13 NOIEMBRIE 2004
FAINA. Faina in cantitate mare se pastreaza in saci din panza, curati si negauriti, in hambare curate, bine inchise, la loc aerisit si uscat, ferita de umiditate, mirosuri urate, insecte si rozatoare.
AGITARE. Faina se rascoleste din cand in cand ca sa se aeriseasca si se asaza iar in hambare (daca este nevoie se cerne). Faina buna de consum este aceea care aluneca printre degete la pipait, sa nu aiba cocoloase si sa nu fie umeda.
CULORI. Faina de grau are culoarea alb-galbuie. Faina de secara este alb-cenusie. Faina nu trebuie sa aiba mirosuri de mucegai, de umed sau alte mirosuri neplacute. Malaiul si faina se pastreaza intr-un loc uscat, in pungi sau vase din metal ori sticla, curat si acoperit, din cand in cand trebuie sa fie usor afanat, pentru a se fi aerisit.
RECE. Se introduce in interiorul vasului cu malai sau faina un obiect de fier, care da "raceala" si nu da voie sa se incinga malaiul sau faina.
SUPA. Supa afumata isi va recapata gustul normal daca se introduce in ea un cartof crud ras. Supa prea sarata poate fi corectata daca se pun in ea cateva felii curate de cartofi cruzi.
CARNE. Supa de carne devine aurie daca se pun cateva coji curate de ceapa in ea, inainte de a da in clocot. Supa de carne congelata iese limpede daca se pun in oala si cojile de la doua oua.
BUN. Supa devine mai gustoasa daca se fierb separat adaosurile, cum ar fi orezul sau pastele fainoase, si daca se toarna in supa cand e servita. Sau daca la fiertul supei se pune si o ceapa intreaga curatata, in care s-au infipt cateva cuisoare aromate.
Supele tulburi se pot limpezi prin adaugarea unui albus spuma, iar dupa 15-20 de minute supa se trece prin strecuratoarea deasa.
LAPTELE. Verificarea laptelui se poate face cu ajutorul unui ac mare de tricotat. Se introduce vertical in lapte si apoi se scoate repede afara tot in pozitie verticala.
Daca laptele este curat, fara apa, lichidul se scurge incet, iar pe varful acului va ramane o picatura.
FIERBERE. Laptele pus la fiert nu se va prinde deloc daca inainte se pune pe fundul vasului o bucatica de zahar cubic, o farfurioara rasturnata sau daca se uda cu apa rece.
Pastrarea laptelui proaspat se poate mentine daca se adauga inainte de a-l pune la fiert un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Laptele pus la fiert nu se mai afuma daca ungeti interiorul vasului cu putin ulei.