Tracia, scria A.D. Xenopol, era locul de nastere al zeului vinului, Dioniysos. Nu-i de mirare, deci, ca de o parte si de alta a granitei, in Dobrogea romaneasca si-n Dobrudja bulgareasca, strugurii se coc, adunand in ei zahar din Soare si minerale din sol, pentru a fi toamna culesi, zdrobiti si transformati in vin. Se spune ca a doua zi dupa Ziua Crucii, in septembrie, se pornea, prin traditie, culesul viilor dobrogene. La mica lui podgorie de pe langa Balcic, de exemplu, pe vremuri chiar Regele Ferdinand I participa la "ziua intai". Iar dupa vreo cateva saptamani, la marginea podgoriilor, se adunau localnicii si se pornea sarbatoarea. Cam asta s-a intamplat, zilele trecute, si la Aliman, in judetul Constanta, unde sarbatoarea recoltei s-a tinut direct in mijlocul viei, intre randurile cu struguri de Feteasca Neagra, de Merlot si Cabernet Sauvignon. Se va face vin bun, anul asta, spun cei care pot sa-si imagineze gustul licorii doar gustand dintr-un bob de strugure. Se va face vin bun la Aliman, ca si peste tot in Dobrogea, la Murfatlar, Istria-Babadag, Sarica-Niculitel, Ostrov sau Oltina. Suntem, nu-i asa?, in patria vinului, si aici s-a nascut odata, demult, Dionysos.