x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulceaţa de nuci verzi a bunicii

0
Autor: Veronica Bectas 01 Iul 2010 - 00:00
Dulceaţa de nuci verzi a bunicii
Cu mulţi ani în urmă, pe vremea când erau străzi cu multe case, în curţi mari, gospodinele pregăteau mi­nunile de mâncăruri, în bucătăriile de vară, lăsând să se înmiresmeze aerul cu mirosul lor.

Cum ajungeam acasă, îmi plăcea să-i dau raportul bunicii unde şi a ce mirosea. Era ca un fel de joc în care bunica era conducătorul, iar eu trebuia să-mi dau silinţa să recunosc după miros ce fel de preparate se pregăteau şi ce ingrediente conţineau.

Era sezonul dulceţurilor şi curţile erau pline de miresme dulci-îmbătătoare. N-am rezistat şi, de cum am intrat, i-am zis:
- La Maria, a venit fii-sa Paraschiva şi au făcut dulceaţă de flori de salcâm.

- Ştiu. A fost la noi şi l-a pus pe Costel să se caţăre în salcâm să-i culeagă flori, zice ea scurt.

- La tutungeoaica mirosea a chifteluţe cu brânză sărată, dar şi din cele dulci, din dovlecei. La... Coca, florăreasa, mirosea a crini imperiali şi a ardei umplut. La Săftica mirosea a dulceaţă de trandafiri, la Paulina mirosea a dulceaţă de căpşune, iar la Lenuţa mirosea a ciorbă de ştevie cu lobodă şi borş. Gata, cam atât!, mai zic eu. O întreb din ochi şi ea pricepe imediat şi-mi răspunde:

- Las' că vezi tu acum a ce-o să miroasă şi la noi. Treci de te schimbă şi spală-te ca să mănânci! Şi să nu te întinzi la stat că avem multă treabă!

M-am grăbit cât am putut. Curiozitatea mă îmboldea şi parcă nu mai terminam de mâncat.

Între timp, bunica îşi făcea de lucru în bucătăria de vară. Am strâns masa şi m-am prezentat la ea, ca un soldat. Într-un lighenaş avea 100 de nuci verzi, abia luate din pom. Bunica mi-a zis, mijind ochii şmechereşte:
- Anul ăsta o facem din nou. Borcănelul rămas de acum doi ani îl mâncaţi voi!, adică eu şi ceilalţi, verişori şi vecini.

O bucurie şi o nerăbdare m-au cuprins. Era şi normal. De obicei, bunica prepara singură bunătăţile de care beneficiam toţi ai casei, dar acum se pare că eram suficient de mare ca să pot să o ajut şi să asist la felul cum le prepară.


AM TRECUT LA TREABĂ

Am adus cratiţa pentru dulceţuri. Am adus două pachete de un kilogram de zahăr, dar ne trebuia doar unul şi jumătate. Mi-am pus un şorţ de-al bunicii, am primit un cuţit, un castronel emailat în care aveam să curăţ biluţele de nucă. Şi eu, şi bunica, aşezate fiecare pe câte un scăunel, ne-am apucat de treabă. Curăţam fiecare nucă de coaja verde doar până la pulpa albă.

- S-o tai exact cât este ea de groasă, ca să nu înfigi cuţitul în partea albă şi să-i spargi inima, ca să-i curgă zeama. Nu te zori prea tare, dar nici nu te moşcăi pentru că se înnegreşte!, m-a bombănit ea. Pune-o imediat în ligheanul cu apă şi vezi să nu-ţi sară coji în el!

Două, trei, zece, treptat am curăţat toate nucile. Bunica s-a zorit şi a strâns cojile pe care le-a pus într-un borcan, a turnat peste ele un litru de votcă, aia pe care i-o adusese unchiul Anghel zilele trecute, l-a acoperit cu o farfurioară şi m-a trimis să-l duc în dulapul din sufragerie. Curiozitatea mă ucidea, dar riscam să fiu înlăturată de la pregătirea dulceţii.

M-am dus să mă spăl pe mâini. Aş! Nici vorbă să mi le pot curăţa. Pe degete şi chiar în podul palmei aveam o mi­nune de pete maro, ba chiar negru catifelat, de la sucul din cojile nucilor.

- Lasă, că până te măriţi, îţi trece!, îmi zice bunica în timp ce eu mă chinuiam să-mi frec mâinile cu sare de lămâie. Cine crezi că va fi lăudată pentru aşa o treabă? Şi, dacă înveţi cum se face dulceaţa, toate colegele tale vor muri de invidie, îmi mai zise ea.
- Da. Şi vor fugi toţi de mine. Or să creadă că am negi şi m-am dat cu iod!, îi zic eu înciudată, dar cu gândul la ce zisese ea.

Hm! Am să mă fălesc, chiar dacă mâinile mele se vor curăţa de trei-patru straturi de piele până vor reveni la normal, îmi ziceam şi parcă vedeam feţele interzise ale colegelor de la şcoală. Şi, dacă-mi dă şi un borcănel cu dulceaţă ca să-l flutur pe la nasul lor, am să le oftic. Dar până atunci, mai va...


