GURMANDUL IN BUCATE
MONICA ANDRONESCU
Rezervat vreme indelungata doar celor de la Curtile Regale, somonul continua sa fie considerat si astazi un adevarat "peste de aur", in ciuda faptului ca acum poate fi gasit si in crescatorii. Carnea si icrele lui, servite de obicei impreuna cu un pahar de votca, reprezinta o intruchipare a adevaratului spirit aristocratic si trimit cu gandul catre catifelele grele de la palatele regale, la mesele cu tacamuri de argint ale printilor, la sunetele muzicii lui Mozart deschizand usile saloanelor cu mese incarcate, la nobletea spiritelor alese ale lui Dostoievski⦠Astazi, printre farfurii de plastic si pahare de unica folosinta fileurile de somon si icrele de Manciuria parca nu-si afla locul potrivit.
Nu e nimic nefiresc in faptul ca fiecare fel de mancare are personalitatea lui. Cele mai multe sunt mai batrane decat noi cu vieti intregi, au strabatut epoci si lumi diferite, iar astazi nu trebuie sa fie deloc surprinzator faptul ca isi cer dreptul la eleganta, la simplitate, la rafinament⦠Astazi, chiar daca traim in plin secol al vitezei tot trebuie sa gasim timp sa-i dam "Cezarului ce e al Cezarului". Sa aflam ragazul pentru a recompune o intreaga atmosferaâ¦
Citește pe Antena3.ro
|
Stiati ca in vechime vikingii, celtii si multe alte popoare atunci cand isi pregateau expeditiile de cucerire nu uitau niciodata sa ia cu ei printre proviziile de alimente si peste afumat? Si nu era vorba de orice peste, ci de⦠somon.
|
| |
Unul dintre cele mai celebre sosuri, sosul Worcester, preparat dintr-o multime de condimente, piper verde, piper rosu, piper negru, boabe de mustar, cardamon, otet, curry, usturoi, ceapa, chimion, ghimbir, are si o poveste pe masura. In ciuda numelui, acest sos a pornit de la o reteta indiana ce a fost adusa in Anglia de Lordul Marcus Sandys, ce fusese guvernator in Bengal. Atunci cand a fost preparata prima data in Anglia a fost un dezastru, dar dupa un timp oarecare cei care o pregatisera s-au hotarat sa mai guste o data din acea fiertura inainte sa o arunce. Atunci au descoperit gustul unui sos minunatâ¦
SOMONUL Somonul este un peste rapitor despre care se stie ca isi depune icrele in apele fluviilor. Este socotit unul dintre pestii scumpi, fiind extrem de apreciat pentru carnea lui care difera insa in functie de specia de somon. Somonul Salmo Salar care se pescuieste in Oceanul Atlantic este considerat a fi cel mai gustos, pentru ca are carnea ceva mai grasa. Apreciat este insa si somonul care traieste in Alaska si de asemenea cel din Oceanul Pacific sau somonul scotian. Astazi, somonul a fost adaptat si la viata de crescatorie, dar se pare ca pestele de crescatorie este ceva mai tare. Carnea acestui peste are o culoare trandafirie, indiferent de specia careia ii apartine. Cei mai mari amatori de carne de somon sunt francezii, iar cei mai mari producatori de carne de somon sunt norvegienii. |
SALATA DE SOMON DELICIUL APELOR
| |||||||||||||||
|