x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar File de cod cu cartofi

File de cod cu cartofi

de Veronica Bectas    |    28 Feb 2007   •   00:00
File de cod cu cartofi
POVESTIRI DIN BUCATARIE
Am cumparat 500 g file de cod cu gandul sa-l fac asa, mai de "ulcer", vorba prietenei mele Draga. Ajunsa acasa, suna cineva si intra! Era... Draga! O rog sa ma ajute si se pune pe treaba.

Incepem

"In timp ce tu speli codul si-l pui la fiert, eu pun la fiert opt cartofi potriviti. Ai maioneza? A, da, am gasit!", zise ea cautand in frigider. Scoase borcanul cu mustar si branza de vaci, o legatura de cimbru, doua de marar si una de patrunjel. Mai scoase un castravete si patru rosii mari din camara, doua linguri de nuci, uleiul de masline, boiaua dulce si le puse pe toate pe masa din bucatarie. Eu bag viteza cu codul, il pun la fiert si scot o cratita pentru cartofi. Draga tocmai ii spalase si ii baga in cratita cu un praf de sare. Imi vari sub nas legaturile de verdeata pe care trebuia sa le spal si sa le toc fin. M-am executat rapid, ca sa nu ratez operatiile ce urmau. Draga puse miezul de nuca intr-o tavita, in cuptor. Dupa cinci minute il scoase si-l lasa la rece. Codul incepu sa fiarba si-l tinu cam 15 minute, apoi il scoase la racit. Draga incepu sa cotrobaie dupa o craticioara de doi litri, asa ca i-am indicat locul craticioarei. "De ce?", "Ai sa vezi!", imi zise si o bucurie mare ma inunda brusc. "Ai sa vezi!"... cuvinte magice, pe care numai Draga stie cum sa le materializeze. Cartofii erau gata. I-am undit in apa rece si i-am lasat la racit. Codul se racise, iar Draga l-a facut bucatele si l-a bagat in castronul cu zeama de lamaie, peste care a turnat doua linguri de ulei de masline, praf de boia dulce, pentru culoare, sare si le-a amestecat usor.

Truda

"Cartofii curatati si raciti trebuie taiati felii rotunde, groase de o jumatate de centimetru"! "Da, sa traiti!", am zis si ma frigeam cu sarg jupuind cartofii care nu se lasau cu una cu doua. Cand am terminat, i-am aruncat cu naduf in camara sa moara de frig, pana-i vom folosi! Draga turti nucile cu o sticla, puse intr-un castron sase linguri de branza de vaci, pe care incepu s-o bata bine, turna patru linguri de maioneza, drese de sare, piper si incepu sa le amestece bine cu nucile. Apoi, lua cartofii din camara, ii taie rondele peste care puse un praf de sare si piper. Aranja in craticioara un strat subtire din crema de branza, peste care monta bucatile de peste care, acum aratau rozaliu, de la boia! Peste bucatile de peste puse crema, cam de un deget, apoi rondele de cartofi, apasa putin, apoi crema si iar rondele de cartofi. Puse cratita la rece. Felie pe razatoare castravetele. Scoase din camara cratita si, pe un platou pe care a pus un strat de crema, rasturna compozitia din cratita, care iesi ca un tort! Peste peste, Draga aseza un strat de crema pe care o amestecase cu tocatura de verdeata. Peste crema asta a adaugat rondele verzulii, cu miros de aer curat si apa, de castravete si cubulete de rosie si un mot de patrunjel, ca un panaj de coif inconjurat de un sos verzuliu de ulei de masline, zeama de lamaie si marar tocat fin. Nu-mi venea sa cred. Vorba bunicii: "Din trei spanace, poti sa faci o masa bogata!" Si ce frumos arata obiectul acela! "Nu-mi vine sa-l mananc!", ii soptii. Draga imi arunca o privire care-mi zicea: "Parca nu te-as cunoaste!", si-mi zise: "Vii cu aperitivul asta si-l mancam la mine!" Pai, daca e de ulcer... Mancam tot!

×
Subiecte în articol: dragă