x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulciuri pentru Postul lung al Crăciunului

0
14 Noi 2007 - 00:00

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc.

Pentru mulţi dintre noi, desertul este cea mai aşteptată parte a unei mese. Şi e bine de ştiut că, in perioadele de post de peste an, se pot face o mulţime de dulciuri, care mai de care mai delicioase, chiar şi fără ingredientele "de dulce", precum laptele, ouăle, smăntăna etc. Veţi citi in răndurile de mai jos reţete de prăjituri care vor avea gustul şi aspectul celor "de dulce", fără a se simţi că lipsesc anumite ingrediente, care ne sunt, de cele mai multe ori, "inamici". Şi spun asta pentru că, de exemplu, folosirea untului, a smăntănii sau a ouălor duce la creşterea glicemiei, a colesterolului, prin urmare a creşterii in greutate a celor care le consumă. După 15 noiembrie, dată la care incepe Postul Naşterii Domnului, vă recomandăm să incercaţi reţetele de mai jos, adunate de noi cu grijă, care vă vor incănta papilele gustative. Oricare dintre aceste dulciuri pot fi pregătite chiar şi peste an, ele fiind adevărate delicii culinare.

Gogoşele de post

Ingrediente: 400 g făină, 500 ml apă, 100 g zahăr, 50 g miere de albine, o linguriţă de bicarbonat, 50 g nuci sau alune măcinate, un praf de sare,

1/2 linguriţă de ulei.

Preparare: Apa şi praful de sare se pun la foc mic, doar pănă clocotesc, apoi se toarnă treptat peste făină, amestecănd incontinuu. Se adaugă bicarbonatul şi se amestecă pănă cănd se obţine un aluat.

Se ia puţină cocă şi se formează gogoşele, după care se ung măinile cu ulei şi fiecare gogoşică in parte. Se aşază gogoşelele străns lipite in tava de la aragaz şi se bagă in cuptor. Separat se face un sirop din un pahar şi jumătate de apă, zahăr, miere şi se dă la foc pănă cănd acesta clocoteşte.

Cănd gogoşelele sunt rumenite, se stinge focul, se toarnă peste ele siropul şi se ţin in cuptorul incins pentru ca acesta să fie bine absorbit. Cănd sunt gata, se pun pe un platou şi se ornează cu nucă măcinată.

Ştrudel cu dovleac

Ingrediente: 500 g făină, 12 linguri de apă caldă, un praf de sare, dovleac ras, zahăr şi scorţişoară după gust.

Preparare: Se amestecă bine făina cu sare şi apă şi se face un aluat. Se incălzeşte o oală pe foc şi se aşază cu fundul in sus peste cocă. Totul se acoperă, timp de 30 de minute, cu un prosop de bucătărie pentru a se păstra caldă. După expirarea timpului se imparte coca in patru părţi şi, cu sucitorul, se intind patru foi subţiri. Separat se curăţă, se spală şi se dă dovleacul pe răzătoarea mare, se potriveşte de zahăr şi scorţişoară, se mai adaugă o lingură de făină şi totul se amestecă bine. Fiecare foaie de ştrudel se unge cu ulei, se intinde compoziţia de dovleac, se rulează, iar cu vărful cuţitului se fac căteva crestături pentru a se coace bine. Se unge fiecare ştrudel in parte cu ulei. Se aşază in tava de la aragaz, după ce aceasta a fost, in prealabil, unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se lasă la cuptor pănă ce acestea devin aurii.

Prăjitură de post

Ingrediente: 3 căni de făină, 6 linguri de cacao, două linguriţe de bicarbonat, două căni de zahăr, două căni cu apă, două pliculeţe de zahăr vanilat, 11 linguri de ulei, două linguri de oţet, coajă rasă de portocală.

Preparare: Se amestecă bine uleiul, coaja de portocală, oţetul, vanilia, apa şi zahărul pănă cănd acesta din urmă se dizolvă bine. Separat, se amestecă făină, cacao şi bicarbonat, se pun in sită şi se cern peste cealaltă compoziţie, pentru ca prăjitura să crească bine. Se unge tava de la aragaz cu ulei, se toarnă compoziţia, se dă la cuptorul incins la 170ËšC, timp de 40 de minute. Cănd este gata se ornează cu zahăr pudră, cacao sau cu fructe.

Tort de post

Ingrediente: blatul: două căni de făină, o cană de zahăr, o ceaşcă de ulei, o ceaşcă de nucă măcinată, două pliculeţe cu praf de copt, 3-4 linguri de cacao, o linguriţă de esenţă de portocale, o lingură de esenţă de rom, o lingură de coajă rasă de portocală, apă minerală, o linguriţă de dulceaţă de portocale; siropul: 250 ml de apă,

6 linguri de zahăr, esenţă de rom; crema: 500 ml suc proaspăt de portocale, 500 ml suc de portocale necarbogazos, două plicuri cu praf de budincă de vanilie, 5 linguri de zahăr, o linguriţă de esenţă de portocale, coaja rasă de la o lămăie şi de la două portocale, 20 g gelatină, o portocală pentru ornat.

Preparare: Blatul: Se amestecă făina, zahărul, praful de copt, cacaua, nuca şi coaja de portocală. Se adaugă apa, aromele şi se amestecă pănă cănd se obţine o compoziţie de consistenţa smăntănii. Aceasta se pune intr-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, se dă la cuptor, la foc mijlociu, pentru 40 de minute. După ce s-a copt blatul se lasă la răcit. Se introduce in frigider pănă a doua zi. Se taie in trei şi se insiropează cu un sirop obţinut din apă, zahăr şi esenţă de rom. Crema: Coaja de lămăie şi portocală se clocotesc in sucul necarbogazos, se acoperă şi se lasă deoparte timp de cinci minute, după care se strecoară. Sucul proaspăt se amestecă bine cu zahărul, praful de budincă, se pune pe foc şi se amestecă pănă se ingroaşă. Se adaugă esenţa de portocale, după care se lasă la răcit. Gelatina se pune la inmuiat pentru 10 minute, se dizolvă la foc mic, fără a se fierbe, după care se amestecă foarte bine cu budinca. Cănd este rece se dă la frigider şi se amestecă din cinci in cinci minute. Pe un platou se aşază blatul insiropat, se toarnă crema, se pune iar un blat şi iar cremă şi tot aşa pănă la sfărşit. Tortul se pune in frigider pănă a doua zi, cănd se va orna cu felii de portocală.

Citeşte mai multe despre:   pană,   două,   cănd,   zahăr,   apă,   ulei,   făină,   linguri,   amesteca,   portocale,   portocala,   caiet de retete,   portocal

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de