x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fertilitate, viaţă, creaţie, gust

Fertilitate, viaţă, creaţie, gust

de Carmen Dragan    |    08 Apr 2010   •   00:00
Fertilitate, viaţă, creaţie, gust

Celebrat încă din cele mai vechi timpuri, oul este simbolul fertilităţii, al creaţiei, al vieţii noi. Deşi considerat multă vreme ca un aliment pentru perioada primăverii, oul a devenit un ingredient esenţial în toate tradiţiile culinare.

Vechii persani şi celţii serbau venirea echinocţiului de primăvară prin daruri constând în ouă vopsite în roşu. Acestea erau împărţite la masă, iar la final cojile erau pisate pentru a alunga iarna.

Interdicţia de a mânca ouă în Postul Mare a făcut ca acest aliment vopsit să fie foarte popular. Ouăle erau adunate, iar după ce sărbătoarea se termina, erau împărţite copiilor şi argaţilor, care în general se bucurau de ele transformându-le într-o omletă. În secolul al XVI-lea, ouăle de primăvară erau artistic decorate la curtea Franţei. Dar popularitatea ouălor de Paşte a atins culmile artei pe vremea ţarilor Rusiei, unele fiind adevărate bijuterii.

FALSE PĂRERI
Mult timp, oul a fost acuzat că îngreunează digestia şi atacă tenul, dar în zilele noastre medicii au demonstrat că nu este chiar aşa. Nu se digeră greu, dar depinde cât de proaspăt este şi cum a fost preparat. Cu cât este supus pregătirii termice o perioadă mai mare de timp, cu atât este mai greu de digerat. Nu sunt dăunătoare pentru ficat dacă nu sunt prăjite sau nu sunt preparate cu foarte multă maioneză.

Ouăle nici măcar nu îngraşă aşa cum se crede, chiar dacă este un produs foarte hrănitor. Oul cu cele 13% proteine şi 80 kcal este o adevărată comoară pentru dietă. Ştim că poate v-aţi săturat de ouă! De obicei, la Paşte nu mai ţinem socoteala câte mâncăm, uităm cu desăvârşire de sfatul medicului de a nu consuma mai mult de două ouă pe zi şi patru pe săptămână.

Dar vă reţinem atenţia cu alte combinaţii care merg în orice anotimp, fie că e o masă de sărbătoare, între prieteni sau în familie.

 

Blinii cu sos iute şi ouă de prepeliţă
Ingrediente: 375 ml iaurt, 375 g făină, 3 ouă de găină, un pliculeţ praf de copt, 8 ouă de prepeliţă, un ardei iute, doi ardei capia, o linguriţă cu amidon alimentar, 300 ml vin alb sec, o lingură cu miere, 200 g roşii cherry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui.

Preparare: Într-un bol se amestecă ouăle de găină cu iaurtul, praful de copt, făina şi sare după gust până rezultă o compoziţie omogenă. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru o oră. Se încinge o tigaie, se unge cu ulei, se toarnă câte o lingură din compoziţie şi bliniile obţinute se coc pe ambele părţi câteva minute. Se scot pe o farfurie şi se păstrează la cald. Ardeii capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt. Se încinge puţin ulei într-o crăticioară, se călesc ardeii 5 minute, apoi se adaugă vinul alb, sare şi piper. Se lasă să fiarbă 10 minute, se adaugă amidonul dizolvat în puţină apă, mierea, sare şi piper. Ouăle de prepeliţă se prăjesc în puţin ulei, se condimentează, se servesc alături de salată de roşii, bliniile calde şi sosul iute.

 

Salată de roşii cu ouă
Ingrediente: 4 ouă, 4 roşii, o lingură cu sos de soia, o lingură cu muştar, o legătură de pătrunjel, 100 g miez de nucă, 100 g migdale, doi castraveţi muraţi, 100 g măsline verzi, un sfert de linguriţă cu pudră de curry, pâine prăjită.

Preparare: Ouăle se fierb, se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Migdalele şi miezul de nucă se prăjesc în cuptor, se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Castraveţii muraţi se toacă, se pun într-o strecurătoare şi se presează ca să elimine sucul în exces. Măslinele verzi se toacă şi se pun într-un bol. Se adaugă castraveţii, ouăle, migdalele şi miezul de nucă, muştarul şi pudra de curry. Se toarnă sosul de soia, se presară pătrunjelul tocat, sare şi piper după gust. Se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru o oră. Pe felii de pâine prăjită se pune salata de roşii şi se servesc imediat.

 

Omletă cu praz
Ingrediente: 4 ouă, un fir de praz, 4 roşii, un fir de usturoi verde, 100 ml lapte dulce, o linguriţă cu pudră de curry, un sfert de linguriţă cu pudră de nucşoară, sare, piper, ulei de floarea-soarelui.

Preparare: Prazul şi usturoiul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se taie felii subţiri. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se căleşte prazul şi usturoiul şi se pun într-un bol. Ouăle se mixează într-un bol cu laptele dulce, sare şi piper după gust, pudra de curry şi pudra de nucşoară. Se încinge puţin ulei într-o tigaie, se pune o parte din compoziţia împărţită în patru şi se prăjeşte pe ambele părţi până devine aurie. Se scoate pe un platou şi se procedează la fel cu restul compoziţiei. Roşiile se spală, se taie felii, se condimentează şi se prăjesc uşor în puţin ulei. Pe fiecare omletă se pune praz cu usturoi, felii de roşie şi se servesc imediat.

 

Cuiburi de verdeaţă cu ouă
Ingrediente: 4 cartofi, 300 g broccoli, 200 ml lapte dulce, 4 ouă, 70 g unt, 200 g salată rucola, o lămâie, 4 roşii, o lingură cu busuioc verde tocat, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se fierb în apă cu sare. Broccoli se rupe bucheţele, se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se pasează împreună cu cartofii. Se adaugă laptele dulce, sare şi piper după gust şi busuiocul tocat. Se presară untul tăiat cubuleţe, puţin ulei şi se amestecă totul. Se tapetează forme de metal cu unt, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi se umplu cu piureul de legume. Se face o adâncitură în fiecare, se pune câte un ou, se aşază pe lângă forme roşiile tăiate în jumătăţi unse cu ulei şi condimentate. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu până ce ouăle s-au închegat. Se scot cu grijă din forme, se servesc cu roşiile coapte şi salată rucola stropită cu suc de lămâie.

×
Subiecte în articol: caiet de retete