x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Gastronomia noastră promovează bine ţara"

"Gastronomia noastră promovează bine ţara"

de Magda Cristina Ursache    |    04 Noi 2010   •   00:00
"Gastronomia noastră promovează bine ţara"

Interviu cu ES Lee Kwang Jae, ambasador al Republicii Coreea în România, realizat cu prilejul dineului oficial cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice între cele două state.



6003-135895-untitled1.jpg● J.B.: Excelenţă, se împlinesc 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea şi România. Puteţi puncta, pe scurt, care sunt cele mai importante realizări ale eforturilor diplomatice comune?
● În cei 20 de ani de relaţii diplomatice am reuşit să construim un parteneriat strategic. Din punct de vedere politic, s-a semnat un plan de acţiune comună pentru implementarea parteneriatului strategic, iar, din punct de vedere economic, volumul schimburilor comerciale este în continuă creştere. De asemenea, aş dori să punctez vizita domnului ministru Theodor Baconsky în Coreea.

● J.B.: La noi, la români, se spune că atunci când mănânci pâine şi sare cu un om, la aceeaşi masă, sub acelaşi acoperiş, se creează o anumită comuniune, oamenii se respectă şi se înţeleg mai mult. Ce semnificaţii are, în ţara dumneavoastră, Excelenţă, gestul de a chema pe cineva la masa ta, de a împărţi cu el o farfurie cu mâncare, o bucată de pâine?
● Este o tradiţie identică şi în ţara mea. Ca şi în România, în Republica Coreea acest obicei de a invita acasă pe cineva, de a împărţi cu el mâncarea este un semn faţă de celălalt că îl apreciezi şi că îl consideri o persoană foarte specială. Ne place să ne onorăm oaspeţii cu o mâncare bună.

J.B.: Numiţi trei caracteristici importante ale gastronomiei coreene care pot constitui punctul de pornire pentru o promovare eficientă, în România, a produselor culinare care se importă din ţara dumneavoastră.

● În primul rând, mâncarea coreeană este extrem de echilibrată, în al doilea rând, menţine un stil de viaţă sănătos,  iar a treia caracteristică e că se bazează pe ingrediente naturale, multe legume, cereale... Bucătăria coreeană foloseşte foarte mult varza, rădăcinoasele, dar avem şi multe specialităţi din orez, din fasole...

● J.B.: Una dintre caracteristicile importante ale gastronomiei coreene este a echilibrului creat între nevoia de hrană, în sine, şi sănătate. V-aţi gândit la o promovare mai puternică a stilului de gătit coreean în rândul publicului larg din România? Poate organizarea de cursuri de gătit şi de alimentaţie sănătoasă... Poate traducerea unor cărţi care promovează stilul sănătos de hrană specific ţării dumneavoastră sau crearea de alte evenimente gastronomice şi pentru publicul larg, nu doar pentru circuit închis, precum acest festival...
● Sigur că da, aşa cum aţi putut observa în cadrul demonstraţiei culinare realizată de maeştrii bucătari veniţi aici de la Seul, bucătăria coreeană este foarte bine primită de toţi cei care intră în contact cu ea, care devin conştienţi de valoarea ei. Gastronomia noastră ne promovează foarte bine ţara. De asemenea, eu, ca ambasador coreean, mă simt responsabil pentru acest lucru, voi încerca să mediez organizarea unor cursuri care să-i specializeze, pe cei care doresc, în arta culinară coreeană. Este un proiect excelent pentru viitor.

J.B.: Aţi activat, ca diplomat, în mai multe ţări de pe trei continente. Aţi organizat evenimente de genul celui de acum şi în alte ţări? Cum au fost ele receptate?
● Bucătăria coreeană este destul de cunoscută pe plan mondial. Am organizat astfel de evenimente când am fost la misiunile diplomatice din New York, Buenos Aires sau Paris - reacţiile oamenilor au fost de încântare. Arătau că le place stilul nostru de a găti, că apreciază gustul bucatelor noastre. Cu toate acestea, mi-aş dori ca gastronomia ţării mele să fie cu mult mai cunoscută în lume.

● J.B.: Excelenţă, de la primul nostru interviu - care a coincis cu venirea dumneavoastră în calitate de ambasador al Republicii Coreea la Bucureşti - a trecut un an. Aţi reuşit, în acest răstimp, să vă faceţi o idee despre gastronomia românească? Există vreun preparat tradiţional românesc care să se numere acum printre mâncărurile pe care le preferaţi?
● M-am adaptat foarte uşor la bucătăria din România, pentru că sunt multe apropieri între cele două gastronomii. Printre preparatele mele preferate se numără ciorba de văcuţă, platoul tradiţional cu brânzeturi şi specialităţi din carne şi, bineînţeles, nu am putut să nu remarc excelentele sarmale.

×
Subiecte în articol: geografii culinare