x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gusturi şi arome din bucătăria Nordului

0
Autor: Carmen Dragan 09 Iul 2009 - 00:00
Gusturi şi arome din bucătăria Nordului
Vezi galeria foto

În Ţările Scandinave (Finlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Islanda şi micuţele Insule Faroe), pe lângă peisajele mirifice, ne putem bucura şi de o bucătărie specială. Aceasta e dominată de peşte, deoarece condiţiile climaterice aspre nu permit prea mult cultivarea legu­melor, iar creşterea animalelor este şi ea destul de dificilă.



Însă vânatul foarte condimentat este des întâlnit pe mesele scandinavilor. Laptele şi produsele lactate sunt folosite în prepararea multor mâncăruri. Carnea de ren, fructele de mare şi fructele de pădure sunt şi ele specifice acestei bucătării. Sandvi­ciurile sunt pregătite la orice oră. Masa caldă unică este servită pe la ora 18:00, iar în unele zone bucătăria restaurantelor se închide după această oră. Mâncărurile nu sunt servite într-o anumită ordine sau după un anumit criteriu. Pentru că nu au putut cultiva viţa-de-vie, popoarele nordice beau bere, cidru şi hidromel. Au şi o băutură făcută în casă, un fel de lichior aromat şi alcoolizat. Cum nici măslinul nu a putut fi cultivat, folosesc untura şi untul.

Delicatesă
Între peşti, somonul este consi­derat o delicatesă. Scandinavii îl gătesc în mai multe feluri: prăjit (stekt laks), fiert (kokt laks), afumat (rokt laks), marinat (gravet laks), în ciorbă (fisze suple) sau crud (laks tartar). În Ţările Scandinave se prepară de veacuri sardine, care ajung pe toate mesele Europei. Din meniurile scandinavilor nu lipsesc nici heringii (sild), codul (torsk), macroul (makrel), păstrăvii (orret) şi chiar carnea de balenă (hvall). Finlandezii prepară o plăcintă de peşte foarte bună, iar pe masa norvegienilor vom întâlni perişoare din peşte. În Scandinavia se găseşte şi aşa-zisul "caviar ieftin", făcut dintr-o specie de peşte - "Cyclopterus Lumpus".

Pâine irlandeză
Orice masă de peşte merge cu o pâine irlandeză. Clima umedă a Irlandei este motivul pentru care pâinea cu bicarbonat de sodiu  se bucură de o mare popularitate. În vremurile în care verile răcoroase şi umede împiedicau coacerea grâului, făina produsă în casă nu putea reacţiona la drojdie. Printre ingredientele esenţiale ale pâinii, în afară de făina de grâu, albă, intermediară sau integrală, se numără şi bicarbonatul de sodiu şi laptele bătut sau acrit. Se poate folosi şi lapte proaspăt, dar atunci trebuie adăugat şi un praf de bitartrat de potasiu. La reţeta de bază a aluatului nu se mai adaugă nimic altceva decât un vârf de cuţit de sare şi unul de zahăr. Pâinea poate fi coaptă în formă, la cuptor sau prăjită ca lipiile într-o tavă. Ea este modelată imediat după frământarea aluatului, care nu trebuie să se odihnească mai mult de 15 minute. Pe suprafaţa pâinii se crestează o cruce adâncă, pentru ca aluatul să se coacă uniform şi pâinea să poată fi ruptă cu uşurinţă în patru bucăţi.

Brioşa lui Runeberg
Runeberg a fost un celebru poet finlandez. El a creat o prăjitură care astăzi îi poartă numele. Aceasta poate fi cumpărată din magazine doar în ziua de 5 februarie.

Ingrediente: un ou, 150 g zahăr, 100 ml cremă de cafea, 80 grame pudră de migdale, 150 grame prăjitură uscată fărâmiţată, un cubuleţ de unt, 500 g făină, o linguriţă de drojdie de bere pudră, zahăr pudră pentru decorare, sucul de la o lămâie.

Preparare: Bateţi ouăle cu zahărul. Adăugaţi crema de cafea, pudra de migdale şi prăjitura uscată fărâmiţată, apoi untul topit şi sucul de lămâie. Amestecaţi totul foarte bine. Încorporaţi făina şi drojdia de bere. Puneţi compoziţia în tavă cu formă de brioşe şi lăsaţi timp de 15 minute în cuptorul în prealabil încălzit. Pudraţi cu zahăr. Brioşele pot fi stropite şi cu puţină esenţă de rom.

Aspic de creveţi norvegieni cu bere
Ingrediente: 150 g creveţi norvegieni decorticaţi, 3 mere tăiate, arpagic tăiat fin, 200 ml supă de peşte, 50 ml bere, zeamă de lămâie, sare, piper alb, două plicuri cu gelatină

Preparare: Rupeţi în bucăţi mari creveţii şi amestecaţi-i cu merele şi arpagicul. Păstraţi câţiva creveţi întregi pentru decorare. Puneţi supa de peşte să se încălzească. Preparaţi gelatina, conform instrucţiunilor, apoi puneţi-o în supă. Adăugaţi berea, sucul de lămâie şi asezonaţi cu sare şi piper. Repartizaţi amestecul creveţi/mere/aspic în boluri şi acoperiţi cu supă. Acoperiţi bolurile cu folie de plastic şi puneţi-le la rece. Înainte de servire, scufundaţi bolurile pentru câteva secunde în apă caldă pentru a ajuta să se dezlipească.

Supă de somon fumé
Ingrediente: 600 g somon fume, un nap, 3 morcovi, două cepe, un litru de supă de legume, un litru de supă de peşte, o legătură de mărar, sare, piper roşu, piper alb, ulei de măsline.

Preparare: Fierbeţi toate legumele tăiate în bucăţi mari. Adăugaţi uleiul. Fierbeţi peştele într-un litru de apă, apoi turnaţi supa de peşte peste cea de legume. Asezonaţi după gust, apoi presăraţi mărarul tăiat mărunt înainte cu un minut de a lua oala de pe foc, pentru a nu-şi pierde culoarea. Se serveşte fierbinte.

Somon marinat în cetină de brad cu sos de muştar
Ingrediente: 1,2 kg somon, 50 g zahăr, sare după gust, 15 boabe de piper alb, 20 ml gin, cetină de brad.Pentru sos: 10 g muştar, 50 g zahăr, două linguri de oţet, 200 ml ulei, mărar, sare şi piper.

Preparare: Spălaţi fileurile de somon, apoi ştergeţi-le cu un prosop absorbant. Măcinaţi boabele de piper şi amestecaţi cu sarea şi zahărul. Puneţi o parte din fileuri într-un vas adânc. Presăraţi jumătate din amestecul de mirodenii şi aşezaţi cetina de brad. Celelalte fileuri se presară cu amestecul de mirodenii rămas şi se aşază peste primul fileu. Se lasă câteva ore la temperatura camerei. Se pune la rece pentru 24 de ore. Pentru sos amestecaţi muştarul, zahărul şi oţetul. Adăugaţi uleiul, apoi sare şi puţin piper. La final puneţi mărarul şi amestecaţi.

Citeşte mai multe despre:   sare,   peste,   piper,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...
Serviciul de email marketing furnizat de