x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Interzis la televizor, liber la gătit

Interzis la televizor, liber la gătit

de Veronica Bectas    |    13 Noi 2010   •   00:00
Interzis la televizor, liber la gătit

Sunt tare nefericită. A murit un mare poet al nostru, Adrian Păunescu. Sunt prea necăjită. Nu mai dau drumul la televizor. Nu vreau să aud nici un fel de comentariu, de nici un fel. I-am fost contemporană şi mă simt onorată, chiar dacă eu nu am decât valoarea omului simplu, a celui care i-a citit, i-a ascultat şi i-a trăit poeziile. Pentru mine, a fost un orizont senin întrezărit într-o lungă zi întunecoasă, măsurată în ani-lumină. Poezii, cântece, cenaclul Flacăra, cântăreţi folk, recitatori, publicul care trăia cu intensitate mesajele transmise de el. De iubire-patriotice, de iubire-nostalgice, de iubire-de triste, de iubire... multă iubire, sinceritate şi o părere de rău pentru o negură ce o avea în suflet. Suflet pus pe tavă, pentru cine dorea să-l înţeleagă. Diamantul sufletului său avea prea multe faţete, prea strălucitoare pentru ochii unora. Cine a fost în stare să vadă a văzut, cine n-a fost în stare n-a văzut şi a pierdut mult. Cine nu a apucat să vadă poate va vedea, dar sigur va fabula. Paguba lui! Despre oamenii mari, puţini sunt cei care vorbesc sincer de bine.
Nu dau drumul la televizor şi nici la radio! Interzis! Am să ascult doar un CD, "Cenaclul Flacăra", şi am să încerc să uit ştirea, măcar pentru o oră.

N-am chef de nimic dar vreau, nu vreau, trebuie să ies din casă, să fac cumpărături. N-am nici un gând şi mi-am zis că o să mă orientez la faţa locului. Sper să nu am parte de nici un comentariu referitor la moartea poetului, nici în tramvai şi nici în piaţă.

Am ajuns şi piaţa este plină de cumpărători. Majoritatea au venit după legumele pentru conserve. Am zărit o tarabă pe care se semeţesc nişte căpăţâni buclate de conopidă. Foarte frumoase! Albe ca laptele. Am cumpărat una potrivită, pentru o salată. Am mai cumpărat un kilogram de morcovi, ca să mai fie în casă, un kilogram de lămâi, să fie şi ele, un litru de ulei, pentru că sticla e aproape goală, două legături de mărar şi una de pătrunjel. Am trecut, ignorându-i pe ceilalţi vânzători, direct la capitolul carne, pentru că simţeam un leşin de la stomac. M-am gândit că ar trebui să fac nişte sarmale. Cu varză nouă. Sunt bune şi dacă pun la congelator o parte din ele, le scot "de mustăţi", peste două săptămâni, scutindu-mă de efort. Am cumpărat mai întâi un kilogram de carne de porc pe care mi-a tocat-o vânzătorul pe loc şi m-am întors la tarabe să iau două verze potrivite.

În drum spre casă mă gândeam că pentru prânz mai aveam supă de pui, deci voi pregăti doar sarmalele, iar pentru seară, voi face o salată de conopidă, cu cartofi prăjiţi şi sfeclă roşie. E bine! Trebuie doar să mă mobilizez şi să mă gândesc doar la prepararea mâncării.


