x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Idealul feminin

0
Autor: Maria Belu-Burtea 04 Mar 2009 - 00:00

Frumuseţea a reprezentat un criteriu etern de-a lungul timpului în caracterizarea femeii. Cum arăta femeia în perioada interbelică? Era elegantă, foarte elegantă, fină, părul era perfect aranjat, iar când se plictisea mergea la cumpărături, la coafor sau la croitoreasă. Portretul femeii acelui timp poate fi recompus din imagini care ne-au rămas din filme, cărţi sau din fotografii sepia. Femeile se emancipează şi încep să fumeze, să aibă propriul automobil, pe care îl conduc singure, poartă fuste scurte, pantofi cu toc şi poşetă.





La începutul anilor 1920, dragostea şi bunacuviinţă erau direct proporţionale, dacă politeţea era în suferinţă, amorul devenea îndoielnic. Doamnele au început să ţină cont de felul în care erau sărutate, de culoarea florilor pe care le primeau şi de felul în care erau salutate de domni.

Dar cum arăta oare o zi din viaţa acelei femei? Aflăm din cartea "Întoarcere la Bucureştiul interbelic" a Ioanei Pavelescu: "Ea nu stă la cafenea, nu citeşte şi nu discută gazeta, nu vizitează reprezentanţele de automobile, în schimb, merge mai des la cumpărături, de la La Fayette până la magazinul de delicatese Dragomir Niculescu, unde se găseşte tot ce e nevoie pentru un jour, de la bomboane la ceaiuri sau şampanie St. Marceaux, încearcă pălării la modistă şi petrece ore bune în compania croitoresei, confidentă şi sfătuitoare de încredere. Coaforul cere timp, vizite bisăptămânale (coafat în cea dintâi, pieptănat după câteva zile), la fel prietenele cu care se discută tot ce ţine de Bucureştiul monden".

File de somon cu sos de struguri

Ingrediente: 230 g file de somon, 200 ml supă de peşte, 30 g făină, 10 boabe struguri albi şi negri, 30 g broccoli, 30 g ardei gras roşu, 50 g cartofi, 30 g ţelină, 30 g morcov, 30 g unt, sare, piper.

Preparare: Se frige somonul pe grătar, se căleşte făina în puţin unt, se adaugă treptat supă de peşte şi se lasă să fiarbă timp de 3-4 minute. Se condimentează cu sare şi piper, se aleg boabe de struguri albi şi negri şi se adaugă la final în sos. Separat, cartoful, ardeiul, morcovul, ţelina şi broccoli se sotează în unt.

Salata târgoveţilor
Ingrediente: 200 g cartofi, o jumătate de ceapă roşie, 30 g morcov, 130 g macrou, sare, piper, salată verde, pătrunjel, tarhon.

Preparare: Salata verde se spală, se rupe şi se pune într-un castron. Cartofii se fierb în coajă, se taie şi se adaugă în salată. Ceapa se toacă, morcovul se dă pe răzătoare şi se pun în castron. Macroul afumat se amestecă cu legumele, apoi se adaugă pătrunjelul şi tarhonul. Se asezonează cu oţet de mere şi condimente.

Pui cu fructe de mare
Ingrediente: 150 g piept de pui, 80 g fructe de mare, 30 g ceapă roşie, 30 g ardei gras, 20 ml soia, 40 ml vin alb, sare şi piper după gust.

Preparare: Într-o tigaie se prăjeşte uşor pieptul de pui. Se adaugă ardeiul colorat şi ceapa roşie tocată fin. După câteva minute se adaugă fructele de mare şi sosul soia. Se lasă la la fiert până când legumele devin aldente. Se condimentează cu sare şi piper.

File de porc haiducesc
Ingrediente: 220 g file de porc, 70 g miezuri de seminţe, o jumătate de ardei iute, 70 g unt, 10 g pesmet, 3 g boia dulce, sare, piper, ceapă murată în vin roşu.

Preparare: Fileul de porc se întinde şi se condimentează cu sare, piper şi boia dulce. Seminţele de floarea-soarelui se prăjesc puţin, se adaugă untul, ardeiul iute şi, treptat, pesmetul. Se pune această umplutură pe fileul de porc şi se împachetează. Se prăjeşte în ulei. Când este aproape gata se adaugă vin şi se lasă la fiert. Cepele se fierb în vin roşu, oţet de mere, oţet balsamic, praz şi scorţişoară. Se serveşte fileul de porc stropit cu sos şi garnitură de ceapă murată în vin.

Prăjitură Rossetya

Ingrediente: 50 g alune de pădure, 50 ml ulei de măsline, 2 g praf de copt, un ou, 100 g portocale, 10 ml esenţă de portocale, 1 g şofran, 13 g griş, 5 g zahăr, 100 g iaurt.

Preparare: Se amestecă ouăle împreună cu uleiul de măsline, se adaugă zahărul, grişul şi alunele de pădure. Se bat bine ingredientele, se adaugă coaja rasă de lămâie şi praful de copt. Se pune în tavă la copt şi se ţine în cuptor 30 minute. Se serveşte cu iaurt şi sos de portocale.

Meniu propus şi realizat de Mihai Stavarache, bucătar-şef la Restaurantul Rossetya, Bucureşti
Citeşte mai multe despre:   sare,   piper,   meniu festiv

 



Mai multe titluri din categorie

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite
Galerie Foto Duminică, de la ora 20.00, chefii se întorc cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Liviu Chiolpec este cel care le va juriza în această ediție...

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...
Serviciul de email marketing furnizat de