SE TOCMEŞTE DULCEAŢA

Bunica a pus într-o cratiţă curată toate nucuşoarele, a turnat peste ele apă cât să le acopere şi a adăugat o jumătate de kilogram de zahăr. Mi-a zis că trebuie să le fiarbă puţin în zahăr. De ce? Păi... pentru că aşa era reţeta de la mama ei! Mă rog! Dacă aşa era, am băgat la cap. Între timp, în cratiţa de dulceaţă, bunica a pus un kilogram de zahăr şi două pahare de apă, la foc potrivit. Au început să fiarbă nucuşoarele şi bunica mă punea să le iau spuma cu spumiera. Am dat chiar şi focul mai mititel, ca să fiarbă mai potolit. Între timp, siropul pe care-l pregătea ea a început să fiarbă şi el. Din când în când, bunica îl încerca de grosime, punând într-o farfurică picături de sirop, cu o linguriţă. Trebuia să fie mai vârtos şi încă nu era.   

Bunica a încercat nucuşoarele, să vadă dacă-s bine fierte. Erau! Aşa că a trebuit să opresc focul şi să aduc strecurătoarea şi o oală mai mică. A pus strecurătoarea pe buza oalei şi a turnat nucuşoarele încet, cât să nu ne împroşcăm cu apa fierbinte, care se maronise de tot. Din nucuşoare ieşeau aburi şi miroseau a medicament. M-am strâmbat. Bunica m-a văzut şi mi-a zis că în viaţă multe n-au să-mi placă. M-am dat preocupată de siropul ce începuse a face spumă, ca să nu ne abatem de la tema principală. Bunica s-a prins, dar era prea ocupată. Ştiam că o să mi-o plătească altă dată. Acum, importantă era dulceaţa! A mai controlat o dată cât de închegat era siropul şi-mi zise: - Vezi? Uită-te bine! Trebuie să fie gros ca mierea bună. Abia acum trebuie să pui nucile. Aşa, scurge-le bine!, îmi zise îndemnându-mă să pun mâna pe coada de la strecurătoare. Acum pune-le uşor, aşa, mai aproape, că nu te muşcă!

Le-am pus în cratiţa cu sirop, ţinând cu amândouă mâinile coada strecurătoarei, cu freamăt în stomac şi încordare a corpului, de parcă ar fi trebuit să ridic ditamai sacul! Gata! Toate s-au scufundat în sirop, ridicându-l până mai sus de jumătatea cratiţei.

- Aşa!, zice mulţumită bunica. Acum, treci uşor, cu spumiera prin dulceaţă, cât să ştii că toate se bălăcesc în sirop şi-şi lasă zeama. Da. Siropul era acum mai subţire! Şi mă uit nedumerită la bunica, aşteptând o lămurire.

- Câteva clocote, cât să le pătrundă dulceaţa şi siropul o să se închege mai mult. M-a plantat lângă cratiţă ca să pescuiesc spuma. Între timp, ea a aruncat apa în care au fiert nucile, a spălat cratiţa, olicica, strecurătoarea şi a ieşit în curte.


PE CONT PROPRIU
Rămasă singură, cu cratiţa clocotind uşurel, mă cuprin­sese o teamă ciudată. Aveam impresia că din clipocitul timid al siropului se aud şoapte ale nucilor şi că pun la cale ca o bulă uriaşă să iasă şi să se spargă şi să împroaşte totul în jur. Ba chiar micile nuci vor sări din cratiţă şi eu nu voi reuşi să opresc focul şi toată dulceaţa va curge peste aragaz. Eram neclintită, cu ochii ţintă la bulbucii mititei şi cu spumiera în mână, când bunica intră în bucătărie şi-mi zise:

- Aşa! Acum punem puţină zeamă de lămâie, ca să nu fie leşinoasă de dulce!

Am sărit ca arsă. M-am speriat cumplit şi m-am mişcat brusc, cât p-aci să scot o spumieră de dulceaţă, dacă nu m-ar fi prins bunica de mână.
- Ce-ai văzut în cratiţă de erai aşa de atentă?, mă întrebă bunica.

Ruşinată, i-am povestit. Bunica m-a luat de umeri şi mi-a zis:
- Aşa să faci! Să vezi şi să auzi toate secretele din bucătăria ta. Să fii una cu ea! Să bagi la cap şi să spui şi celor care or vrea să ştie! Dacă nu, nu le spune. Acum o să-ţi zic un secret: dulceaţa-i gata, dar nu miroase suficient de tare a iod. Punem trei picături de iod, amestecăm şi... punem repede capacul! Gata! O lăsăm să se răcească puţin, o punem în borcane caldă, le legăm cu celofan şi le acoperim cu pătura. Aşa, ca pe conserve. Nucile trebuie să mai clocească puţin! Când vom deschide borcanul, camera se va umple de parfumul iodat şi dulceag, dar gustul va fi uşor acrişor, de-ai vrea să tot mănânci bobiţele molcuţe, pline de sirop, fără să-ţi vină leşin de la stomac!
Bunica era maestră!
Citeşte mai multe despre:   povestiri din bucătărie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de