x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Începutul primăverii...mereu dulce

0
Autor: Maria Belu-Burtea 08 Apr 2010 - 00:00
Începutul primăverii...mereu dulce
Vezi galeria foto

Povestea dulciurilor a început în Bucureşti pe la 1774, când în presa vremii se pomeneşte de un cofetar Gheorghe, dar şi de o cofetăreasă Paraschiva, care, trăind şi adaptându-se Orientului, cele mai multe dulciuri pe care le făceau erau baclavalele şi sarailiile, ce "pluteau" în apă de trandafiri.

Bucureştiul s-a dovedit a fi un vad bun pentru cofetari şi aflăm că pe aici a poposit un cofetar renumit, Emil Frederic. Acesta, după ce a colindat întreaga lume, a ales să trăiască pe plaiurile mioritice, lucrând pentru casele Capşa şi Fialkowsky. El scria la vremea respectivă despre roadele pământului: "Prin câte ţări am umblat, nicăieri n-am găsit bogăţie de fructe şi aşa variate ca la noi. Avem aici variaţiuni de fructe de care nici nu se ştie în alte ţări".

C.C. Giurescu scria în presa vremii că "cele de dulce ale noastre am împrumutat şi altora, bunăoară ungurilor cuvântul dulceaţă, alături de neaoşul - tot românesc - prăjitură; şi aici, ca peste tot, românul a sfinţit pe ce-a pus mâna".

PRĂJITURILE DE AZI
Sofisticate, dulci, unele dintre ele chiar dificil de preparat! Cele de la cofetărie sunt din prafuri, arată senzaţional, dar... doar atât! Noi vă invităm să faceţi dulciuri în casă, pentru că reţetele prăjiturilor cu care încercăm să vă convingem de spusele noastre sunt sănătoase şi uşor de preparat.

 

Prăjitură cu mere şi fulgi de ovăz
Ingrediente: 6 mere, 60 g făină, o linguriţă de scorţişoară, 100 g unt, 120 g zahăr tos, 100 g fulgi de ovăz, două ouă, 100 g seminţe de dovleac, 4 kiwi, o linguriţă cu praf de copt, sos de ciocolată.

Preparare: Merele, se curăţă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie cubuleţe. Ouăle se mixează într-un bol cu zahărul tos până îşi dublează volumul. Se adaugă praful de copt, scorţişoara, untul şi făina. Se presară fulgii de ovăz şi merele, seminţele de dovleac şi se amestecă. Se întinde compoziţia obţinută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt presărată cu făină, şi se coace 30 de minute. Se porţionează, se serveşte cu sos de ciocolată şi felii de kiwi.

 

Pişcoturi cu căpşune
Ingrediente: 150 g făină, 220 g unt, 80 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, 25 ml lapte dulce, două albuşuri, 350 g ciocolată neagră, 300 ml frişcă, 100 g migdale, 400 g căpşune, un sfert de linguriţă cu sare.
Preparare: Într-un bol se mixează albuşurile împreună cu jumătate din zahărul tos şi sarea până devin ca o spumă. Într-un bol separat se mixează untul cu restul de zahăr tos şi un pliculeţ de zahăr vanilinat. Se adaugă albuşurile mixate şi făina, se mixează până se omogenizează şi aluatul obţinut se introduce într-un pistol pentru fursecuri. Se toarnă bastonaşe pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduc în cuptorul încins şi se coc 5-10 minute la foc mediu. Se topeşte la bain-marie frişca cu 200 g ciocolată neagră, se răceşte, apoi se umplu două câte două pişcoturile. Se decorează cu ciocolata rămasă şi se servesc cu o salată de căpşune şi migdale.

 

Clătite cu căpşune
Ingrediente: 4 ouă, 300 ml lapte dulce, 300 g făină, un pliculeţ praf de copt, 150 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, 200 g ciocolată neagră, 300 ml frişcă, 400 g căpşune, o gutuie, o portocală, o lingură cu rom, ulei pentru prăjit.
Preparare: Gutuia se curăţă de puf şi căsuţa cu seminţe, se spală şi se taie cubuleţe. Se topesc 50 g zahăr tos într-o crăticioară, se adaugă gutuia şi sucul de portocală. Se fierb 10 minute, amestecând din când în când, se adaugă romul şi se mai ţine pe foc 2 minute. Zahărul tos rămas se mixează împreună cu ouăle, praful de copt şi laptele dulce rece, apoi se amestecă bine cu făina şi se mai mixează 2 minute. Ciocolata neagră se rupe bucăţele şi se fierbe la bain-marie împreună cu frişca. Când s-a îngroşat sosul, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Se toarnă din aluat într-o tigaie unsă cu ulei, se coc clătitele pe rând, apoi se servesc cu gutuia prăjită, căpşunile şi sosul de ciocolată.


Cremă de cartofi dulci cu bezele
Ingrediente: un kilogram cartofi dulci, 4 portocale, 50 g zahăr brun, 50 g unt, două pliculeţe zahăr vanilinat, un vârf de linguriţă cu pudră de ananson, două albuşuri, 100 g zahăr tos, 200 g ciocolată albă, 200 g coacăze roşii.
Preparare: Cartofii dulci se curăţă de coajă, se spală, se taie bucăţi şi se fierb 15 minute. Se scot cu o spumieră şi se pasează. Se amestecă bine cu zahărul brun, untul, pudra de anason şi se lasă să se răcească. Albuşurile se mixează cu zahărul tos până îşi dublează volumul şi se întăresc. Se pune compoziţia într-un pistol pentru fursecuri şi se toarnă grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins cu focul dat la minimum şi cu uşa întredeschisă. Se coc până se usucă şi se desprind de pe hârtie, apoi se lasă la răcit. Se pune crema de cartofi în pahare, deasupra ciocolată albă rasă, coacăze roşii şi bezele.

●Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...
Serviciul de email marketing furnizat de