x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dupa atata carne se arata salatele

Dupa atata carne se arata salatele

02 Ian 2005   •   00:00

Au trecut Sarbatorile si stomacul nostru este ghiftuit de carne si delicii bine imbibate in grasimi si calorii. Este timpul sa trecem din cand in cand prin camara cu legume si sa preparam o salata.

CRISTINA CATANA

GUSTOS. Salata greceasca este secretul oricarei mese
Carne… Sarmale, carnati, caltabos, lebar, piftie… Parca dupa aproape doua saptamani in care la toate mesele am servit macar putin din acestea, ne-am cam saturat si vrem sa mai schimbam meniul. Si ce este mai racoritor si mai plin de vitamine decat o salata de cruditati? Asa ca dam o raita prin camara si vedem cam ce avem. Se pot combina aproape orice fel de legume, cu conditia ca rezultatul sa fie pe gustul tuturor celor care iau parte la masa. In cazul in care avem invitati, atunci este bine sa alegem o salata clasica, eventual una pe care am incercat-o si cu alte ocazii pentru a nu avea surprize neplacute.

ALTERNATIVE. Cum salata poate fi servita si ca atare, si ca aperitiv, este bine sa alegem una care sa aiba ambele calitati. Mama imi spunea intotdeauna ca, daca as face o salata greceasca, nu as da gres. Poate completa gustul unei fripturi sau poate constitui un antreu. Mai mult de atat este foarte racoritoare, este plina de vitamine si are si un aspect foarte "delicios". Asa incat de fiecare data cand am invitati, dupa masa de Revelion sau la cele de dupa sarbatoarea intrarii intr-un an nou, le servesc printre altele salata greceasca. Si bineinteles ca nu uit de salata de fructe, care este cireasa de pe tort. Pentru aceasta, de cele mai multe ori aleg "bizarerii", cum le spune mama. Combinatii ciudate, de fructe si legume, care incanta ochiul si stomacul celor care le gusta.

PREGATIREA. Salata greceasca se face simplu si repede. De fapt, poate fi chiar si primul preparat pe care il faci vreodata. Deci, sa incepem. Aveti nevoie de trei rosii, un castravete, o ceapa, 200 de grame de branza, 12 masline negre, o lingurita de zeama de lamaie, patru linguri de ulei de masline, oregano, piper negru macinat si sare dozate dupa gustul fiecaruia. Legumele trebuie foarte bine spalate. Daca vreti ca rosiile sa nu isi strice aspectul atunci cand le stergeti, folositi un prosop moale. Apoi le taiati in patru, iar castravetii, curatati de coaja, se taie cubulete. Ceapa, dupa ce a fost curatata foarte bine, se toaca pestisori si se pune impreuna cu celelalte legume intr-un castron mare. Condimentele se pun si ele in cantitati suficiente, cat sa nu supere pe nimeni. Atunci cand amestecati compozitia, aveti grija sa nu striviti legumele, pentru ca aspectul acestei salate este foarte important. La sfarsit se pun branza taiata cubulete si maslinele fara samburi. Inainte de a o servi, salata trebuie lasata la rece pentru 10 minute.

Pentru a da o savoare cat mai mare salatei, uleiul si lamaia se amesteca si se adauga in timpul servirii. Daca nu va place combinatia de lamaie cu ulei de masline puteti asezona salata cu iaurt. Daca langa ea este si un pahar de vin rosu, puteti fi siguri ca oaspetii vor pleca incantati.

SALATA DE FRUCTE
INGREDIENTE: patru fructe de avocado foarte bine coapte, un grapefruit de marime medie, o salata verde, un mar, o lamaie, 4 smochine proaspete, o ceapa verde, o crenguta de busuioc, o lingura de otet, doua linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust.

MOD DE PREPARARE: Se taie merele si fructele de avocado in felii foarte subtiri. Ca sa evitam oxidarea (innegrirea) fructelor trebuie sa le stropim cu putina zeama de lamaie. Smochinele se taie si ele in patru. Grapefruitul se curata de coaja, se desface in felii. Pentru ca salata sa nu capete un gust amarui, fiecare felie de grapefruit se curata de pielita protectoare. Frunzele de salata verde se spala sub un jet puternic de apa rece pentru a nu ramane nisip sau alte impuritati. Apoi se scurg bine, se usuca intr-un prosop de bucatarie. Dupa aceea, se asaza simetric pe un platou. Deasupra lor se asaza cat mai armonios feliile de avocado, de mere, de grapefruit si de smochine. Se decoreaza cu frunze de busuioc si frunze de ceapa verde. Separat se amesteca uleiul de masline cu otetul, sarea si piperul, preparandu-se un sos vinegreta, care se serveste separat in sosiera. In loc de smochine se pot folosi si rosii "ciresele". Salata se poate servi cu felii de paine prajita sau ca atare.

×
Subiecte în articol: gastronomie salata