x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulceaţa de nuci verzi a bunicii

0
Autor: Veronica Bectas 01 Iul 2010 - 00:00
Dulceaţa de nuci verzi a bunicii
Cu mulţi ani în urmă, pe vremea când erau străzi cu multe case, în curţi mari, gospodinele pregăteau mi­nunile de mâncăruri, în bucătăriile de vară, lăsând să se înmiresmeze aerul cu mirosul lor.

Cum ajungeam acasă, îmi plăcea să-i dau raportul bunicii unde şi a ce mirosea. Era ca un fel de joc în care bunica era conducătorul, iar eu trebuia să-mi dau silinţa să recunosc după miros ce fel de preparate se pregăteau şi ce ingrediente conţineau.

Era sezonul dulceţurilor şi curţile erau pline de miresme dulci-îmbătătoare. N-am rezistat şi, de cum am intrat, i-am zis:
- La Maria, a venit fii-sa Paraschiva şi au făcut dulceaţă de flori de salcâm.

- Ştiu. A fost la noi şi l-a pus pe Costel să se caţăre în salcâm să-i culeagă flori, zice ea scurt.

- La tutungeoaica mirosea a chifteluţe cu brânză sărată, dar şi din cele dulci, din dovlecei. La... Coca, florăreasa, mirosea a crini imperiali şi a ardei umplut. La Săftica mirosea a dulceaţă de trandafiri, la Paulina mirosea a dulceaţă de căpşune, iar la Lenuţa mirosea a ciorbă de ştevie cu lobodă şi borş. Gata, cam atât!, mai zic eu. O întreb din ochi şi ea pricepe imediat şi-mi răspunde:

- Las' că vezi tu acum a ce-o să miroasă şi la noi. Treci de te schimbă şi spală-te ca să mănânci! Şi să nu te întinzi la stat că avem multă treabă!

M-am grăbit cât am putut. Curiozitatea mă îmboldea şi parcă nu mai terminam de mâncat.

Între timp, bunica îşi făcea de lucru în bucătăria de vară. Am strâns masa şi m-am prezentat la ea, ca un soldat. Într-un lighenaş avea 100 de nuci verzi, abia luate din pom. Bunica mi-a zis, mijind ochii şmechereşte:
- Anul ăsta o facem din nou. Borcănelul rămas de acum doi ani îl mâncaţi voi!, adică eu şi ceilalţi, verişori şi vecini.

O bucurie şi o nerăbdare m-au cuprins. Era şi normal. De obicei, bunica prepara singură bunătăţile de care beneficiam toţi ai casei, dar acum se pare că eram suficient de mare ca să pot să o ajut şi să asist la felul cum le prepară.


AM TRECUT LA TREABĂ

Am adus cratiţa pentru dulceţuri. Am adus două pachete de un kilogram de zahăr, dar ne trebuia doar unul şi jumătate. Mi-am pus un şorţ de-al bunicii, am primit un cuţit, un castronel emailat în care aveam să curăţ biluţele de nucă. Şi eu, şi bunica, aşezate fiecare pe câte un scăunel, ne-am apucat de treabă. Curăţam fiecare nucă de coaja verde doar până la pulpa albă.

- S-o tai exact cât este ea de groasă, ca să nu înfigi cuţitul în partea albă şi să-i spargi inima, ca să-i curgă zeama. Nu te zori prea tare, dar nici nu te moşcăi pentru că se înnegreşte!, m-a bombănit ea. Pune-o imediat în ligheanul cu apă şi vezi să nu-ţi sară coji în el!

Două, trei, zece, treptat am curăţat toate nucile. Bunica s-a zorit şi a strâns cojile pe care le-a pus într-un borcan, a turnat peste ele un litru de votcă, aia pe care i-o adusese unchiul Anghel zilele trecute, l-a acoperit cu o farfurioară şi m-a trimis să-l duc în dulapul din sufragerie. Curiozitatea mă ucidea, dar riscam să fiu înlăturată de la pregătirea dulceţii.

M-am dus să mă spăl pe mâini. Aş! Nici vorbă să mi le pot curăţa. Pe degete şi chiar în podul palmei aveam o mi­nune de pete maro, ba chiar negru catifelat, de la sucul din cojile nucilor.

- Lasă, că până te măriţi, îţi trece!, îmi zice bunica în timp ce eu mă chinuiam să-mi frec mâinile cu sare de lămâie. Cine crezi că va fi lăudată pentru aşa o treabă? Şi, dacă înveţi cum se face dulceaţa, toate colegele tale vor muri de invidie, îmi mai zise ea.
- Da. Şi vor fugi toţi de mine. Or să creadă că am negi şi m-am dat cu iod!, îi zic eu înciudată, dar cu gândul la ce zisese ea.

Hm! Am să mă fălesc, chiar dacă mâinile mele se vor curăţa de trei-patru straturi de piele până vor reveni la normal, îmi ziceam şi parcă vedeam feţele interzise ale colegelor de la şcoală. Şi, dacă-mi dă şi un borcănel cu dulceaţă ca să-l flutur pe la nasul lor, am să le oftic. Dar până atunci, mai va...