● Ce am cumpărat de la piaţă:   
O conopidă potrivită x 2,50 lei/buc. = 2,50 lei
1 kg morcovi x 2,00 lei = 2,00 lei
1 kg lămâi x 7,90 lei = 7,90 lei
1 l ulei x 6,00 lei = 6,00 lei
verdeaţă 3 leg x 1,00 lei = 1,00 lei
1 kg carne de porc pentru tocat x 9,80 lei = 9,80 lei
500 ml borş x 1,00 lei/ l = 0,50 lei
200 g costiţă afumată x 16,00 lei/kg. = 3,20 lei
Total = 32,90 lei


● Reţete:
Salată de conopidă

● Ingrediente
: O conopidă potrivită, un morcov potrivit, o ceapă albă, o lingură cu zeamă de lămâie, două linguri ulei, sare, piper, verdeaţă.
● Preparare: Pui la fiert o olicică de apă cu puţină sare. Cureţi, desfaci în bucheţele şi speli conopida, apoi o pui în apa clocotită pentru 15-20  minute (încerci cu furculiţa să nu fie prea fiartă). Scoţi în strecurătoare şi dai un jet de apă rece peste ea, apoi o laşi la scurs. Cureţi, razi morcovul pe răzătoarea mică şi îl pui în castronul de salată. Tai solzişori ceapa şi o pui în apa în care a clocotit conopida, o laşi 5 minute, o scoţi în strecurătoare şi o ţii sub jet de apă rece, o scurgi bine şi o pui peste morcov. Toci fin câteva fire de mărar şi pătrunjel şi le pui peste ceapă, adaugi conopida, sare, piper, ulei şi zeama de lămâie.
Amesteci uşor să nu o terciuieşti, dregi de sare, de acru şi iute şi dai la rece.
Serveşti alături de cartofi prăjiţi şi o lingură de salată de sfeclă roşie şi, după dorinţă, una-două linguri de smântână. O poţi folosi şi alături de o pulpă de pui, fiartă, friptă sau prăjită.
Pentru cei cu probleme la ficat este ideală cu puţină smântână.


Sarmale în foi de varză nouă
● Ingrediente:
1 kg carne de porc tocată, două verze potrivite, 200 g costiţă afumată, o jumătate cană de orez (sau mai mult, după dorinţă), sare, piper, două cepe potrivite, câteva fire de mărar şi pătrunjel tocat, 3 linguri pastă de bulion, 500 ml borş, două foi de dafin, ulei.
● Preparare: Pune apă la fiert, cu puţină sare, într-o olicică. Curăţă varza de frunzele veştede de deasupra, scoate-i cotorul şi, când apa a început să fiarbă, scufundă o varză în olicică. Las-o preţ de 5 minute, apoi scoate-o într-un lighenaş şi acoperă cu un capac. Procedează la fel şi cu cealaltă varză. Toacă ceapa mărunt şi pune-o într-o tigaie cu puţin ulei şi un praf de sare. Când începe să se înmoaie, adaugă orezul spălat, mai lasă 5 minute amestecând să nu se prindă şi dă la răcorit. Scoate foile, pe rând, de la verze şi taie-le nervurile, apoi porţionează-le pentru umplut. Miezul toacă-l subţirel şi jumătate din el montează-l în cratiţa în care pui sarmalele. Amestecă bine carnea, ceapa cu orez, verdeaţa tocată fin şi o lingură de pastă de roşii, drege de sare şi piper şi formează sarmalele, învelind carnea în foile de varză. Aranjează-le cât mai bine în cratiţă adăugând între ele şi felii de costiţă. Pune pasta de roşii rămasă, diluată cu o cană cu apă, foile de dafin şi acoperă sarmalele cu varza tocată rămasă. Toarnă  apă călduţă puţin peste nivelul sarmalelor, mai mult de jumătate din borş şi dă-le la cuptorul încins, la foc potrivit. Pune apă la fiert, ca să ai ce adăuga peste o oră, când zeama va fi prea scăzută. Răsuceşte cratiţa dreapta-stânga ţinând-o de mânere, ca să nu se lipească varza de fundul ei. Peste încă 20 minute scoate o sarma şi încearcă de fiert varza şi carnea, dar şi de gust, de sare şi de borş. Adaugă şi apă clocotită, dacă e prea scăzută.        

● Ce ai folosit din cămară:
Foi de dafin, sare, piper, ceapă, orez, pastă de roşii.

● Ce rămâne:
Morcovi, ulei, lămâi.  

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end