x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În 2014, mai mulţi turişti străini în România

În 2014, mai mulţi turişti străini în România

de Magda Cristina Ursache    |    31 Mai 2010   •   00:00

Îi căinăm pe greci şi spanioli, pentru scăderea vertiginoasă a numărului de turişti străini care intră în ţările lor, dar, în ce ne priveşte, veştile sunt numai dintre cele mai bune. Compania de studii de piaţă Euromonitor International previzionează o creştere cu 18% a turiştilor care ne vor vizita ţara... Da, dar nu chiar de mâine! Asta se va întâmpla prin 2014. Această creştere spectaculoasă în procente, ca şi în cifre absolute - vom fi vizitaţi de 9,6 milioane de străini, ceea ce ar echivala cu aproximativ 40% din populaţia României la acea dată - nu ne va ridica însă nici măcar cu o treaptă în topul ţărilor din estul Europei, unde vom ocupa în continuare, ca şi acum, locul al cincilea, după Rusia, Ucraina, Polonia şi Croaţia. (Mai interesant e că în acest clasament Bulgaria e undeva după noi, cu toată competiţia noastră acerbă pe cele două fâşii ale litoralului Mării Negre! Iar dacă turiştii români se duc buluc la bulgari, să spunem că şi bulgarii - cel puţin după cum o arată statisticile - se simt bine la noi, fiind a treia naţiune care a trecut graniţele ţării noastre, după unguri şi basarabeni...).

Dacă la numărul de turişti stăm binişor, în ce priveşte sumele cheltuite de turiştii români suntem pe penultimul loc, înaintea Lituaniei, unde fiecare cetăţean care a călătorit a cheltuit, în medie, 125 de euro de persoană. Nu contează cu cât îi depăşim pe lituanieni, important este că suntem foaaaarte departe de cei aflaţi în top, britanicii, care au cheltuit, în medie, 1100 de euro.
Alte statistici prezentate de Euromonitor International se referă la turismul de afaceri, unde se estimează o creştere, până la 3,6 milioane de persoane, precizând şi că, de la declanşarea crizei, پgscăderea nu a fost dramatică , în special datorită segmentului low cost, care s-a dublat în ultimii ani, ajungând la o cotă de piaţă de 30%پh. Acest aspect a fost vizibil, de altfel, în toate ţările est-europene, unde trendul în rândul turiştilor a fost vizibil în favoarea transportului aerian low-cost şi în defavoarea transportului feroviar sau rutier.

×
Subiecte în articol: travel news