x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gastronomia Europei acasă la Bucureşti

0
Autor: Tudor Cires Magda Cristina Ursache 07 Oct 2010 - 00:00
Gastronomia Europei acasă la Bucureşti Andreea Aron/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Toamna, cam pe vremea asta, în Bucureştiul de altădată se deschideau mustăriile. Oraşul începea să fiarbă, precum vinul cel nou în butoaie, iar străzile căpătau dintr-o dată parfum de... păstrămioară de oaie şi de batal la grătar.

În coasta unui parc liniştit din Capitală, în ultimul week-end din septembrie, fumul grătarelor a început să înalţe lungi fuioare spre cer, dar nu era acolo nici vreo mustărie uriaşă - şi nici vreun altar păgân de jertfă -, ci ditamai târgul culinar: Bucharest Food Festival.

Ajuns la cea de-a patra ediţie, târgul ne-a adus aminte doar prin atmosfera de la intrare - flancată de restaurante în aer liber, cu grătare pe care sfârâiau micii, cârnaţii şi fripturile - de mustăriile de altădată pe care le citam. (Şi, oricum, băutura cea mai cerută a fost berea - chiar, românului nu-i mai place gustul mustului?) Iar efluviile bucatelor nu făceau decât să te atragă spre cortul cel mare, unde erau etalate altfel de bucate, venind din toate zările Europei.

Pentru că ediţia din acest septembrie - a patra - a avut o temă, şi încă una foarte cuprinzătoare: marea gastronomie europeană. Cincisprezece ţări - din cele 27 ale Uniunii - şi-au dat întâlnire la masa românilor care au trecut pragul târgului din Parcul Tineretului. În afară de România, reprezentată de produse autentice, de la brânza în coajă de brad a baciului Ion Istrate, de la Vlădeni, până la ho­rinca Maramureşului sau magiunul Topolovenilor, au mai putut fi degustate - şi cumpărate - preparate provenind din ţări ca: Grecia, Belgia, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Austria, Germania.


UN RECORD CULINAR

Chiar dacă nu au fost prezente toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, ele au fost totuşi "marcate" cu... câte un metru de sandviş cu ingrediente specifice. Una dintre atracţiile târgului a constituit-o prepararea unui "sandviş european", lung de 27 de metri, care a fost început printr-o inedită competiţie de... mâncat, dedicată jurnaliştilor - trei confraţi de-ai noştri au încercat să demonstreze că se pricep nu doar să dactilografieze în viteză, ci şi să mănânce rapid - după care n-au mai fost necesare decât... 60 de secunde, pentru ca imensul sandviş să dispară în gurile vizitatorilor. Ce păcat că nu au fost decât 27 de metri!...

Şi a mai fost şi un tort uriaş de clătite cu magiun de Topoloveni! Uau! Însă cei care au vizitat Bucharest Food Festival în zilele de 24-25-27 septembrie s-au putut bucura şi de alte delicii culinare, de la plăcintele tradiţionale ale grecilor, la pâinea neagră ori supa rece a lituanienilor şi estonienilor, de la paella valenciana a spaniolilor la pastel de nato a portughezilor, de la pastele Barilla ale italienilor la vinul bulgarilor, de la gulaşul ungurilor la uriaşele bezele ale francezilor... Iar totul a fost cum nu se poate mai gustos.

Iar între o felie de Jamon Cerano ori Prosciuto di Parma, o păstrămioară de-a noastră, adusă de la stânile din Făgăraş, şi-a găsit cum nu se poate mai bine locul. N-aş vrea să uit nici prezenţa chefilor bucătari, de la Horia Vîrlan şi Chef Cezar, la Radu Gerheş ori la bloggerul culinar Nicoleta Săndulache, de la Antonio Pasarelli la micii "chefi" provocaţi în competiţia de gătit a copiilor de colegii noştri de la revista Good Food.  

