x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Exotism de Sarbatori

Exotism de Sarbatori

13 Dec 2004   •   00:00

Masa de Sarbatori se poate improspata nu doar cu bucate noi, ci si cu deserturi delicioase. Acestea au mai multa savoare daca punem in ele fructe exotice.

VERONICA GUZUN

CULOARE. Diversitatea fructelor exotice poate aduce un gust dulce in casele noastre
Se intampla destul de des sa intri in supermarket si sa vezi fructe ale caror denumiri nu iti spun nimic. Nu le-ai gustat niciodata, nu stii cum se mananca si parca nu ai suficienta indrazneala sa incerci ceva nou. Aceste produse se numesc generic "fructe exotice". De cate ori au bucurat ele ochiul nostru care se plimba pe foile lucioase de revista? De cate ori ne intrebam "Ce-o mai fi si asta?" in timp ce citim o reteta de prajitura savuroasa din bucataria straina? De cate ori nu reusim sa determinam gustul unei componente din salata de fructe a prietenei?

Cocktailurile, inghetatele, salatele si prajiturile tale pot deveni si mai delicioase daca alegi un fruct exotic care sa le dea un nou "vino-ncoa".

LA COMPOT. Carambola este un fruct care are forma unei stelute de culoare galbena. Este suculenta si aromata, usor acrisoara. Fructul-stea poate fi consumat in salate, deserturi, ca ingredient in budinci, garnitura sau aperitiv, dar si in mancaruri cu carne. Kinkan este cel mai mic din familia citricelor. Este singurul dintre citrice care are coaja mai dulce decat miezul. Fructele sanatoase pot sta si doua saptamani. Ele se tin in recipient de plastic, la frigider.

VARIAT
Fructele de lychee sunt mici, acoperite de coaja aspra, de o culoare care variaza in functie de soi, de la maro la galben. Partea comestibila se gaseste sub coaja groasa. Miezul acopera un sambure mare maro, ca un solz carnos de culoarea laptelui. Este suculent, are o aroma fina si delicioasa, asemanatoare cu cea a pepenelui galben. La gust, lychee este acrisor. Poate fi folosit in salate de fructe si in jeleuri.

Physalis sunt niste pomusoare galbene, acoperite de o pielita ca de hartie. Pentru a fi consumate, se curata pielita. Au un gust combinat de dulciuri. Aceste pomusoare se considera coapte cand pielita e de culoare maronie, iar fructul din interior este galben. Ea are calitati curative, fiind un bun diuretic. Atentie, in afara de fruct, planta este toxica!
×
Subiecte în articol: gastronomie