x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Info

Info

20 Mai 2005   •   00:00


  • 21 mai 2005
  • OREZ ANTICANCER. Vitamina E obtinuta din orez pare sa neutralizeze colesterolul si ar putea de asemenea sa combata cancerul, potrivit unei echipe de cercetatori americani, transmite Sky News, citat de Mediafax. Testele pe soareci desfasurate la Universitatea Rochester de la New York au aratat ca nivelul total al colesterolului, dupa administrarea suplimentului nutritiv cunoscut drept TRF, a scazut cu 42%. O scadere si mai mare, de pana la 62%, a fost inregistrata la nivelul LDL-colesterolului, cunoscut drept foarte daunator. Un test clinic de dimensiuni reduse a aratat ca suplimentul de vitamina E derivat din orez poate reduce colesterolemia si la oameni. Alte studii pe animale au aratat ca vitamina E poate combate si cancerul hepatic. TRF se gaseste din abundenta in uleiul fabricat din invelisul boabelor de orez. Substanta inhiba, se pare, activitatea unei enzime importante pentru biosinteza colesterolului.

    GRAS. Consumul anual de ulei de aproape 12 litri pe locuitor plaseaza Romania pe primul loc in comparatie cu tarile vecine, iar specialistii prevad o continuare a cresterii pietei, a declarat Andreas Friedman, membru al Consiliului de Administratie al firmei de profil Olpo, citat de Mediafax. "Romanii au consumat anul trecut 11,6 litri de ulei pe cap de locuitor, in crestere fata de anul 2003, cand consumul s-a situat in jurul valorii de 10,2 litri", a precizat Friedman. Potrivit acestuia, cantitatea totala comercializata pe piata a fost de 250 de milioane de litri. Reprezentantul firmei a apreciat ca, in perioada urmatoare, pe fondul cresterii puterii de cumparare a populatiei si a pietei de profil, consumul anual de ulei se va majora in continuare. "Consumul pe cap de locuitor probabil ca ar fi mai mare in Romania, dar este limitat de pretul destul de ridicat", a mai spus Friedman. Consumul ridicat de ulei de floarea-soarelui demonstreaza ca romanii prefera in mancare grasimile vegetale in locul celor animale.

    LUPTA. Consiliul Local al Tinerilor (CLT) Braila a realizat o harta cu toate barurile si unitatile alimentare care comercializeaza bauturi alcoolice in apropierea liceelor, informeaza Rompres. Presedintele CLT, Dumitru Garbacea, a precizat ca a transmis respectiva harta conducerii primariei si politiei pentru luarea masurilor ce se impun in astfel de cazuri de nerespectare a legii. El a mai spus ca inventarierea barurilor din preajma liceelor va fi urmata de intocmirea unei harti asemanatoare si in ceea ce priveste scolile generale. (Veronica Guzun)

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie