x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Începutul primăverii...mereu dulce

0
Autor: Maria Belu-Burtea 08 Apr 2010 - 00:00
Începutul primăverii...mereu dulce
Vezi galeria foto

Povestea dulciurilor a început în Bucureşti pe la 1774, când în presa vremii se pomeneşte de un cofetar Gheorghe, dar şi de o cofetăreasă Paraschiva, care, trăind şi adaptându-se Orientului, cele mai multe dulciuri pe care le făceau erau baclavalele şi sarailiile, ce "pluteau" în apă de trandafiri.

Bucureştiul s-a dovedit a fi un vad bun pentru cofetari şi aflăm că pe aici a poposit un cofetar renumit, Emil Frederic. Acesta, după ce a colindat întreaga lume, a ales să trăiască pe plaiurile mioritice, lucrând pentru casele Capşa şi Fialkowsky. El scria la vremea respectivă despre roadele pământului: "Prin câte ţări am umblat, nicăieri n-am găsit bogăţie de fructe şi aşa variate ca la noi. Avem aici variaţiuni de fructe de care nici nu se ştie în alte ţări".

C.C. Giurescu scria în presa vremii că "cele de dulce ale noastre am împrumutat şi altora, bunăoară ungurilor cuvântul dulceaţă, alături de neaoşul - tot românesc - prăjitură; şi aici, ca peste tot, românul a sfinţit pe ce-a pus mâna".

PRĂJITURILE DE AZI
Sofisticate, dulci, unele dintre ele chiar dificil de preparat! Cele de la cofetărie sunt din prafuri, arată senzaţional, dar... doar atât! Noi vă invităm să faceţi dulciuri în casă, pentru că reţetele prăjiturilor cu care încercăm să vă convingem de spusele noastre sunt sănătoase şi uşor de preparat.

 

Prăjitură cu mere şi fulgi de ovăz
Ingrediente: 6 mere, 60 g făină, o linguriţă de scorţişoară, 100 g unt, 120 g zahăr tos, 100 g fulgi de ovăz, două ouă, 100 g seminţe de dovleac, 4 kiwi, o linguriţă cu praf de copt, sos de ciocolată.

Preparare: Merele, se curăţă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie cubuleţe. Ouăle se mixează într-un bol cu zahărul tos până îşi dublează volumul. Se adaugă praful de copt, scorţişoara, untul şi făina. Se presară fulgii de ovăz şi merele, seminţele de dovleac şi se amestecă. Se întinde compoziţia obţinută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt presărată cu făină, şi se coace 30 de minute. Se porţionează, se serveşte cu sos de ciocolată şi felii de kiwi.

 

Pişcoturi cu căpşune
Ingrediente: 150 g făină, 220 g unt, 80 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, 25 ml lapte dulce, două albuşuri, 350 g ciocolată neagră, 300 ml frişcă, 100 g migdale, 400 g căpşune, un sfert de linguriţă cu sare.
Preparare: Într-un bol se mixează albuşurile împreună cu jumătate din zahărul tos şi sarea până devin ca o spumă. Într-un bol separat se mixează untul cu restul de zahăr tos şi un pliculeţ de zahăr vanilinat. Se adaugă albuşurile mixate şi făina, se mixează până se omogenizează şi aluatul obţinut se introduce într-un pistol pentru fursecuri. Se toarnă bastonaşe pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduc în cuptorul încins şi se coc 5-10 minute la foc mediu. Se topeşte la bain-marie frişca cu 200 g ciocolată neagră, se răceşte, apoi se umplu două câte două pişcoturile. Se decorează cu ciocolata rămasă şi se servesc cu o salată de căpşune şi migdale.

 

Clătite cu căpşune
Ingrediente: 4 ouă, 300 ml lapte dulce, 300 g făină, un pliculeţ praf de copt, 150 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, 200 g ciocolată neagră, 300 ml frişcă, 400 g căpşune, o gutuie, o portocală, o lingură cu rom, ulei pentru prăjit.
Preparare: Gutuia se curăţă de puf şi căsuţa cu seminţe, se spală şi se taie cubuleţe. Se topesc 50 g zahăr tos într-o crăticioară, se adaugă gutuia şi sucul de portocală. Se fierb 10 minute, amestecând din când în când, se adaugă romul şi se mai ţine pe foc 2 minute. Zahărul tos rămas se mixează împreună cu ouăle, praful de copt şi laptele dulce rece, apoi se amestecă bine cu făina şi se mai mixează 2 minute. Ciocolata neagră se rupe bucăţele şi se fierbe la bain-marie împreună cu frişca. Când s-a îngroşat sosul, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Se toarnă din aluat într-o tigaie unsă cu ulei, se coc clătitele pe rând, apoi se servesc cu gutuia prăjită, căpşunile şi sosul de ciocolată.


Cremă de cartofi dulci cu bezele
Ingrediente: un kilogram cartofi dulci, 4 portocale, 50 g zahăr brun, 50 g unt, două pliculeţe zahăr vanilinat, un vârf de linguriţă cu pudră de ananson, două albuşuri, 100 g zahăr tos, 200 g ciocolată albă, 200 g coacăze roşii.
Preparare: Cartofii dulci se curăţă de coajă, se spală, se taie bucăţi şi se fierb 15 minute. Se scot cu o spumieră şi se pasează. Se amestecă bine cu zahărul brun, untul, pudra de anason şi se lasă să se răcească. Albuşurile se mixează cu zahărul tos până îşi dublează volumul şi se întăresc. Se pune compoziţia într-un pistol pentru fursecuri şi se toarnă grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins cu focul dat la minimum şi cu uşa întredeschisă. Se coc până se usucă şi se desprind de pe hârtie, apoi se lasă la răcit. Se pune crema de cartofi în pahare, deasupra ciocolată albă rasă, coacăze roşii şi bezele.

●Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...
Serviciul de email marketing furnizat de