x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Eticheta - cartea de vizita a produselor

Eticheta - cartea de vizita a produselor

14 Noi 2004   •   00:00

GASTRONOMIE
ATEN}IE! - Nu toate produsele au descrierea corecta pe ambalaj Ambalajul este primul contact pe care clientul il are cu un produs. Trebuie numai sa fiti atenti si la inscriptiile pe care le are scrise.
CRISTINA CATANA

Click pentru a mari imaginea
STRICT. Clientul trebuie sa isi dea seama, de la inceput, despre ce produs este vorba
De fiecare data cand achizitionati un produs, fie el comestibil sau nu, trebuie sa aveti mare grija la etichete. Nu va lasati inselati de ambalaje viu colorate, pentru ca se poate intampla sa aveti surprize neplacute. Stiti proverbul romanesc: "Afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul"? Ei, cam asa s-ar putea traduce si maiestria cu care unii comercianti isi ambaleaza marfa de calitate indoielnica.

CUPRINS. Pentru a nu fi inselati, trebuie sa stiti ca o eticheta trebuie sa cuprinda numele produsului, toate ingredientele folosite, termenul de valabilitate, greutatea bruta si neta, conditiile de stocare si instructiunile de folosire. Exceptie de la aceasta regula fac bauturile alcoolice si produsele de panificatie cumparate direct de la brutarie. Ilustratia de pe ambalaj trebuie neaparat sa reflecte continutul produsului. De exemplu, pe un ambalaj de napolitana nu ar trebui sa apara imaginea unei fete sau vreo alta minunatie care sa atraga copiii. Denumirea produsului trebuie sa il descrie cat mai bine, iar unele preparate au chiar anumite standarde carora trebuie sa li se conformeze. Perioada de valabilitate (dintre data fabricatiei si cea a expirarii) indica viata de raft a produsului, respectiv intervalul in care il puteti consuma fara grija. De regula, mentiunea "A se consuma inainte de..." este inscriptionata pe produsele cu grad mare de perisabilitate (preparate din carne si peste). Calitatea produsului ramane intacta in intervalul dat daca veti respecta instructiunile de pastrare si preparare.

DETALII. Ingredientele trebuie enumerate in ordinea descrescatoare a cantitatii si importantei. De exemplu, in cazul sucului de mere, trebuie specificata cantitatea de mere. Trebuie sa fiti atenti la alimente precum fulgii de cereale, unde continutul de zahar poate aparea si sub alte denumiri. In cazul conservelor este trecuta greutatea neta si greutatea fara apa. Litera "e" indica greutatea aproximativa a produsului.

Datele privind valoarea nutritiva sunt incluse optional pe etichete. Daca nu vreti sa va ingrasati si aceste informatii exista totusi, ar trebui sa fiti atenti la: valoare energetica (kcal) si la grasimi. De cele mai multe ori, rubrica "grasimi saturate" e mentionata separat, deoarece, fiind asociata cu bolile de inima, prezinta un interes deosebit. Si procentul de sodiu este mentionat, pentru ca acesta este un derivat al sarii.

Dat fiind ca peste 2/3 din cantitatea de sodiu pe care o primeste corpul nostru provine din alimente prelucrate pe cale industriala, un adult nu ar trebui sa consume mai mult de 2-4 g sodiu (6 g sare) pe zi. Ca atare, ganditi-va bine inainte de a cumpara un produs alimentar pe care este inscriptionat un continut de sodiu mai mare de 0,5 g (1,25 g sare). In cazul in care pe eticheta unui produs alimentar scrie ca are un continut scazut de grasimi, trebuie sa stiti ca nu trebuie sa depaseasca 3 g grasimi la 100 grame. Alimentele fara grasimi, contin totusi 0,15 grasimi la 100 gr.

UTILE

CEAIUL isi pastreaza mult mai bine gustul si aroma daca va fi pus in vase de sticla sau de portelan. Pastrarea foarte calda a ceaiului sau cafelei in termos este posibila daca se toarna mai intai apa fierbinte pentru a-i scoate raceala. Dupa golire, cand termosul este fierbinte, se poate turna ceaiul sau cafeaua fierbinte, care vor ramane calde mult timp. Cafeaua, ceaiul, condimentele se pastreaza in cutii bine inchise la loc uscat.

CAFEAUA NEAGRA capata un gust deosebit daca se pun si cateva cristale de sare in apa din ibric, inainte de a o fierbe.
×
Subiecte în articol: gastronomie