x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In post: optiunea verde

In post: optiunea verde

de Carmen Dragan    |    15 Noi 2006   •   00:00

ANTROPOLOGIE CULINARA
Antropologia este stiinta al carei obiect il reprezinta examenul complet al comunitatilor umane. In cadrul sau, alimentatia este o sursa esentiala de informatii pentru definirea identitatii culturale a unui grup. Si pentru ca de astazi intram in Postul Craciunului, care tine 40 de zile, de la 15 noiembrie pana la 25 decembrie, grupul-tinta este cel al oamenilor care respecta unele restrictii alimentare.
ANTROPOLOGIE CULINARA

Antropologia este stiinta al carei obiect il reprezinta examenul complet al comunitatilor umane. In cadrul sau, alimentatia este o sursa esentiala de informatii pentru definirea identitatii culturale a unui grup. Si pentru ca de astazi intram in Postul Craciunului, care tine 40 de zile, de la 15 noiembrie pana la 25 decembrie, grupul-tinta este cel al oamenilor care respecta unele restrictii alimentare.

Definitii

Fie ca e considerat o abtinere de la mancare, un mijloc de a apela la energii, fizice sau spirituale, fie un simplu mod de exercitare a vointei, o metoda de purificare inaintea unor acte rituale sau o metoda de vindecare, postul se regaseste de-a lungul intregii axe temporo-spatiale ce defineste civilizatia umana. In acceptiunea religioasa, postul este un gest sacru de purificare a mintii si a sufletului, o actiune consacrata lui Dumnezeu. De aceea, monahii ne vor spune intotdeauna: "Postul il tinem pentru Dumnezeu, nu pentru noi". Ioan Gura de Aur spunea ca postul "potoleste trupul, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta". Urmarind in mod special opozitia dintre cotidian si sarbatoresc, in modelul cultural al alimentatiei traditionale romanesti, Ofelia Vaduva considera postul drept un element ce face trecerea de la cotidian-profan spre sarbatoare-sacru.

Reguli alimentare

Cei care tin post vor alege optiunea verde, adica nu vor manca oua, carne si branza. Lunea, miercurea si vinerea se mananca bucate fara ulei si fara vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie inclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste. Daca in zilele de luni, miercuri si vineri se praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, se mananca untdelemn si se bea vin, iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci este dezlegare si la peste. Martea si joia se mananca peste, untdelemn si vin, cand cade in aceste zile vreun sfant mare, hram sau sarbatori cu rosu. In ziua de Ajun se mananca tocmai seara grau fiert indulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din faina.

Romanii care tin cu adevarat postul au cate doua randuri de vase: un rand de dulce (de frupt) si un rand de post (de sec). Ei au o vorba: "Noi sarbatorile le tinem, pentru ca si ele ne tin pe noi", iar cum postul este puntea spre sarbatoare, este bine sa pasim curati in spatiul sacru.

Salata cu soia

  • Ingrediente: 150 g ciuperci, doua rosii, 3-4 ridichi, doua fire de ceapa verde, cateva boabe de porumb, cuburi de soia, sare, piper, 50 ml ulei, zeama de la o jumatate de lamaie.
  • Preparare: Cuburile de soia se pun la fiert cu putina sare. Se lasa la scurs. Se asaza intr-un castron, in care se adauga rosiile, ceapa si ridichile taiate in felii, boabele de porumb si ciupercile. Se pun uleiul si zeama de lamaie. Se potriveste de sare si piper.
  • ×
    Subiecte în articol: postul