x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana viitorului

Hrana viitorului

26 Mai 2005   •   00:00

Putini stiu ce sunt si la ce folosesc alimentele modificate genetic. In acest moment, in Romania au mai mult un rol medical decat unul de hrana, insa cercetarile arata ca acestea vor lua locul hranei obisnuite.



  • de CRISTINA ANDREEA CATANA

  • UTILITATE. Alimentele modificate genetic sunt mai sanatoase
    Auzind despre alimentele modificate genetic, oamenilor li se zbarleste parul. Sigur este ceva de rau. Putini stiu insa ca in ultimii 10.000 de ani natura a facut fara voia noastra mutatii genetice la nivelul organismelor. Astazi aceste lucruri se fac organizat si sub stricta supraveghere a cercetatorilor. In Romania de studierea acestor fenomene se ocupa Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucuresti.

    In Statele Unite ale Americii conceptul a fost aprobat de public, insa europenii s-au dovedit a fi mult mai reticenti. In prezent, pe piata Uniunii Europene se desfac doar soia si porumb, si acestea etichetate foarte atent.

    ROMANIA. Conform unui studiu finantat de Flair Flow 4, alimentele modificate genetic au o calitate mai buna a proteinelor prin cresterea continutului de aminoacizi specifici si esentiali. Prin modificarile facute asupra fructelor, acestora le creste gradul de dulceata si de aroma si devin mult mai intens colorate. Decizia de a produce astfel de alimente a venit in urma constatarii ca in acest mod se poate realiza hrana mai multa si mai economica, mai ales pentru tarile foarte sarace.

    In Institutul de Bioresurse Alimentare se realizeaza alimente modificare genetic care ajuta la producerea de alimente cu compozitie unica pentru persoanele cu un regim alimentar din care lipsesc nutrientii esentiali. Dintre aceste produse trebuie amintite cele fara gluten, pentru cei care sufera de cheliachie, boala care se manifesta prin intoleranta la gluten; produse aproteice - pentru unele erori innascute de metabolism (fenilcetonurie); produse hipoglucidice - pentru bolnavii de diabet.

    Directoarea institutului, Natalia Belc, spune ca prin aceste produse, bolnavii, chiar daca sunt putini la numar, se pot hrani in mod corespunzator. Lipsa acestor alimente poate duce chiar la moartea bolnavului, pentru ca nu exista un remediu medicamentos care sa il vindece. Ei au nevoie doar de aceste produse care contin organisme modificate genetic.

    LEGE PRIVIND SIGURANTA PRODUSELOR
    Ordonanta 49/2003 privind regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum si a produselor rezultate din acestea prevede ca produsele obtinute prin acesta metoda sa fie foarte clar etichetate. Pe aceste produse trebuie sa gasiti informatii legate de numele produsului si numele organismelor modificate genetic continute de acesta, numele producatorului si al distribuitorului si adresa acestuia, specificitatea produsului, tipul de utilizare, informatii privitoare la modificarea genetica introdusa. Oricum, toate aceste produse, inainte de a intra pe piata sunt verificate de o Comise Nationala care stabileste caracteristicile si efectele acestora asupra consumatorilor, dupa care isi da acceptul sau nu.
    ×
    Subiecte în articol: produse genetic gastronomie