GASTRONOMIE
ATEN}IE! - Nu toate produsele au descrierea corecta pe ambalaj
Ambalajul este primul contact pe care clientul il are cu un produs. Trebuie numai sa fiti atenti si la inscriptiile pe care le are scrise.
CRISTINA CATANA
STRICT. Clientul trebuie sa isi dea seama, de la inceput, despre ce produs este vorba
|
De fiecare data cand achizitionati un produs, fie el comestibil sau nu, trebuie sa aveti mare grija la etichete. Nu va lasati inselati de ambalaje viu colorate, pentru ca se poate intampla sa aveti surprize neplacute. Stiti proverbul romanesc: "Afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul"? Ei, cam asa s-ar putea traduce si maiestria cu care unii comercianti isi ambaleaza marfa de calitate indoielnica.
CUPRINS. Pentru a nu fi inselati, trebuie sa stiti ca o eticheta trebuie sa cuprinda numele produsului, toate ingredientele folosite, termenul de valabilitate, greutatea bruta si neta, conditiile de stocare si instructiunile de folosire. Exceptie de la aceasta regula fac bauturile alcoolice si produsele de panificatie cumparate direct de la brutarie. Ilustratia de pe ambalaj trebuie neaparat sa reflecte continutul produsului. De exemplu, pe un ambalaj de napolitana nu ar trebui sa apara imaginea unei fete sau vreo alta minunatie care sa atraga copiii. Denumirea produsului trebuie sa il descrie cat mai bine, iar unele preparate au chiar anumite standarde carora trebuie sa li se conformeze. Perioada de valabilitate (dintre data fabricatiei si cea a expirarii) indica viata de raft a produsului, respectiv intervalul in care il puteti consuma fara grija. De regula, mentiunea "A se consuma inainte de..." este inscriptionata pe produsele cu grad mare de perisabilitate (preparate din carne si peste). Calitatea produsului ramane intacta in intervalul dat daca veti respecta instructiunile de pastrare si preparare.
DETALII. Ingredientele trebuie enumerate in ordinea descrescatoare a cantitatii si importantei. De exemplu, in cazul sucului de mere, trebuie specificata cantitatea de mere. Trebuie sa fiti atenti la alimente precum fulgii de cereale, unde continutul de zahar poate aparea si sub alte denumiri. In cazul conservelor este trecuta greutatea neta si greutatea fara apa. Litera "e" indica greutatea aproximativa a produsului.
Citește pe Antena3.ro
UTILE
CEAIUL isi pastreaza mult mai bine gustul si aroma daca va fi pus in vase de sticla sau de portelan. Pastrarea foarte calda a ceaiului sau cafelei in termos este posibila daca se toarna mai intai apa fierbinte pentru a-i scoate raceala. Dupa golire, cand termosul este fierbinte, se poate turna ceaiul sau cafeaua fierbinte, care vor ramane calde mult timp. Cafeaua, ceaiul, condimentele se pastreaza in cutii bine inchise la loc uscat.CAFEAUA NEAGRA capata un gust deosebit daca se pun si cateva cristale de sare in apa din ibric, inainte de a o fierbe.