x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulciuri pentru Postul lung al Crăciunului

Dulciuri pentru Postul lung al Crăciunului

14 Noi 2007   •   00:00

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc.

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc. Veţi citi in răndurile de mai jos reţete de prăjituri care vor avea gustul şi aspectul celor "de dulce", fără a se simţi că lipsesc anumite ingrediente, care ne sunt, de cele mai multe ori, "inamici". Şi spun asta pentru că, de exemplu, folosirea untului, a smăntănii sau a ouălor duce la creşterea glicemiei, a colesterolului, prin urmare a creşterii in greutate a celor care le consumă. După 15 noiembrie, dată la care incepe Postul Naşterii Domnului, vă recomandăm să incercaţi reţetele de mai jos, adunate de noi cu grijă, care vă vor incănta papilele gustative. Oricare dintre aceste dulciuri pot fi pregătite chiar şi peste an, ele fiind adevărate delicii culinare.

Gogoşele de post

Ingrediente: 400 g făină, 500 ml apă, 100 g zahăr, 50 g miere de albine, o linguriţă de bicarbonat, 50 g nuci sau alune măcinate, un praf de sare,

1/2 linguriţă de ulei.

Preparare: Apa şi praful de sare se pun la foc mic, doar pănă clocotesc, apoi se toarnă treptat peste făină, amestecănd incontinuu. Se adaugă bicarbonatul şi se amestecă pănă cănd se obţine un aluat.

Se ia puţină cocă şi se formează gogoşele, după care se ung măinile cu ulei şi fiecare gogoşică in parte. Se aşază gogoşelele străns lipite in tava de la aragaz şi se bagă in cuptor. Separat se face un sirop din un pahar şi jumătate de apă, zahăr, miere şi se dă la foc pănă cănd acesta clocoteşte.

Cănd gogoşelele sunt rumenite, se stinge focul, se toarnă peste ele siropul şi se ţin in cuptorul incins pentru ca acesta să fie bine absorbit. Cănd sunt gata, se pun pe un platou şi se ornează cu nucă măcinată.

Ştrudel cu dovleac

Ingrediente: 500 g făină, 12 linguri de apă caldă, un praf de sare, dovleac ras, zahăr şi scorţişoară după gust.

Preparare: Se amestecă bine făina cu sare şi apă şi se face un aluat. Se incălzeşte o oală pe foc şi se aşază cu fundul in sus peste cocă. Totul se acoperă, timp de 30 de minute, cu un prosop de bucătărie pentru a se păstra caldă. După expirarea timpului se imparte coca in patru părţi şi, cu sucitorul, se intind patru foi subţiri. Separat se curăţă, se spală şi se dă dovleacul pe răzătoarea mare, se potriveşte de zahăr şi scorţişoară, se mai adaugă o lingură de făină şi totul se amestecă bine. Fiecare foaie de ştrudel se unge cu ulei, se intinde compoziţia de dovleac, se rulează, iar cu vărful cuţitului se fac căteva crestături pentru a se coace bine. Se unge fiecare ştrudel in parte cu ulei. Se aşază in tava de la aragaz, după ce aceasta a fost, in prealabil, unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se lasă la cuptor pănă ce acestea devin aurii.

Prăjitură de post

Ingrediente: 3 căni de făină, 6 linguri de cacao, două linguriţe de bicarbonat, două căni de zahăr, două căni cu apă, două pliculeţe de zahăr vanilat, 11 linguri de ulei, două linguri de oţet, coajă rasă de portocală.

Preparare: Se amestecă bine uleiul, coaja de portocală, oţetul, vanilia, apa şi zahărul pănă cănd acesta din urmă se dizolvă bine. Separat, se amestecă făină, cacao şi bicarbonat, se pun in sită şi se cern peste cealaltă compoziţie, pentru ca prăjitura să crească bine. Se unge tava de la aragaz cu ulei, se toarnă compoziţia, se dă la cuptorul incins la 170˚C, timp de 40 de minute. Cănd este gata se ornează cu zahăr pudră, cacao sau cu fructe.

Tort de post

Ingrediente: blatul: două căni de făină, o cană de zahăr, o ceaşcă de ulei, o ceaşcă de nucă măcinată, două pliculeţe cu praf de copt, 3-4 linguri de cacao, o linguriţă de esenţă de portocale, o lingură de esenţă de rom, o lingură de coajă rasă de portocală, apă minerală, o linguriţă de dulceaţă de portocale; siropul: 250 ml de apă,

6 linguri de zahăr, esenţă de rom; crema: 500 ml suc proaspăt de portocale, 500 ml suc de portocale necarbogazos, două plicuri cu praf de budincă de vanilie, 5 linguri de zahăr, o linguriţă de esenţă de portocale, coaja rasă de la o lămăie şi de la două portocale, 20 g gelatină, o portocală pentru ornat.

Preparare: Blatul: Se amestecă făina, zahărul, praful de copt, cacaua, nuca şi coaja de portocală. Se adaugă apa, aromele şi se amestecă pănă cănd se obţine o compoziţie de consistenţa smăntănii. Aceasta se pune intr-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, se dă la cuptor, la foc mijlociu, pentru 40 de minute. După ce s-a copt blatul se lasă la răcit. Se introduce in frigider pănă a doua zi. Se taie in trei şi se insiropează cu un sirop obţinut din apă, zahăr şi esenţă de rom. Crema: Coaja de lămăie şi portocală se clocotesc in sucul necarbogazos, se acoperă şi se lasă deoparte timp de cinci minute, după care se strecoară. Sucul proaspăt se amestecă bine cu zahărul, praful de budincă, se pune pe foc şi se amestecă pănă se ingroaşă. Se adaugă esenţa de portocale, după care se lasă la răcit. Gelatina se pune la inmuiat pentru 10 minute, se dizolvă la foc mic, fără a se fierbe, după care se amestecă foarte bine cu budinca. Cănd este rece se dă la frigider şi se amestecă din cinci in cinci minute. Pe un platou se aşază blatul insiropat, se toarnă crema, se pune iar un blat şi iar cremă şi tot aşa pănă la sfărşit. Tortul se pune in frigider pănă a doua zi, cănd se va orna cu felii de portocală.

×