La inceputuri, furculita a fost considerata un obiect nefolositor, iar cei ce-o utilizau erau ridiculizati din cauza gesturilor efeminate cu care o manuiau. Italienilor le-au trebuit cinci secole pentru a o accepta.
CRISTINA CATANA
Furculita isi are originile in Grecia antica. Acestea aveau doi dinti foarte mari si erau folosite pentru taierea fripturii. Dinti ajutau la decuparea carnii fara ca aceasta sa se rasuceasca si sa fie feliata mult mai usor decat ar fi facut-o un cutit.
ITINERARIU. Incepand cu secolul al VII-lea, la curtile regale din Orientul Mijlociu, furculita a fost folosita la cina. Intre secolele al X-lea si al XIII-lea, a inceput sa fie un obiect comun la petrecerile oferite de nobilimea din Imperiul Bizantin.
In secolul al XI-lea, sotia bizantina a Dogelui de Venetia a adus furculita si in Italia. Acestia s-au adaptat foarte greu cu folosirea acestei ustensile in timpul mesei. Au trecut aproape cinci secole pana cand furculita a devenit un obiect obisnuit in Italia.
In 1533, furculitele au fost aduse din Italia si in Franta, atunci cand Caterina de Medicis s-a casatorit cu regele Henric al II-lea. Si francezii s-au adaptat greu la aceasta moda pentru ca erau de parere ca este o influenta de prost-gust.
Citește pe Antena3.ro