x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În vie, la Aliman

În vie, la Aliman

de Magda Cristina Ursache    |    03 Oct 2011   •   21:00
În vie, la Aliman

Tracia, scria A.D. Xenopol, era locul de nastere al zeului vinului, Dioniysos. Nu-i de mirare, deci, ca de o parte si de alta a gra­nitei, in Dobrogea roma­neas­ca si-n Dobrudja bulga­reasca, strugurii se coc, adunand in ei zahar din Soare si minerale din sol, pentru a fi toamna culesi, zdrobiti si transformati in vin. Se spune ca a doua zi dupa Ziua Crucii, in septembrie, se pornea, prin traditie, culesul viilor do­bro­­gene. La mica lui podgorie de pe langa Balcic, de exemplu, pe vremuri chiar Regele Ferdinand I participa la "ziua intai". Iar dupa vreo cateva saptamani, la marginea podgoriilor, se adu­nau localnicii si se pornea sar­ba­toarea. Cam asta s-a intamplat, zilele trecute, si la Aliman, in judetul Con­stan­ta, unde sarba­toarea recoltei s-a tinut direct in mijlocul viei, intre randurile cu struguri de Feteas­ca Neagra, de Merlot si Cabernet Sauvignon. Se va face vin bun, anul asta, spun cei care pot sa-si imagineze gustul licorii doar gustand dintr-un bob de strugure. Se va face vin bun la Aliman, ca si peste tot in Dobrogea, la Murfatlar, Istria-Baba­dag, Sarica-Niculitel, Ostrov sau Oltina. Suntem, nu-i asa?, in patria vinului, si aici s-a nascut odata, demult, Dionysos.

×