Toamna de toamna, gospodinele o folosesc la zacusca, ghiveci si alte delicatese, insa nu stiu ca de-a lungul timpului vanata s-a confruntat cu prejudecati de tot felul.
CRISTINA CATANA
|
VARIETATE. Vinetele sunt cunoscute in sute de soiuri in lume |
In secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli numeau vanata "berengenas", adica "fructul dragostei". In schimb, in aceeasi perioada, in nordul Europei, botanistii o denumisera "fructul nebuniei". Insa, toata Europa cazuse de acord ca vanata este un afrodisiac puternic.
ISTORIC. Se crede ca aceasta leguma isi are originile in India antica. S-au gasit descrieri ale vinetei in sanscrita, bengaleza, hindusa, astfel incat s-a tras aceasta concluzie, desi mentiuni despre o planta asemanatoare s-au gasit si in documente originare din China. Cu toate ca are o istorie foarte veche, lumea occidentala a descoperit calitatile nutritive ale vinetei in urma cu doar 1500 de ani. Faptul ca exista denumiri asiatice si africane pentru ea, dar nu si grecesti sau romane i-a dus pe cercetatori la concluzia ca a fost adusa in Europa de arabi la inceputul Evului Mediu.
In America de
Sud a fost cultivata pentru prima oara de spanioli in 1650. In SUA, pana acum 50 de ani, multe dintre speciile de vanata au fost considerate ca plante decorative. Japonezii sunt cei care consuma cel mai des vinete.
SUFLEU DE VINETE
|
Ingrediente. O vanata, doua linguri suc de lamaie, doua rosii, 150 gr ciuperci, o ceapa, doua linguri ulei, 125 gr mozzarella, o jumatate de lingurita de oregano, sare, piper, verdeata pentru decor.
Mod de preparare. Vanata se taie in felii 1 cm si se stropeste cu suc de lamaie. Ceapa si ciupercile se taie in felii de 0,5 cm. Se unge forma de sufleu cu ulei. Taiati mozzarela felii, apoi dispuneti-le in forma de sufleu impreuna cu feliile de vanata, ciupercile si rosiile. Amestecati oregano, sare si piper cu ulei si turnati-l deasupra. Acoperiti forma cu aluminiu si coaceti la cuptor.
|