Cam cu jumatate de gura, incepe sa se afirme in mass-media romanesti ca vinul este si medicament.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
S-a acceptat destul de tarziu ca e aliment, dar ca are si valente terapeutice, pare prea mult. Si cu toate acestea, vinul are darul sa fie alaturi de corpul nostru in lupta cu diferite afectiuni. Vinul rosu, pe langa faptul ca este un antioxidant eficient, contine o serie de elemente care impiedica instalarea necazurilor cardiovasculare si pulmonare. Evident, excesul dauneaza, numai ca excesul este de evitat nu numai la vin, ci la o serie intreaga de alimente.
Vinul DOC nu este un produs foarte democratic. Isi aroga dreptul nobiliar de a avea titluri, personalitate si cai de comunicare mai elevate. De aceea multi il resping, cazand in zona gregarului, unde, nu se pot face niciodata de ras.
Cu toate avantajele de sanatate descrise mai sus, vinul rose nu s-a impus inca la noi. Culoarea nu convinge pe toata lumea, existand chiar impresia ca acest vin este rodul unor amestecuri de alb si rosu ca urmare a unor esecuri de vinificatie. Fals! Contactul voit de scurta durata cu pielita strugurilor rosii, nu lasa sa se produca transferul de culoare obisnuit. "Subextractiv" este cuvantul pe care este posibil sa-l auziti cel mai des atunci cand se vorbeste de rose. Din fericire, in 2004 gasim suficiente astfel de vinuri foarte bine facute, romanesti si din import.