x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Friptura, pe ruseste

Friptura, pe ruseste

de Cristina Andreea Catana    |    29 Sep 2005   •   00:00
Friptura, pe ruseste

Cum ar fi ca unul dintre produsele gastronomice clasice sa poarte numele tau? Putini sunt cei care se pot mandri cu o asemenea "realizare". Unul dintre ei este contele Pavel Stroganoff, pentru care s-a inventat o celebra friptura.

Acest fel de baza este preparat din muschi de vita de calitate superioara, cateva cepe si ciuperci feliate. Toate acestea sunt sotate pentru cateva minute in unt. Deasupra lor se adauga un sos acrisor, iar garnitura consta de obicei in pilaf de orez.

Desi reteta este una veche, ea a aparut mentionata pentru prima data in cartile de bucate cunoscute de-abia in 1932. Celebritatea a atins-o dupa cel de-al doilea razboi mondial.

POVESTI. Nu se stie exact cand a fost inventat acest preparat, dictionarul Larrousse Gastronomique mentionand ca preparate asemanatoare cu "Beef Stroganoff" existau inca din secolul al XVIII-lea.

Totusi, friptura aceasta a dat nastere la cateva legende, care explica modul si motivul pentru care a fost creata. Prima dintre acestea spune ca bucatarul Charles Briere, care era in serviciul contelui rus Pavel Stroganoff, a avut ideea acestui amestec. Bucatarul a trebuit sa inventeze un preparat deosebit, pentru ca se afla intr-o competitie publica cu cei din breasla lui, in Sankt Petersburg.

Ideea lui s-a dovedit a fi cea mai buna, pentru ca a castigat premiul cel mare si astfel s-a dovedit ca Pavel Alexandrovici Stroganoff avea cel mai bun bucatar din oras. Contele rus era cunoscut in epoca drept un mare gurmand.

RETETA MODERNA. Pentru a prepara aceasta friptura aveti nevoie de: 500 g muschi de vita dezosat, o jumatate de ceapa taiata, 200 g supa de ciuperci concentrata, 150 g smantana, o jumatate de lingurita paprika, taitei fierti. Carnea se tine la congelator o ora, pentru a o putea taia mai usor felii subtiri. Intr-un vas special de microunde se pune carnea cu feliile de ceapa. Se acopera cu un capac. Se tine la microunde 5 minute la putere maxima sau pana cand carnea nu mai are culoarea roz. Intr-un vas mic, se pregateste supa. Se adauga smantana si paprika. Se adauga peste carne, amestecandu-se. Se lasa la microunde pana se patrunde carnea si devine frageda.
×
Subiecte în articol: gastronomie