x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ingredient-minune al retetelor inedite

Ingredient-minune al retetelor inedite

de Francisca M. Catana    |    Alina Ramona Anghel    |    10 Ian 2007   •   00:00
Ingredient-minune al retetelor inedite
GURMANDUL IN BUCATE
Sarbatorile au trecut una cate una, iar preocuparile noastre au inceput deja sa se aseze pe fagasul lor normal. Inceputul de an a fost dintotdeauna un moment de renegociere cu noi insine. Ne facem planuri optimiste pentru asigurarea starii noastre de bine pe parcursul anului care tocmai si-a intrat in drepturi. Desi sarbatorile ne-au reincarcat cu ganduri bune, organismul nostru resimte inca apasarea grasimilor grele pe care le-a acumulat in toata aceasta perioada. De aceea, pregatirea unor alimente sanatoase pe baza de legume ne-ar fi de un mare folos.

Creativitate pentru vegetarieni

Intai de toate, trebuie sa renuntam la banalitate in bucatarie si sa ne folosim imaginatia. Aceasta ne va ajuta sa realizam intr-un mod distractiv preparate inedite.

Din varietatea de legume pe care mi-a putut-o oferi frigiderul, am ales vinetele, ca aliate de baza. Avem nevoie acum de aceste legume pentru reglarea colesterolului, posibil marit anterior de aportul prea mare de grasimi de origine animala. De obicei, noi, romanii, folosim vinetele "europene". Dar exista mai multe varietati de vinete printre care vinetele indiene, care seamana cu ouale de gaina, atat ca forma, cat si ca dimensiune. Un alt soi existent este cel chinezesc, cu o forma precum castravetele. Culorile soiurilor de vinete variaza, unele legume fiind chiar albe. Consumul de vinete are efecte benefice in combaterea multor dereglari ale organismului, iar aceste legume generoase pot constitui ingredientul de baza in pregatirea multor meniuri. De aceea, vinetele merita a fi folosite pentru realizarea celor mai fanteziste retete culinare. O imaginatie bogata si o mana priceputa poate crea chiar un tort de vinete umplut cu o "crema" de orez, broccoli, fasole verde, morcov si ardei capia. Secretul reusitei sta doar in dorinta de a renunta la banalitate si de a incerca sa fii ingenios, chiar si in bucatarie.

Sfaturi si secrete culinare

  • Fierbere. Broccoli, fasolea verde si morcovul ce se folosesc la tortul de vinete se pot fierbe inainte, scurtand astfel timpul de preparare a produsului. Se vor diferentia astfel gusturile, fiecare pastrandu-si aroma proprie.
  • Diversitate. Putem folosi orez de diferite feluri, dar orezul cu bobul lung este cel mai indicat. Se fierbe mai repede si are un gust mai fin.
  • Mai gustos. Tarta cu sparanghel poate deveni un fel de mancare si mai gustos, daca folosim un sos de busuioc, preparat pe loc, din busuioc, ulei de masline, sare si piper. De asemenea, putem inlocui ceapa verde cu praz.
  • Tort de vinete cu legume

  • Ingrediente: o vanata, 200 g orez, 100 g broccoli, 100 g fasole verde, doi ardei capia, ulei de masline, sare, piper, salata rucola, un morcov, cimbru.
  • Preparare: Vanata se taie in felii subtiri pe lung si se grileaza. Orezul se caleste in ulei 5 minute. Se adauga apa si se lasa sa fiarba. Cand orezul este fiert pe jumatate se adauga broccoli si fasolea taiate, morcovul taiat in fasii subtiri si ardeii capia taiati in cubulete. Se condimenteaza, se fierbe si se lasa la racit. Se tapeteaza cu folie de plastic un castron, se asaza feliile de vinete in asa fel incat sa se imbrace peretii castronului, dar sa nu depaseasca marginile. Se varsa compozitia din orez, se acopera cu restul de felii de vinete. Se lasa sa se raceasca si se serveste presarata cu cimbru si frunze proaspete de salata.
  • Tarta cu sparanghel

  • Ingrediente: 4 oua, 250 g sparanghel, 4 frunze de salata, 200 g morcovi, un cartof, 50 ml lapte dulce, o legatura de ceapa verde, doua linguri de branza de vaci, busuioc, sare, piper, o lingura de ulei de masline, praz.
  • Preparare: Sparanghelul si morcovii se spala, se fierb si se taie in bucati. Ceapa, prazul si salata se taie. Cartoful se curata, se spala si se da pe razatoare. Se pune intr-o strecuratoare si se preseaza cu o furculita pentru a se scurge apa in exces. Ouale se mixeaza, se adauga branza, sarea si piperul. Se presara legumele taiate, busuiocul si uleiul de masline. Se toarna laptele, se adauga cartofii si se amesteca. Se unge o tava cu ulei, se varsa compozitia si se introduce in cuptor. Este gata cand a prins o crusta maronie la suprafata.
  • ×
    Subiecte în articol: vinete