x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomia, factor civilizator

Gastronomia, factor civilizator

17 Oct 2007   •   00:00

Gastronomia este un melanj intercultural. Aceasta este una dintre temele care ne-au fost dragi in cei trei ani de cănd Jurnalul de bucătărie se află pe "piaţa" aceasta specială a revistelor culinare.

Gastronomia este un melanj intercultural. Aceasta este una dintre temele care ne-au fost dragi in cei trei ani de cănd Jurnalul de bucătărie se află pe "piaţa" aceasta specială a revistelor culinare. Am pornit de la premisa că hrana este o componentă importantă pentru omenire nu doar pentru că, măncănd, omul a supravieţuit, ci şi pentru că actul de a mănca, in sine, s-a dezvoltat, s-a "civilizat" o dată cu societatea umană.

Şi pentru că nu putem să ne cunoaştem prezentul fără să ne cunoaştem trecutul, ne-am urcat intr-o "maşină a timpului" şi am explorat trei perioade diferite din istoria alimentaţiei, fiecare dintre ele deosebit de ofertantă: Antichitatea, Evul Mediu, Epoca modernă. Contemporaneitatea - urmănd o tendinţă a omului actual, care se vede pe sine prin "eroii" săi (adesea, aceşti eroi ei inşişi interpretănd sute sau mii de eroi in lumea paralelă de celuloid) - am ademenit-o cu povestea unei cărţi de bucate de azi, semnată de o mare vedetă a filmului: Sophia Loren.

Fiecare dintre noi poate recompune trecutul din filă de carte. In acest număr insă vă mai facem o ofertă, o călătorie imaginară prin cel mai complex muzeu dedicat alimentaţiei, o destinaţie specială: Alimentarium, Vevey, Elveţia!

"Cerca-mă-voi in cronica pe care/ M-am invoit s-o scriu săptămănal/ Pe lăngă sfatul profesional/ Să pun ceva piper şi-un pic de sare"

Păstorel Teodoreanu

×
Subiecte în articol: argument