SE TOCMEŞTE DULCEAŢA

Bunica a pus într-o cratiţă curată toate nucuşoarele, a turnat peste ele apă cât să le acopere şi a adăugat o jumătate de kilogram de zahăr. Mi-a zis că trebuie să le fiarbă puţin în zahăr. De ce? Păi... pentru că aşa era reţeta de la mama ei! Mă rog! Dacă aşa era, am băgat la cap. Între timp, în cratiţa de dulceaţă, bunica a pus un kilogram de zahăr şi două pahare de apă, la foc potrivit. Au început să fiarbă nucuşoarele şi bunica mă punea să le iau spuma cu spumiera. Am dat chiar şi focul mai mititel, ca să fiarbă mai potolit. Între timp, siropul pe care-l pregătea ea a început să fiarbă şi el. Din când în când, bunica îl încerca de grosime, punând într-o farfurică picături de sirop, cu o linguriţă. Trebuia să fie mai vârtos şi încă nu era.   

Bunica a încercat nucuşoarele, să vadă dacă-s bine fierte. Erau! Aşa că a trebuit să opresc focul şi să aduc strecurătoarea şi o oală mai mică. A pus strecurătoarea pe buza oalei şi a turnat nucuşoarele încet, cât să nu ne împroşcăm cu apa fierbinte, care se maronise de tot. Din nucuşoare ieşeau aburi şi miroseau a medicament. M-am strâmbat. Bunica m-a văzut şi mi-a zis că în viaţă multe n-au să-mi placă. M-am dat preocupată de siropul ce începuse a face spumă, ca să nu ne abatem de la tema principală. Bunica s-a prins, dar era prea ocupată. Ştiam că o să mi-o plătească altă dată. Acum, importantă era dulceaţa! A mai controlat o dată cât de închegat era siropul şi-mi zise: - Vezi? Uită-te bine! Trebuie să fie gros ca mierea bună. Abia acum trebuie să pui nucile. Aşa, scurge-le bine!, îmi zise îndemnându-mă să pun mâna pe coada de la strecurătoare. Acum pune-le uşor, aşa, mai aproape, că nu te muşcă!

Le-am pus în cratiţa cu sirop, ţinând cu amândouă mâinile coada strecurătoarei, cu freamăt în stomac şi încordare a corpului, de parcă ar fi trebuit să ridic ditamai sacul! Gata! Toate s-au scufundat în sirop, ridicându-l până mai sus de jumătatea cratiţei.

- Aşa!, zice mulţumită bunica. Acum, treci uşor, cu spumiera prin dulceaţă, cât să ştii că toate se bălăcesc în sirop şi-şi lasă zeama. Da. Siropul era acum mai subţire! Şi mă uit nedumerită la bunica, aşteptând o lămurire.

- Câteva clocote, cât să le pătrundă dulceaţa şi siropul o să se închege mai mult. M-a plantat lângă cratiţă ca să pescuiesc spuma. Între timp, ea a aruncat apa în care au fiert nucile, a spălat cratiţa, olicica, strecurătoarea şi a ieşit în curte.


PE CONT PROPRIU
Rămasă singură, cu cratiţa clocotind uşurel, mă cuprin­sese o teamă ciudată. Aveam impresia că din clipocitul timid al siropului se aud şoapte ale nucilor şi că pun la cale ca o bulă uriaşă să iasă şi să se spargă şi să împroaşte totul în jur. Ba chiar micile nuci vor sări din cratiţă şi eu nu voi reuşi să opresc focul şi toată dulceaţa va curge peste aragaz. Eram neclintită, cu ochii ţintă la bulbucii mititei şi cu spumiera în mână, când bunica intră în bucătărie şi-mi zise:

- Aşa! Acum punem puţină zeamă de lămâie, ca să nu fie leşinoasă de dulce!

Am sărit ca arsă. M-am speriat cumplit şi m-am mişcat brusc, cât p-aci să scot o spumieră de dulceaţă, dacă nu m-ar fi prins bunica de mână.
- Ce-ai văzut în cratiţă de erai aşa de atentă?, mă întrebă bunica.

Ruşinată, i-am povestit. Bunica m-a luat de umeri şi mi-a zis:
- Aşa să faci! Să vezi şi să auzi toate secretele din bucătăria ta. Să fii una cu ea! Să bagi la cap şi să spui şi celor care or vrea să ştie! Dacă nu, nu le spune. Acum o să-ţi zic un secret: dulceaţa-i gata, dar nu miroase suficient de tare a iod. Punem trei picături de iod, amestecăm şi... punem repede capacul! Gata! O lăsăm să se răcească puţin, o punem în borcane caldă, le legăm cu celofan şi le acoperim cu pătura. Aşa, ca pe conserve. Nucile trebuie să mai clocească puţin! Când vom deschide borcanul, camera se va umple de parfumul iodat şi dulceag, dar gustul va fi uşor acrişor, de-ai vrea să tot mănânci bobiţele molcuţe, pline de sirop, fără să-ţi vină leşin de la stomac!
Bunica era maestră!
Citeşte mai multe despre:   povestiri din bucătărie

 



Mai multe titluri din categorie

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...
Serviciul de email marketing furnizat de