x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Festivalul celor 40 de bucate

Festivalul celor 40 de bucate

de Veronica Guzun    |    Mara Raducanu    |    27 Oct 2005   •   00:00
Festivalul celor 40 de bucate

Se spune ca bucataria traditionala vorbeste cel mai bine despre un popor. Timp de patru zile, bucurestenii au ocazia sa cunoasca specificul gastronomic turcesc, cu ocazia celei de-a 82-a aniversari de la proclamarea Republicii Turcia.

La un restaurant cu specific mediteranean din Bucuresti, pentru patru zile, se va servi doar mancare turceasca. Nu este o hotarare luata la intamplare. Ziua nationala a Turciei constituie o ocazie suficient de importanta. "Am vrut sa impartim bucuria noastra cu oamenii de aici. De aceea am considerat ca o simpla receptie nu va fi suficienta. Astfel, timp de o saptamana, se vor organiza diverse actiuni culturale, printre care si acest festival al bucatariei turcesti", ne-a declarat Excelenta Sa, Ahmet Rifat ÖkIün, ambasadorul Turciei la Bucuresti.

ATMOSFERA. Sala restaurantului Mediteraneo avea mesele doldora de bunatati. Cele 40 de preparate traditionale erau ornamentate cu cate un stegulet turcesc. "Mancarea turceasca nu este usor de pregatit. Sunt preparate la care ne chinuim cate doua ore. Baclavaua este unul dintre ele. Trebuie sa intinzi aluatul pana devine subtire ca foita de tigara", ne-a declarat Petrica Constantinescu, unul dintre bucatarii restaurantului.

MENIU. Pasta de susan, salata de humus, sarmalute in foi de vita, salata de vinete, chiftele de orez, placinta cu branza sarata, mancare de vinete, halva, baclava, rahat si sarailie, nimic specific bucatariei turcesti nu pare sa fi lipsit din meniu. Chimenul turcesc, ardeiul iute si siropul sunt doar cateva dintre ingredientele ce dau un caracter de unicitate acestei bucatarii. Dupa o masa pe cinste, oaspetii au fost invitati la o cafea. "Serviti o cafea turceasca", l-a indemnat chelnerita pe Ambasadorul Turciei. "Domnisoara, nu exista decat cafea turceasca", a glumit Excelenta Sa. Dileh Yenihnl, patroana restaurantului, s-a declarat multumita si foarte bucuroasa "ca in aceste zile mancarea turceasca va fi vedeta". Din multitudinea de preparate, preferatele ei raman sarmalele si placinta.

RETETA
Mancarica de vinete
  • INGREDIENTE: 5 vinete, trei ardei grasi, 4 cepe, doi morcovi, o radacina de patrunjel, doua rosii, o capatana de usturoi, o ceasca cu ulei, doua linguri bulion, patrunjel verde, sare, apa.
  • PREPARARE: vinetele se taie rondele, se sareaza si se lasa la scurs. Se taie si se calesc ceapa morcovul si patrunjelul. Vinetele se prajesc. Intr-o cratita se pune cate un rand de vinete, legume calite si usturoi feliat, pana ramane deasupra un strat de legume calite peste care se adauga rosii. Se prepara bulionul cu apa si patrunjel tocat marunt, se toarna peste legume. Se da la foc o ora.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie