x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In piata Obor

In piata Obor

de Jospeh Hadad    |    02 Sep 2005   •   00:00

Zilele trecute am fost in Piata Obor. De cum am intrat, toate aromele de acolo m-au incantat. Am ajuns acolo dimineata, astfel am putut sa miros legumele si fructele aduse de la tara in toata prospetimea lor, cu izul pamantului ce le-a dat viata. Sunt cele mai sanatoase si cele mai bune. M-a surprins ca am gasit acolo aproape de toate, toate ingredientele necesare intr-o bucaterie. Rosii, din soiul "prunisoare". Cand am taiat una dintre ele si am mirosit-o m-am intors in timp cu 30 de ani, in copilaria mea. Erau atat de bune si de dulci! Nu sunt niste simple legume. Din cauza parfumului pe care il emana, poti considera ca servesti desertul. Telina era proaspata, cu pamant pe ea. Avea aroma, parfum natural. Frunzele ei atat de verzi si de proaspete sunt ideale pentru supe, ciorbe, tocanite, orice mancare. Morcovii, chiar daca nu aratau foarte bine, au un gust de... altceva. Adica, nu seamana cu cei adusi din strainatate, crescuti cu substante chimice. Dovleceii de tara. Gustul lor nu se poate compara cu nimic din ceea ce este in strainatate. Ceapa. Cand vedeam toate acele bunatati simteam cum imi ploua in gura.

Erau si o multime de fructe. Mere de tara, verzi, rosii. Mere dintr-acelea mici, tari si acre, atat de bune incat poti face orice compot, strudel, le poti rade si adauga in iaurt sau le poti amesteca cu biscuiti pisati. Se vedea ca totul este natural. Au un alt gust. Piersicile erau si din Romania si din afara. Prune. Am fost uimit de gramezile mari de prune. Am deschis una si era verde inauntru. Simti ca vorbesc cu tine, ca au viata. Nu stiu daca oamenii sunt constienti de importanta legumelor si a fructelor naturale. Ma si gandeam la o salata de prune sotate cu un pic de ulei de masline, cu nuci deasupra. Gramezi intregi de pepeni galbeni. Cum il tai, narile nasului iti sunt invadate de parfum. Nici cel mai scump dintre parfumuri nu poate mirosi asa.

Parerea mea este ca cine are restaurant trebuie sa cumpere in fiecare dimineata din piata, de la tarani, tot ceea ce insemana fructe si legume de sezon. Sunt minunate. Toate pietele sunt pline si plus de asta sunt mult mai ieftine decat cele din import. Fiecare bucatar-sef, care se respecta, trebuie sa isi faca timp de doua-trei ori pe saptamana sa vada ce este prin piata.

×
Subiecte în articol: gastronomie