x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulciuri pentru Postul lung al Crăciunului

0
14 Noi 2007 - 00:00

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc.

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc. Veţi citi in răndurile de mai jos reţete de prăjituri care vor avea gustul şi aspectul celor "de dulce", fără a se simţi că lipsesc anumite ingrediente, care ne sunt, de cele mai multe ori, "inamici". Şi spun asta pentru că, de exemplu, folosirea untului, a smăntănii sau a ouălor duce la creşterea glicemiei, a colesterolului, prin urmare a creşterii in greutate a celor care le consumă. După 15 noiembrie, dată la care incepe Postul Naşterii Domnului, vă recomandăm să incercaţi reţetele de mai jos, adunate de noi cu grijă, care vă vor incănta papilele gustative. Oricare dintre aceste dulciuri pot fi pregătite chiar şi peste an, ele fiind adevărate delicii culinare.

Gogoşele de post

Ingrediente: 400 g făină, 500 ml apă, 100 g zahăr, 50 g miere de albine, o linguriţă de bicarbonat, 50 g nuci sau alune măcinate, un praf de sare,

1/2 linguriţă de ulei.

Preparare: Apa şi praful de sare se pun la foc mic, doar pănă clocotesc, apoi se toarnă treptat peste făină, amestecănd incontinuu. Se adaugă bicarbonatul şi se amestecă pănă cănd se obţine un aluat.

Se ia puţină cocă şi se formează gogoşele, după care se ung măinile cu ulei şi fiecare gogoşică in parte. Se aşază gogoşelele străns lipite in tava de la aragaz şi se bagă in cuptor. Separat se face un sirop din un pahar şi jumătate de apă, zahăr, miere şi se dă la foc pănă cănd acesta clocoteşte.

Cănd gogoşelele sunt rumenite, se stinge focul, se toarnă peste ele siropul şi se ţin in cuptorul incins pentru ca acesta să fie bine absorbit. Cănd sunt gata, se pun pe un platou şi se ornează cu nucă măcinată.

Ştrudel cu dovleac

Ingrediente: 500 g făină, 12 linguri de apă caldă, un praf de sare, dovleac ras, zahăr şi scorţişoară după gust.

Preparare: Se amestecă bine făina cu sare şi apă şi se face un aluat. Se incălzeşte o oală pe foc şi se aşază cu fundul in sus peste cocă. Totul se acoperă, timp de 30 de minute, cu un prosop de bucătărie pentru a se păstra caldă. După expirarea timpului se imparte coca in patru părţi şi, cu sucitorul, se intind patru foi subţiri. Separat se curăţă, se spală şi se dă dovleacul pe răzătoarea mare, se potriveşte de zahăr şi scorţişoară, se mai adaugă o lingură de făină şi totul se amestecă bine. Fiecare foaie de ştrudel se unge cu ulei, se intinde compoziţia de dovleac, se rulează, iar cu vărful cuţitului se fac căteva crestături pentru a se coace bine. Se unge fiecare ştrudel in parte cu ulei. Se aşază in tava de la aragaz, după ce aceasta a fost, in prealabil, unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se lasă la cuptor pănă ce acestea devin aurii.

Prăjitură de post

Ingrediente: 3 căni de făină, 6 linguri de cacao, două linguriţe de bicarbonat, două căni de zahăr, două căni cu apă, două pliculeţe de zahăr vanilat, 11 linguri de ulei, două linguri de oţet, coajă rasă de portocală.

Preparare: Se amestecă bine uleiul, coaja de portocală, oţetul, vanilia, apa şi zahărul pănă cănd acesta din urmă se dizolvă bine. Separat, se amestecă făină, cacao şi bicarbonat, se pun in sită şi se cern peste cealaltă compoziţie, pentru ca prăjitura să crească bine. Se unge tava de la aragaz cu ulei, se toarnă compoziţia, se dă la cuptorul incins la 170ËšC, timp de 40 de minute. Cănd este gata se ornează cu zahăr pudră, cacao sau cu fructe.

Tort de post

Ingrediente: blatul: două căni de făină, o cană de zahăr, o ceaşcă de ulei, o ceaşcă de nucă măcinată, două pliculeţe cu praf de copt, 3-4 linguri de cacao, o linguriţă de esenţă de portocale, o lingură de esenţă de rom, o lingură de coajă rasă de portocală, apă minerală, o linguriţă de dulceaţă de portocale; siropul: 250 ml de apă,

6 linguri de zahăr, esenţă de rom; crema: 500 ml suc proaspăt de portocale, 500 ml suc de portocale necarbogazos, două plicuri cu praf de budincă de vanilie, 5 linguri de zahăr, o linguriţă de esenţă de portocale, coaja rasă de la o lămăie şi de la două portocale, 20 g gelatină, o portocală pentru ornat.

Preparare: Blatul: Se amestecă făina, zahărul, praful de copt, cacaua, nuca şi coaja de portocală. Se adaugă apa, aromele şi se amestecă pănă cănd se obţine o compoziţie de consistenţa smăntănii. Aceasta se pune intr-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, se dă la cuptor, la foc mijlociu, pentru 40 de minute. După ce s-a copt blatul se lasă la răcit. Se introduce in frigider pănă a doua zi. Se taie in trei şi se insiropează cu un sirop obţinut din apă, zahăr şi esenţă de rom. Crema: Coaja de lămăie şi portocală se clocotesc in sucul necarbogazos, se acoperă şi se lasă deoparte timp de cinci minute, după care se strecoară. Sucul proaspăt se amestecă bine cu zahărul, praful de budincă, se pune pe foc şi se amestecă pănă se ingroaşă. Se adaugă esenţa de portocale, după care se lasă la răcit. Gelatina se pune la inmuiat pentru 10 minute, se dizolvă la foc mic, fără a se fierbe, după care se amestecă foarte bine cu budinca. Cănd este rece se dă la frigider şi se amestecă din cinci in cinci minute. Pe un platou se aşază blatul insiropat, se toarnă crema, se pune iar un blat şi iar cremă şi tot aşa pănă la sfărşit. Tortul se pune in frigider pănă a doua zi, cănd se va orna cu felii de portocală.

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   cănd,   zahăr,   apă,   ulei,   făină,   linguri,   amesteca,   portocale,   portocala,   caiet de retete,   portocal

 



Mai multe titluri din categorie

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!
Galerie Foto Gandul la vacanta este cel care ne incurajeaza in zilele grele de munca, dar si in zilele in care ne simtim abatuti. Un concediu este bine-venit intotdeauna, dar pentru ca acesta sa fie memorabil, este important sa...

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...
Serviciul de email marketing furnizat de