Atunci când pleci într-o călătorie mai lungă, trebuie întotdeauna să fii pregătit pentru neprevăzut. Fiecare dintre noi se pregăteşte cum poate mai bine: haine pentru toate tipurile de vreme, plasturi, o aspirină, un algocalmin. Dar ce ne facem dacă plecăm într-un loc mai exotic, unde nu ştim exact ce ne aşteaptă, cum ar fi Africa? Sau dacă se întâmplă să ne îmbolnăvim pe drum?
Pentru a avea o călătorie cât mai plăcută şi lipsită de probleme, majoritatea companiilor de turism pun acum la dispoziţia tuturor asigurări medicale. Iar cel mai indicat este să apelaţi cu încredere la acestea. Ele vă garantează că, în cazul unei probleme medicale, veţi putea fi tratat în ţara unde vă duceţi.
Este bină însă de ştiut că asigurarea medicală nu acoperă toate tipurile de probleme care s-ar putea ivi în timpul unei călătorii mai lungi, aşa că ar trebui să vă interesaţi din timp, înainte de a pleca, de ce fel de asigurare medicală veţi beneficia.
Asigurarea medicală nu este singurul lucru care vă garantează un sejur lipsit de griji. Cel mai bine ar fi ca, înainte să plecaţi, să vă duceţi la doctor cam cu o lună şi jumătate înainte pentru că, în funcţie de ţara în care veţi pleca, s-ar putea să trebuiască să faceţi unele vaccinuri de imunizare cărora le trebuie ceva timp să-şi facă efectul. De asemenea, întrebaţi medicul ce fel de medicamente ar fi indicat să luaţi cu dumneavoastră, mai ales dacă suferiţi de diverse afecţiuni. Şi nu ezitaţi să cereţi sfaturi cât mai amnunţite de la medici. De exemplu, dacă aveţi probleme cu inima, s-ar putea să trebuiască să luaţi zboruri mai scurte sau cu mai multe opriri, pentru a evita să staţi în şezut o perioadă prea mare de timp. Ori, pentru cineva care vizitează Africa, s-ar putea să fie nevoie de medicamente împotriva malariei.
MEDICAMENTE PENTRU IMUNITATE
Consultaţi-vă medicul de familie pentru a afla ce fel de vaccin ar trebui să faceţi, în funcţie de călătoria dumneavoastră. De asemenea, întrebaţi ce medicamente ar fi mai indicate pentru situaţia dumneavoastră. Vaccinul pentru Hepatita A este recomandat tuturor persoanelor care călătoresc în ţări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Această boală este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni cu care se întorc turiştii. Asiguraţi-vă că membrii familiei dumneavoastră, în special copiii, au toate vaccinurile la zi, pentru că astfel pot fi protejaţi de diverse boli precum poliomelită, pojar sau rubeolă, boli care încă sunt o problemă în ţările subdezvoltate. Dacă doctorul v-a spus că ar fi indicat să faceţi un vaccin împotriva complicaţiilor de pneumonie sau gripă, din cauza vârstei sau condiţiei dumneavostră fizice, acestea trebuie făcute înainte de a pleca.
Dăcă plănuiţi să mergeţi în America de Sud sau în Africa, ar trebui să vă faceţi vaccinul împotriva febrei galbene, care este încă activă în aceste zone.
S-ar putea să mai aveţi nevoie şi de alte vaccinuri, depinzând toate de destinaţia dumneavoastră, de perioada pentru care intenţionaţi să fiţi plecat sau de ce veţi face acolo.
PRECAUŢII ÎNAINTE ŞI ÎN TIMPUL CĂLĂTORIEI
Înainte de a pleca oriunde, e bine să vă interesaţi ce fel de condiţii sunt acolo, pentru a şti cum să vă pregătiţi. E bine să ştiţi ce fel de climă este, dacă apa este potabilă, dacă sunt ţânţari sau alte insecte care transportă boli, dacă aerul este foarte poluat, dacă veţi fi la o altitudine mare care v-ar putea îngreuna respiraţia sau care v-ar face rău, dacă este sigur să întotaţi în piscine, lacuri sau mări, dacă aţi putea să faceţi boli de piele din cauza soarelui sau v-aţi putea extenua din cauza căldurii.
Unele măsuri de precauţie ar putea preveni câteva boli. De exmplu, unele ţări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare nu au apa de la robinet foarte sigură. De aceea, când vă aflaţi în astfel de ţări, beţi doar lichide care se fac cu apă fiartă, precum ceai sau cafea, sau băuturi carbogazficate îmbuteliate. Nu folosiţi gheaţă dacă nu ştiţi ce fel de apă a fost folosită la facerea ei. Şi nu folosiţi apa de la robinet pentru a vă spăla pe dinţi.
Nu mâncaţi legume şi fructe crude, decât dacă le-aţi spălat şi curăţat dumneavostră. Evitaţi mâncarea de la vânzătorii ambulanţi sau carnea şi fructele de mare crude sau gătite în sânge.
În zonele infectate de malarie, utilizaţi spray-uri anti-insecte pe pielea expusă şi în camera unde dormiţi.
Când vremea este cu temperaturi prea ridicate, staţi în casă pe perioada cea mai caldă a zilei şi utilizaţi cremă de soare când ieşiţi, pentru a nu căpăta boli de piele. De asemenea, purtaţi o pălărie, pentru a evita durerile de cap.
Pentru cei cu astm şi alte probleme respiratorii, oraşele foarte poluate pot fi o problemă. De aceea, încercaţi să nu staţi foarte mult pe afară şi să nu vă plimbaţi în perioada din zi cea mai aglomerată.
Caa mai des întâlnită afecţiune printre călători este diareea sau voma. De obicei, acestea trec în decurs de o zi, dar dacă simptomele ţin mai mult de trei zile, consultaţi doctorul.
Şi nu uitaţi, nu numai bolile vă pot afecta călătoria, ci şi accidentele. Aşa că aveţi grijă să purtaţi încălţăminte potrivită pentru zona în care vă aflaţi şi să conduceţi prudent. Dacă aveţi un şofer, precum în excursiile cu autocarul sau dacă luaţi un taxi, nu vă fie teamă să îi spuneţi să încetinească dacă merge prea repede.