DICTIONAR GASTRONOMIC
Nuca este un fruct cu coaja rezistenta, cu un miez comestibil, bogat in grasimi si vitamine, folosit in industria alimentara. Nu se stie cu siguranta unde au fost cultivate pentru prima data, dar romanii sustineau ca "s-au nascut" pe pamanturile Persiei. Dupa aceea s-au extins din S-E Europei pana in Asia.
De-a lungul timpului, nucile au fost considerate delicatesele zeilor si simbolul sanatatii. O inscriptie descoperita in Mesopotamia si care dateaza din anul 2000 i.H mentioneaza existenta nucilor chiar si in Gradinile Suspendate din Babilon. In Evul Mediu, europenii erau convinsi ca ele ii puteau scapa de febra, crize de epilepsie, vraji, deochi si chiar⦠fulgere. Uleiul de nuca se foloseste pentru gatit, fiind deosebit de sanatos datorita continutului bogat in acizi omega 3 si a cantitatii mici de colesterol. De cele mai multe ori, miezul de nuca se prajeste, se macina si se foloseste la prepararea si ornarea deserturilor. Datorita continutului de ulei, nucile se pastreaza intr-un loc racoros si uscat, pentru ca au tendinta sa rancezeasca usor. Miezul de nuca se poate conserva si in congelator, dar nu mai mult de un an.
anghilaPeste rapitor, cu corp in forma de sarpe. ciovei
Obiect folosit in gospodarie, vechi si lipsit de valoare. francusa
Varietate de struguri cu boabe mici, neuniforme si rare, folosita pentru obtinerea vinurilor de masa. (a) legumi
A manca sau a bea cate putin, cu masura, fara pofta; a ciuguli.
Citește pe Antena3.ro