiali chinezi. Vizibil impresionati de multitudinea vinurilor romanesti, chinezii au fost interesati sa afle tot felul de detalii despre vini-viticultura romaneasca. Coltul cu licorile straine a scos la iveala ca pe piata romaneasca, la ora actuala nu exista nici un vin chinezesc, astfel incat viceguvernatorul provinciei Guangdong Tong Xing si-a exprimat dorinta de a deschide calea unei colaborari in acest sens. Vizita s-a incheiat cu degustarea unor vinuri romanesti, care au fost foarte apreciate de delegatia asiatica. (Cristina Calin)

×
Subiecte în articol: gastronomie