Cam cu jumatate de gura, incepe sa se afirme in mass-media romanesti ca vinul este si medicament.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
S-a acceptat destul de tarziu ca e aliment, dar ca are si valente terapeutice, pare prea mult. Si cu toate acestea, vinul are darul sa fie alaturi de corpul nostru in lupta cu diferite afectiuni. Vinul rosu, pe langa faptul ca este un antioxidant eficient, contine o serie de elemente care impiedica instalarea necazurilor cardiovasculare si pulmonare. Evident, excesul dauneaza, numai ca excesul este de evitat nu numai la vin, ci la o serie intreaga de alimente.
Asadar, in limita echilibrului, vinul rosu poate fi un aliat si al fumatorilor. Obiceiul fumatului are efecte negative asupra aparatului respirator, efecte insa ce pot fi diminuate prin consumul de vin rosu. Pana la urma, si aspectele legate de social si de estetica comportamentala indeamna la a fi mai aproape de vin decat de alte bauturi. Natura lui este una compatibila cu capacitatea de absorbtie si prelucrare a organismului fata de una a sintezei, a adaosului de drojdii si de alcool. Chiar in zilele calduroase, experimentati in locul altor tentatii lichide, placerea unui pahar de vin. Veti descoperi ca transpiratia nu este la fel de abundenta ca a vecinilor de terasa care se lupta cu halbele si ca senzatia de sete se stinge mai repede. Nu blamez in nici un fel berea. Probabil ca, la randul ei, isi are locul bine stabilit in viata noastra. Iubitorii de vin stiu sa bea si o bere buna. Obisnuinta care aduce neplaceri (vezi surplusul de kilograme), obisnuinta care nu mai lasa loc nuantelor in alegere ("nu conteaza de care, rece sa fie"), obisnuinta care creeaza situatii jenante (la un dineu - sa comanzi bere), ea trebuie observata si, daca avem putere, oprita.
Vinul DOC nu este un produs foarte democratic. Isi aroga dreptul nobiliar de a avea titluri, personalitate si cai de comunicare mai elevate. De aceea multi il resping, cazand in zona gregarului, unde, nu se pot face niciodata de ras.
Cu toate avantajele de sanatate descrise mai sus, vinul rose nu s-a impus inca la noi. Culoarea nu convinge pe toata lumea, existand chiar impresia ca acest vin este rodul unor amestecuri de alb si rosu ca urmare a unor esecuri de vinificatie. Fals! Contactul voit de scurta durata cu pielita strugurilor rosii, nu lasa sa se produca transferul de culoare obisnuit. "Subextractiv" este cuvantul pe care este posibil sa-l auziti cel mai des atunci cand se vorbeste de rose. Din fericire, in 2004 gasim suficiente astfel de vinuri foarte bine facute, romanesti si din import.
Citește pe Antena3.ro