x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Friptură în fierul de călcat şi alte bucate

Friptură în fierul de călcat şi alte bucate

de Emilia Nicolaescu    |    12 Aug 2010   •   00:00
Friptură în fierul de călcat şi alte bucate

Se zice că marile reţete s-au născut din greşeli sau încercări repetate. Aşa o fi! Oricum, imaginaţia bu­că­tarilor este esenţială! Cine ar fi crezut, pe vremea când ne cumpăram cu toţii ultimul model de fier de călcat, că cele cu cărbuni vor ajunge vedete şi în bucătărie! Oricum, dacă aveţi de pregătit o masă în stil rustic şi vă propuneţi să faceţi carne la grătar, asta e soluţia pentru a vă impresiona oaspeţii.

După cum ştiţi, în interior, fierul de căl­cat are un mic grătar. Dedesubt se pun cărbuni încinşi, iar pe grătărel, bu­că­­ţile de carne. Mai mult decât atât, fie­­­rul cu totul, în care sfârâie cărbunii, se aşază peste o altă bucată de carne. Me­­toda este cu atât mai spectaculoasă, cu cât fierul cu totul se poate pune pe ma­să, iar carnea poate sta în interior, caldă.


COŞULEŢ CU LEGUME
Eh, acum, la o asemenea idee, ce gar­­nitură s-ar potrivi?! Un coşuleţ foarte simplu de făcut, dintr-o foaie obişnuită de clătită. În mijlocul clătitei se aşază legumele sotate: cartofi fierţi şi tăiaţi foarte mărunt, morcov, praz sau ce mai aveţi prin casă. Se strânge foaia de clătită sub forma unui săculeţ şi se leagă cu un pai sau cu un fir din acelea cu care leagă florăresele buche­tele. Apoi se dă la cuptor săculeţul astfel legat şi vom avea o foaie crocantă din care se vor revărsa legumele fierbinţi.


GARNITURI DE EFECT
Altă garnitură de efect poate fi făcută extrem de simplu din cartofi fierţi. Un cartof fiert, suficient de mare, se taie şi cele două jumătăţi se scobesc cu grijă. Apoi fiecare jumătate e um­plută, una cu pastramă feliată subţire sau bacon şi cealaltă se umple cu un pic de salată de boeuf. Servirea la masă tre­buie să fie însă pe măsură! Ju­mă­tă­ţile de cartofi se aşază pe o tavă, pe un pat de gheaţă. Peste cartofi se poate turna şi un sos de iaurt făcut cu puţin mujdei. Sosul de iaurt împreună cu patul de gheaţă transformă cartofii într-o garnitură răcoritoare şi care poate aştepta un piculeţ până îi vine rândul să fie serviţi la masă, gheaţa ajutând cartofii să nu se înnegrească prea repede.

Un aperitiv de efect şi la fel de simplu se poate face cu puţin caşcaval, şuncă şi aceeaşi salată de boeuf, dar priceput aranjate pe farfurie. Pe fundul unei ceşcuţe suficient de mari, mai degrabă de ceai decât de cafea, se aşază pe jumătate o felie subţire de caş­caval şi pe cealaltă jumătate o felie de şuncă. Se umple apoi ceşcuţa cu salată de boeuf, se presează un pic cu linguriţa şi se răstoarnă pe farfurie. Cele două felii, de caşcaval şi de şuncă, iau forma ceşcuţei şi astfel avem pe farfurie o formă bicoloră şi perfect rotundă.  

Această reţetă va fi difuzată la emisiunea "Sarea-n bucate" de vineri, 13 august, la ora 12:30, şi duminică, 15 august, la ora 18:45, pe TVR 3. Producător Emilia Nicolaescu. Gazda noastră a fost Restaurantul "Gura Diham", din Buşteni.

×
Subiecte în articol: sarea-n bucate