x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Expozitie - Reinvie o veche traditie la Sinaia

Expozitie - Reinvie o veche traditie la Sinaia

de Francisca M. Catana    |    25 Iul 2006   •   00:00
Expozitie - Reinvie o veche traditie la Sinaia

"Sinaia in bucate", o expozitie de arta culinara si de degustare de vinuri, s-a desfasurat in Sala Oglinzilor a Cazinoului din Sinaia. Acest eveniment a fost sustinut de Primaria orasului si de Camera de Comert si Industrie Prahova.

Expozitia de arta culinara si de degustare de vinuri "Sinaia in bucate" a avut loc la initiativa primarului din Sinaia, Vlad Oprea. "Viitorul Prahovei inseamna turism, de aceea, m-am gandit la un plan de relansare a orasului, incercand sa pun in practica o serie de actiuni in Sinaia. Aceasta expozitie de arta culinara este una dintre ele", ne-a declarat primarul Vlad Oprea.

VECHE TRADITIE. Evenimentul reinvie o veche si frumoasa traditie, stiut fiind ca o actiune similara avea loc la Sinaia in urma cu doua decenii. Primarul a primit propuneri ca aceasta expozitie culinara sa aiba loc de doua ori pe an, o data primavara si o data toamna. Dumitru Taporea, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova, a precizat ca expozitia trebuia organizata mai demult, pentru a readuce la viata turismul culinar din Romania. Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, prezent la eveniment, a afirmat ca ideea primarului din Sinaia este una exceptionala si, de asemenea, una motivanta pentru restaurarea traditiei hoteliere din Romania. "Vom sustine, vom sprijini si vom acorda toata atentia unui astfel de eveniment", a declarat acesta.

UNITI. Fotografie de familie cu bucatarii prezenti la expozitia culinara de la Sinaia

PARTICIPANTI. La acest eveniment si-au expus preparatele culinare 18 bucatari, reprezentanti ai restaurantelor si hotelurilor de pe Valea Prahovei. Mancarurile au fost insotite de un design original, apreciat de reprezentantii juriului. Gabriela Dinu a prezentat cel mai variat si cel mai abundent stand, imbinand elemente din bucataria arhaica romaneasca cu cea moderna. Laura Marcu s-a incadrat in criteriile de selectie ale unei expozitii internationale cu un platou de preparate exotice. Constantin Babos a adus la expozitie mamaliguta romaneasca. Carmela Dragomir, reprezentanta unei cofetarii de pe Valea Prahovei, a uimit juriul prin torturile si prajiturile sale. Acestea erau realizate cu maiestrie in diferite forme: de urs Panda, de sirena, de casuta s.a. Marius Bratu a adus oaspetilor elixirul zeilor: vinuri si cocteiluri de marca. Mihaela Moja a atins linia moderna prin asortimentul sau de terine, insotite de sosurile si garniturile potrivite. Marius Mesarosi, un tanar bucatar de doar 20 de ani, a reusit sa atraga atentia lui Dumitru Burtea, acesta invitandu-l sa participe la concursurile culinare interna-tionale.

Nu au lipsit de la acest eveniment nici reprezentanti ai bucatariilor straine, care au prezentat specificul culinar al acestora. Bu-cataria sarbeasca, cea italiana si cea ungureasca au oferit varietate expozitiei culinare de la Sinaia, iar bucatarii straini au fost felicitati de membrii juriului si de ceilalti invitati la eveniment. Anul acesta, expozitia culinara nu a avut o tematica, de aceea nu a putut avea loc un concurs. Dar in anii urmatori se doreste si desfasurarea unui concurs pentru desemnarea celui mai bun bucatar. La final, toti reprezentantii restaurantelor si hotelurilor din Prahova au primit cate o diploma de participare.

SUSTINERE
"Bucataria romaneasca nu este una saraca, ba dimpotriva, si de aceea ea trebuie sprijinita si sustinuta indeaproape. Noi nu am facut nimic altceva decat sa raspundem initiativei primarului orasului Sinaia, Vlad Oprea. Aceasta actiune vine sa completeze intr-un mod fericit caracteristicile pe care le are turismul romanesc, dar mai ales turismul culinar din Romania" - Dumitru Taporea, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie Prahova

SPECIFIC
"Multi ma intreaba daca Romania are o bucatarie specifica, de vreme ce preparatele pe care le considera romanii ca fiind traditionale se gasesc cu usurinta si la alte popoare europene si nu numai. Este adevarat ca fiecare tara a imprumutat cate ceva una de la alta. Romania a imprumutat elemente culinare de la vecinii europeni, unguri, sarbi etc. si si-a creat astfel bucataria ei specifica" - Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Romania

RAFINAMENT EUROPEAN
Iustin Schiopu, sef de restaurant la un hotel din Sinaia, impreuna cu bucatareasa Mihaela Moja au atins linia moderna prin preparatele cu care s-au prezentat la expozitia culinara "Sinaia in bucate". "Am incercat sa oferim bucatelor noastre un desing practicat in Uniunea Europeana", spune Iustin Schiopu. "S-au prezentat cu trei piese de aur, de inalt nivel", ii spunea un barbat lui Dumitru Burtea, in timp ce acesta din urma ii felicita pe cei doi pentru maiestria cu care au realizat preparatele culinare. "Am lucrat la aceste mancaruri doua nopti si o zi. Numai la stelutele de pe platou am muncit patru ore", ne-a marturisit Mihaela Moja. Iustin Schiopu a incercat sa tina cont de toate ingredientele necesare crearii unui bun meniu.
×
Subiecte în articol: romania gastronomie sinaia culinara