x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Foarte aromat

Foarte aromat

de Simona Chiriac    |    11 Oct 2006   •   00:00
Foarte aromat
DICTIONAR GASTRONOMIC
Hreanul este o planta legumicola, din familia cruciferelor, cu o tulpina cilindrica, groasa si de culoare alba. Frunzele hreanului sunt mari, iar florile au culoarea alba. La maturitate poate atinge chiar si inaltimea de 1,5 metri. Chiar si astazi de cele mai multe ori hreanul se culege manual, neexistand masini care sa recolteze cu iuteala aceasta planta. In alimentatie se foloseste in special radacina, dar exista multe retete ce cuprind, printre ingrediente, frunzele de hrean.

La prima vedere - sau mirosire, ca sa fim mai precisi - , hreanul poate parea inofensiv. Dar nu va lasati inselati de aparente! Incercati doar sa-l crestati putin si veti simti din plin aroma puternica ce va ameteste. Pentru a-l domoli, dupa ce se rade, hreanul se amesteca bine cu smantana si se transforma in sosul ideal pentru fripturi. In Austria, hreanul ras se amesteca impreuna cu mere rase, mai acrisoare, iar ceea ce se obtine poarta numele de "apfelkren". Se pastreaza aproximativ o zi si ofera un gust deosebit fripturii pe gratar.

In stare proaspata, hreanul se pune in borcanele cu muraturi pentru a le pastra tari mai multa vreme. Germanii obisnuiesc sa condimenteze puternic gustul berii, adaugandu-i cateva bucatele de hrean. S-ar putea sa nu fie insa pe placul tuturor. Pe placul celor suferinzi de dureri de cap este cu siguranta urmatorul remediu, folosit inca din Evul Mediu: se iau cateva frunze de hrean si cu ele se freaca fruntea. Se spune ca-ti ia durerea cu mana. Asa sa fie oare? Nu stiu, dar totusi multi oameni inca mai recurg la acest leac de demult.

Pana una alta, in speranta ca nu veti folosi hreanul pentru a va alina suferintele, va oferim o reteta de sos de hrean cu smantana, care va face friptura la gratar o amintire foarte… aromata!

SOS DE HREAN CU SMANTANA

  • INGREDIENTE: doua radacini de hrean, 200 g smantana, 50 g unt, faina, 300 ml apa, zahar, sare, piper, otet.
  • PREPARARE: Hreanul se curata de coaja si se rade. Intr-o tigaie se incinge untul si se adauga faina. Dupa cateva minute se toarna apa si se lasa in continuare sa fiarba. In acest timp se incinge putin unt intr-o tigaie, se adauga cateva linguri cu apa si se inabusa hreanul ras. Acesta se pune peste amestecul de unt si faina. Dupa aproximativ o jumatate de ora se pun smantana, putin zahar, otetul, piperul si sarea. Se pastreaza la rece.
  • Pescador
    Nava speciala, al carei scop este depozitarea, congelarea si transportarea pestelui, folosita mai ales in largul marii.
  • Pescut
    Termen folosit astazi mai rar si care se refera la peste.
  • Perja
    Specie de pruna a carei pulpa se desprinde foarte usor de pe sambure.
  • Penteleu
    Specialitate de cascaval preparata din laptele care se mulge de la oi in anotimpul toamna; bat cu care se bate laptele pentru a se alege untul.
  • Pelin
    Sortiment de vin cu gust amarui, ce are printre ingrediente si pelin.
  • Pergamut
    Varietate de par cu fructe de culoare galbena, zemoase si deosebit de parfumate.
  • Pastrama
    Carne de oaie, de capra, de porc, se gasca etc. care se consuma dupa ce a fost sarata, afumata, uscata si condimentata cu darnicie.
  • ×
    Subiecte în articol: hreanul