x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desene savuroase

Desene savuroase

30 Mai 2005   •   00:00

Muzeul National de Arta al Romaniei. Intrarea in Galeria de Arta Europeana. Un grup de copii, cate doi, cate trei, urca scarile. Tema vizitei este pe "gustul" lor: motive gastronomice in arta europeana.



  • de VERONICA GUZUN

  • LOGICA DE PICI. "In cos sunt legume, din ele se face pizza, iar pizza se mananca cu paine"
    Ca niste broscute testoase, poarta cate o perna in spate. Pe ea vor sta cand vor analiza tablourile din galerie.

    PRIMUL POPAS. Copiii s-au asezat cuminti in fata primului tablou din Sala "Scoala olandeza", David Teniers cel Tanar, "Interior Flamand". Fiecare element din lucrare a fost "disecat". Nimeni nu raspunde inainte de a ridica mana. La intrebarea "Ce feluri de branza cunoasteti?", elevii de clasa a III-a au inceput sa enumere: svaiter, branza de soia, cascaval, telemea. La alta pictura, care ilustra o bucatarie, s-a discutat despre cratite, ulcele, vase de lut. Nici o intrebare nu ramanea fara raspuns.

    IMAGINATIE. Atunci cand ghidul a intrebat ce se face din varza, ceapa si carne, baiatul care ridica mana cel mai sus a spus cu incredere: "Salata!". Fetita de alaturi a venit cu un raspuns mai comun: "Varza calita". Copiii sunt siguri ca vinul se face si din cirese sau din prune si ca branza cu mucegai nu este gustoasa.

    Dupa ce au vizitat cele mai importante tablouri care ilustrau bucatarii sau mancaruri, copiii au fost dusi in atelier.

    PICTORI. Fiecare si-a gasit un loc la masa. In fata lor se asternea o foaie lunga si alba care astepta sa fie oglinda unui meniu complet. Inainte de a se pune pe treaba, unii dintre ei au netezit foaia, altii au mirosit-o, apoi au luat pensulele si s-au pus pe pictat. Ici - un cos cu fructe, colo - niste oua ochiuri cu un pahar cu lapte. Peste o ora, foaia a devenit ca o fata de masa plina cu bunatati. Daniela Popescu, institutoare la Scoala 75 din Bucuresti, a spus ca dupa aceasta vizita vor scrie si o compunere in care vor impartasi impresiile. "Vom veni neparat si la anul", a spus Daniela Popescu.

    NOUTATI

    Eu cred ca vinul se face si din cirese rosii, si din prune. Si mai cred ca branza aceea cu mucegai de care mai cumpara mama de la magazin nu este gustoasa - Razvan 10 ani

    UN TABLOU COPILARESC
    Mirela Radulescu, muzeograf, ne-a spus ca Departamentul de Educatie si Relatii Publice si Proiecte Culturale organizeaza pentru elevi de toate varstele vizite in galerie si ateliere de creatie. Parintii au trebuit sa scoata din buzunar cate 40.000 de lei. Ideea temei a venit de la o lucrare din muzeu: "Roquefort si Bordeaux" de Guillaume. "Inspirata de acest tablou, am ales ca tema de discutie «gastronomia». M-am gandit ca va fi interesanta si pentru copiii de clasa a III-a." Desenele pe care le-au facut vizitatorii muzeului au ajuns in clasa lor. "In dependenta de tema aleasa, in atelierul de creatie se lucreaza cu diferite materiale: plastilina, autocolante, culori. De aceasta data am avut un atelier de pictura", a incheiat Mirela Radulescu.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie