x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În dulcele stil interbelic

0
Autor: Carmen Dragan 04 Feb 2010 - 00:00
În dulcele stil interbelic
Vezi galeria foto

Să ne întoarcem puţin în timp, să simţim parfumul interbelic... gustând din bucatele lui Bacalbaşa. La 5 februarie - dată la care se împlinesc 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui jurnalist şi scriitor român -, la Hanu' Berarilor Interbelic se lansează "meniul lui Bacalbaşa", inspirat din reţetele propuse de scriitor în cartea sa "Dictatura gastronomică 1501 feluri de mâncare". În atmosfera de epocă creată de arhitectura locului şi muzica vremii vă puteţi bucura de mâncărurile boiereşti, ca în vremurile de altădată.



Bucătarul-şef al restaurantului, Dan Tudor Ţonescu, crede că "bucătăria de astăzi îşi trage seva din reţetele lui Bacalbaşa". În restaurant însă nu se pot face toate minunile culinare pe care le-a descris scriitorul, "pentru că sunt foarte elaborate, ele se adresează mai mult gospodinelor de acasă. Procedurile durează mult mai mult decât are timp clientul să aştepte", cum spune Dan. Din meniul care se va prepara începând cu 5 februarie fac parte frigăruile Aghiuţă, raţa cu varză acră (care este deja în meniu cu denumirea de Mâncarea Berarilor), crapul cu ciuperci, macaroanele gratinate cu brânză dietetică, iar în viitor vor intra coastele prăjite şi frigăruile de pui. Iată cum se prepară frigăruile Aghiuţă: "Tai carnea de porc în bucăţi egale, apoi înfigi aceste bucăţele în frigărui mici, alternând fiecare bucată de carne cu o felie de costiţă afumată. Ungi carnea cu muştar, o tăvăleşti în pesmet pisat, o stropeşti cu unt proaspăt topit şi o pui la foc. Se servesc cu o legumă oarecare". Nici crapul cu ciuperci nu e foarte greu de realizat: "Rumeneşte arpagic, vreo 10-15 bucăţi, adaugă ciuperci, pătrunjel, sare, piper, o foaie de dafin, pune un pahar de vin şi apă. Aşază în acestea crapul tăiat bucăţele. Pune să fiarbă la un foc iute. Când e gata dă la masă şi garniseşte cu felii de franzelă prăjită şi cu felii de lămâie". Poftă bună!

5534-113003-100_0010.jpgIstoric
Hanu' Berarilor Interbelic se află în fosta Casă Bucur, clădire construită în 1914 în stil neoromânesc. I-a aparţinut lui Dumitru Oprea Soare, de unde şi denumirea iniţială de Casa Soare. Pe vremea comuniştilor a fost şi sediu de partid. Este construită după canoanele unei case boiereşti respectabile. Are pivniţă, demisol, parter înalt, mansardă şi pod, iar în curte o grădină superbă. Clădirea este opera arhitectului Petre Antonescu, care a construit, printre altele, Palatul Kreţulescu şi Facultatea de Drept.

Arome de altădată 5534-113004-100_0012.jpg
Pe pereţii restaurantului se află meniuri de la diverse localuri din ţară ce funcţionau în perioada interbelică. Unul dintre ele este cel de la Restaurantul Palace, din Timişoara, realizat cu ocazia celui de-al IV-lea Congres Naţional de Chimie, ce a avut loc în perioada 20-24 mai 1933. Iată ce s-a putut mânca şi bea atunci: ouă ŕ la russe, salată de boeuf, legume asortate cu pateuri, fripturi variate "garni", salate de sezon, parfait şi îngheţate, cafea neagră, vin Aiud, Champagne Mott 1914.

"Reţetele propuse de Constantin Bacalbaşa sunt foarte elaborate, ele se adresează mai mult gospodinelor de acasă. Procedurile durează mult mai mult decât are timp clientul să aştepte"

Dan Tudor Ţonescu - bucătar-şef

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...
Serviciul de email marketing furnizat de