x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Diferențe între ouăle cu coji albe și maro

Diferențe între ouăle cu coji albe și maro

de Anastasia Paul    |    04 Mar 2024   •   21:15
Diferențe între ouăle cu coji albe și maro

Culoarea cojii de ou nu afectează conținutul nutrițional ori gustul acestuia, fiind determinată de rasa găinii și de pigmenți. Ouăle cu coji maro pot fi însă mai scumpe. Preferințele consumatorilor pot influența disponibilitatea. 

Când cumperi ouă poți fi influențat de varietatea de culori, cel mai des având coaja albă sau maro. Poți avea impresia că acestea influențează valorile nutriționale ale ouălor dar adevărul este că rasa de găini și pigmenții sunt cele care dau culoare, fără nicio influență asupra calităților nutritive ori gustului. 

1. Culoare

Ouăle albe pot avea coaja albă sau gălbuie, în timp  ce ouăle maro au puncte mai închise dar este vorba  doar de aspect, fără vreo diferență nutrițională. 

2. Rasa de găini

Culoarea  cojii de ou este determinată de rasă. Găinile cu pene albe depun ouă albe, în timp ce găinile roșii ori maro fac ouă maro. Ca o excepție de la această regulă, culoarea cojii de ou poate varia în cadrul aceleiași rase.

3. Nutriție

Contrar credinței populare, nu există nicio diferență nutrițională între ouăle albe și maro. Acestea conțin aceiași nutrienți esențiali, incluzând proteine, vitamine și minerale. Diferențele de culoare sunt doar rezultatul pigmenților rasei. 

4. Gust

Gustul ouălor nu este determinat de culoarea cojii dar dar poate varia în funcție de dietă, condiții de viață, prospețimea oului. Dacă preferi ouăle albe sau maro este pur o preferință personală.

5. Preț

În unele zone, ouăle maro pot fi mai scumpe decât cele albe. Această diferneță de preț poate fi cauzată de faptul că rasele de găini care fac ouă maro tind să fie mai mari. Oricum, acdeastă diferență de preț este foarte mică și ambele feluri de ouă sunt accesibile ca preț. 

6. Disponibilitate

Disponibilitatea ouălor albe și maro poate varia în funcție de locație și preferințele consumatorilor locali. În unele regiuni, ouăle albe pot fi mai comune, iar în altele cele maro sunt mai răspândite. 

7. Cererea pieței

Preferințele consumatorilor pot fi influențate de disponibilitatea ouălor albe și maro. Unii preferă ouăle maro deoarece cred  că au beneficii nutriționale mai mari sau din motive estetice, în timp ce alții nu au preferințe. 

Este însă important de știu, că ambele feluri de ouă reprezintă o sursă bogată în nutrienți, precum proteine, vitamine și minerale. Un singur ou conține 6 grame de proteine. Un ou mare de culoare albă conține circa 5 grame de gărismi dar sunt grăsimi polinesaturate, considerate sănătoase, potrivit timesofindia.com. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: ouă alb maro