x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Invatamant gastronomic - Lectii cu iz culinar

Invatamant gastronomic - Lectii cu iz culinar

27 Ian 2006   •   00:00
Invatamant gastronomic - Lectii cu iz culinar

Una dintre cele trei specializari ale Grupului Scolar "Doamna Chiajna" este cea de "alimentatie publica si turism". Pentru ca succesul orelor sa fie cat mai mare, directoarea liceului l-a cooptat in echipa didactica pe omul de televiziune Petrisor Tanase.
Copiii sunt incantati de cel care le este mentor. Chiar daca la sfarsit vor trebui sa aleaga intre meseria de bucatar si cea de ospatar, deja din clasa a X-a cei mai multi sunt convinsi ca vor ajunge mari maestri ai artei culinare. Dorinta lor este sustinuta de modul in care sunt predate secretele acestei arte. Manualele le spun strict teoria, dar maestrul brodeaza tot felul de povesti pe marginea ei. "Cand ii vad ca sunt plictisiti, le spun cate o poveste. Evident, tot de-a bucatariei. Le spun cum este cu bucataria chinezeasca sau cum s-a descoperit cartoful, si atunci devin atenti", isi explica Petrisor metoda.

EGALITATE. "Elevii care sunt inscrisi la aceste specializari sunt de la SAM (scoala de Arte si Meserii), dar nu se vede nici o diferenta intre ei si cei de la cursurile liceale", ne-a declarat Gabriela Ilisie, directoarea liceului. Petrisor a demonstrat acest lucru lasandu-i pe elevi sa participe anul trecut la Salonul Gastronomic de la Romexpo. La inceput a fost circumspect, insa ucenicii s-au ambitionat, l-au convins si in cele din urma au castigat locul intai si trei. Mai uimit a fost profesorul cand unul dintre elevii lui s-a contrazis cu directoarea unui alt liceu de profil, membra a juriului, pe tema modului in care trebuie asezate tacamurile pe masa. "Apoi s-a dus in vestiar si s-a uitat in manual sa vada daca chiar are dreptate."

VIITORUL. Grija pentru nivelul de cultura a elevilor este foarte mare. Este obligatoriu ca viitorii bucatari si ospatari sa stapaneasca foarte bine doua limbi de circulatie internationala. Pentru a-i ajuta in acest sens, la ore, maestrul Petrisor Tanase le aduce retete in engleza sau franceza, pe care elevii trebuie sa le traduca. "Tebuie sa fie mereu in contact cu ceea ce este nou pe aceasta piata", spune el. Lectiile nu se opresc in salile de clasa sau in laborator. Doua dintre restaurantele din Bucuresti i-au solicitat pe copii pentru practica. Atat patronii localurilor, cat si elevii au fost incantati de colaborare. Mai mult, exista posibilitatea ca practica sa fie facuta intr-un minihotel din orasul Halberstad din Germania si se intrevede posibilitatea ca anul viitor, in colaborarea cu Ambasada Japoniei, elevii sa invete tehnici ale bucatariei asiatice. Programul vine in sprijinul dorintei elevilor. La intrebarea "Ce veti face cand veti termina liceul?", majoritatea este de parere ca aici nu are ce face si ca va pleca in strainatate. Localurile din Occident, vapoarele de croaziera sunt variante la fel de surazatoare pentru pustii aflati la varsta pubertatii.

×
Subiecte în articol: gastronomie