DICTIONAR GASTRONOMIC
Hreanul este o planta legumicola, din familia cruciferelor, cu o tulpina cilindrica, groasa si de culoare alba.
Frunzele hreanului sunt mari, iar florile au culoarea alba. La maturitate poate atinge chiar si inaltimea de 1,5 metri. Chiar si astazi de cele mai multe ori hreanul se culege manual, neexistand masini care sa recolteze cu iuteala aceasta planta. In alimentatie se foloseste in special radacina, dar exista multe retete ce cuprind, printre ingrediente, frunzele de hrean.
La prima vedere - sau mirosire, ca sa fim mai precisi - , hreanul poate parea inofensiv. Dar nu va lasati inselati de aparente! Incercati doar sa-l crestati putin si veti simti din plin aroma puternica ce va ameteste. Pentru a-l domoli, dupa ce se rade, hreanul se amesteca bine cu smantana si se transforma in sosul ideal pentru fripturi. In Austria, hreanul ras se amesteca impreuna cu mere rase, mai acrisoare, iar ceea ce se obtine poarta numele de "apfelkren". Se pastreaza aproximativ o zi si ofera un gust deosebit fripturii pe gratar.
In stare proaspata, hreanul se pune in borcanele cu muraturi pentru a le pastra tari mai multa vreme. Germanii obisnuiesc sa condimenteze puternic gustul berii, adaugandu-i cateva bucatele de hrean. S-ar putea sa nu fie insa pe placul tuturor. Pe placul celor suferinzi de dureri de cap este cu siguranta urmatorul remediu, folosit inca din Evul Mediu: se iau cateva frunze de hrean si cu ele se freaca fruntea. Se spune ca-ti ia durerea cu mana. Asa sa fie oare? Nu stiu, dar totusi multi oameni inca mai recurg la acest leac de demult.
Pana una alta, in speranta ca nu veti folosi hreanul pentru a va alina suferintele, va oferim o reteta de sos de hrean cu smantana, care va face friptura la gratar o amintire foarte⦠aromata!
|
SOS DE HREAN CU SMANTANA |
| ||
|
Citește pe Antena3.ro