x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Excelenta - Maiestrie in arta culinara

Excelenta - Maiestrie in arta culinara

de Francisca M. Catana    |    07 Iul 2006   •   00:00
Excelenta - Maiestrie in arta culinara

"Una este sa fii bucatar si cu totul alta este sa fii maestru in arta culinara. Maestrul este un om cu stiinta, un om care a citit mult despre ceea ce inseamna cu adevarat gastronomia", spunea Dumitru Burtea, ANBCT la expozitia culinara care a avut loc in Timisoara.

Sala in care a avut loc expozitia stralucea din cauza celor opt mese incarcate cu cele mai elaborate bucate, preparate dupa imaginatia si stiinta celor care tind spre obtinerea titlului de maestru in arta culinara. Scopul expozitiei, organizate de ANBCT Timis, a vizat testarea practica a bucatarilor, care se pregatesc pentru obtinerea titlului suprem in arta culinara din toamna. Dumitru Burtea a precizat ca titlul poate fi obtinut doar daca bucatarul are o experienta foarte mare si daca a participat la activitati nationale si internationale care sa ii certifice calitatea de bun bucatar. La expozitia culinara de la Timisoara au fost prezenti oameni de marca ai artei culinare romanesti. Alaturi de presedintele ANBCT au mai onorat cu prezenta Ilie Cotarlet si Mitica Cazacu, Adrian Stoia, Sandu Hagy, maestri in arta culinara. Fiecare dintre cei opt bucatari a venit cu cateva preparate proprii care au impresionat prin maestria aspectului si prin deliciul gustului. Marioara Vartrop a adus ca piesa festiva, terina de somon, Ioan Virgil Tamas a venit cu un calamar umplut, Hajdo Dionisio Ernest a impresionat adunarea cu o terina de curcan, iar Florin Tudoran a prezentat un "vis tropical" avand ca ingredient principal ananasul. Arpad Portik a prezentat o salata de ton cu care doreste sa mearga si la Bucuresti, pentru cucerirea titlului suprem. Lui Ioan Tatarusanu i-a fost apreciat preparatul din mere coapte cu piure de mere si sos de fructe.

ARTIST. Cel care a obtinut aprecierile cele mai multe a fost Cosmin Periat. El a reusit sa atinga linia noua prin design-ul folosit. El nu va putea participa la cucerirea titlului suprem pentru ca nu are inca experienta necesara. Are doar 24 de ani, dar Dumitru Burtea a spus ca are toate sansele sa se prezinte cu asemenea preparate si la un campionat international. Maestrii prezenti le-au oferit participantilor sfaturi pentru ca preparatele lor sa fie imbunatatite astfel incat sa poata participa cu mandrie la cucerirea titlului de maestru in arta culinara. La final, toti au primit cate o diploma de participare, pentru contributia la dezvoltarea gastronomiei romanesti.

SFAT
"Singura rugaminte pe care o am la bucatarii de aici este sa asculte sfatul meu urmator: sunteti tineri, sa nu va fie rusine ca sunteti bucatari, sa nu va fie rusine sa puneti mana pe coada tigaii, sa nu va fie rusine sa spalati tigaia in care v-ati preparat mancarea, sa nu va fie rusine cand sunteti solicitat de un client: daca va spune ceva de rau nu va descurajati, iar daca va spune ceva de bine, incurajati-va si faceti mancarea din ce in ce mai buna pentru satisfactia lor"
Mitica Cazacu
maestru arta culinara

NOPTI NEDORMITE
Cei opt participanti au lucrat toata noaptea dinaintea expozitiei pentru ca preparatele lor sa aiba un aspect proaspat si apetisant. Desi erau obositi, placerea de a-si prezenta propriile idei culinare in fata atator maestri i-a tinut cu fruntea sus si cu zambetul pe buze. Jobenul alb, imbracamintea imaculata si aspectul personalizat al preparatelor exprimau bucuria si satisfactia momentului. Retetele au fost inventate chiar de ei, dupa multa munca, pentru ca asa cum au declarat, "cartile de bucate sunt pentru gospodine".

PIEPT DE PUI MIAMI
  • INGREDIENTE: 150 g file de pui, 30 g sunca York, 30 g mozzarella, 30 g ciuperci proaspete, 30 g gogosari murati, 30 ml smantana, un cruton, sare, piper
  • PREPARARE: Se umple pieptul de pui cu sunca York, mozzarella si ciupercile proaspete si se da 15 minute la cuptor. Apoi se prepara sosul din smantana, gogosari murati si condimente. Preparatul se monteaza pe crutonul de paine in forma de sfera si se pune sosul deasupra lui sau langa. Se poate folosi orice garnitura. Preparatul este recomandat de Adrian Stoia.
  • ×
    Subiecte în articol: artă gastronomie culinara