"Obiectivul evenimentului a fost atins, vizitatorii fiind in­formaţi despre ultimele tendinţe în gastronomia europeană", ne-a precizat Lucian Morteanu, reprezentantul organizatorilor evenimentului - More Events şi Next Level Events. "Am avut un parteneriat foarte bun cu Primăria Capi­talei şi Biroul pentru Integrare Europeană al României de la Bru­xelles şi reuşita acestei ediţii mă face să fiu încrezător într-un proiect de anvergură European Food Festival, care să tran­sforme târgul, pentru câteva zile, într-un mare restaurant al Europei, care să etaleze toate gusturile continentului."


DIN ŢĂRILE BALTICE
Am vrea să remarcăm în mod deosebit pre­zenţa celor trei Ţări Baltice - Estonia, Le­to­nia şi Lituania - la festivalul european al gus­turilor de la Bucureşti. Foarte tine­rele reprezentante ale celor trei am­ba­sa­de au gătit anume pentru deliciul vi­zitatorilor târ­gului câteva preparate spe­cifice ţărilor lor. Kati Kepler, Ingrid Cris­tea şi Ta­tjana Drgu­tan sunt cele trei "gra­ţii nor­dice" ca­re ne-au îmbiat să gustăm din preparate cu nu­me greu de pronun­ţat - precum toi­dulaud - dar care s-au do­vedit savu­roa­se şi foarte sănătoase. "Am fost uimite şi noi să constatăm cât de căuta­te au fost micile gus­tări şi dulciuri pregătite de noi. Cred că da­că s-ar face o bună propagan­dă, produsele noastre ar avea succese pe piaţa româ­nească", ne-a spus estonianca Ingrid Cristea.


POVESTEA VINULUI

Unii dintre cei mai cunoscuţi somelieri ai României au spus, la Bucharest Food Fes­tival, povestea vinului. La standul Fe­deraţiei Somelierilor din România s-au or­ganizat zilnic zece sesiuni de degus­tări, a câte 30 de minute, sub titulatura sugestivă "Iniţiere în arta degustării vinu­rilor". Cele mai bune vinuri europene ale mo­men­tului au putut fi degustate în ca­drul unui minicurs care a fost susţinut de so­melierii Marian Timofti, Bogdan Du­mi­tres­cu şi Cornelia Toma. Partenerii Fede­raţiei Somelierilor la acest eveniment au fost Centrul Aroma şi revista HORECA Ro­­mâ­nia. Ar trebui să notăm şi că pre­şe­dintele FSR, somelierul Sergiu Nedelea, a participat la o prezentare du­blă, de vinuri şi bucate, în compania chefului Horia Vîrlan.
Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”

Răzvan Fodor, despre secretul unei căsnicii fericite: ”Bărbatul perfect și femeia perfectă există”
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul căr...

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1

Ediţie specială Neatza cu Răzvan şi Dani, finala Mireasa şi marea premieră Chefi la cuţite sezonul nouă se văd duminică la Antena 1
Galerie Foto Ultima zi a lunii iubirii va fi sărbătorită cu ediții speciale la Antena 1! Astfel, duminica aceasta, încă de la primele ore ale dimineţii şi până târziu în noapte, telespectatorii se vor putea delecta cu...

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal

Cum să îți transformi apartamentul în biroul temporar ideal
Galerie Foto În ultima perioadă, tot mai multe companii au renunțat la munca de la birou. Din motive de siguranță, angajații au început să lucreze din confortul propriei locuințe, lucru ce este, pe de-o parte, plăcut...

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1

Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul va avea premiera vineri, 5 martie, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, va avea premiera vineri, 5 martie, de la ora 20.30, la Antena 1. Andi Constantin este pregătit să plece în cea mai importantă călătorie din viața sa, la capătul...

Trei zile îți fură privirea

Trei zile îți fură privirea
Galerie Foto Trei zile dedicate alegerii cadourilor care marchează venirea primăverii – marți, miercuri și joi. Doar în această săptămână te pregătești să întâmpini primăvara cu bijuterii alese, piese decorative de...
Serviciul de email marketing furnizat de