x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver, star rock

Jamie Oliver, star rock

de Magda Cristina Ursache    |    22 Noi 2009   •   00:00
Jamie Oliver, star rock
Sursa foto: /Copyright Editura Curtea Veche

Poate nu multă lume ştie că viaţa lui Jamie liver nu se limitează numai la gătit sau la proiectele sale de televiziune. Soţia şi familia sunt şi ele foarte importante pentru el şi încearcă să le dedice cât mai mult timp. Iar dacă aveţi impresia că pe lângă timpul petrecut filmând, scriind cărţi de bucate, încercând să schimbe alimentaţia nesănătoasă a oamenilor sau distrându-se cu familia nu mai are vreme şi pentru un hobby, vă înşelaţi. Pentru că Jamie mai are o mare iubire căreia i se dedică cu pasiune: muzica.

UN ÎNCEPUT FĂRĂ INDICII
Jamie Oliver a apărut pe lume într-un moment în care în Marea Britanie era în vogă stilul electric. Dar stilul acesta nu l-a atras niciodată. Rock-ul avea să devină marea lui iubire în materie de muzică. Copil fiind însă, era un zvăpăiat, iar boacănele pe care le plănuia nu prea îi lăsau timp să se gândească la muzică. A cochetat o perioadă cu pianul, dar, cum e şi normal pentru un băieţel de 8 ani, ceea ce îl interesa mai mult era mai degrabă care e următorul copac în care se va căţăra decât să înveţe digitaţia pentru următorul acord.

Dar se vedea că are ureche muzicală. Primul cântec pe care şi-l aminteşte ca având un impact major asupra lui a fost "Everybody Wants to Rule the World" al trupei Tears for Fears, un cântec total diferit de ceea ce era obişnuit să audă acasă. "Nu am ascultat prea multă muzică acasă, în copilărie, spune el. Însă ceea ce am apucat să ascult suna îngrozitor. Mama mea obişnuia să pună mâna pe toate baladele."

În mod semnificativ, "Everybody Wants to Rule the World", care a ajuns pe locul 2 în topurile muzicale din luna martie 1985, avea un ritm de tobă distinct şi neobişnuit, care a atras atenţia lui Jamie şi care a "plantat" seminţele dezvoltării sale muzicale. "Aveam în jur de 9 ani şi eram în şcoala primară", îşi aminteşte el. "Cântecul era un hit la momentul în care începeam să visăm la fete şi îmi amintesc că aveam o masă de snooker şi un tonomat muzical, iar melodia asta cânta întruna. De fiecare dată când o aud, îmi vin în minte amintiri plăcute."

VISUL DIN ADOLESCENŢĂ
Ceea ce a pornit cu adevărat avântul lui Jamie în lumea muzicii a fost prietenia legată în şcoala primară cu Leigh Haggerwood, un băiat a cărui familie se mutase în Essex când el avea 8 ani. Leigh era noul venit, iar Jamie, observând izolarea lui, s-a îndreptat către el, prezentându-se într-o manieră veselă.
"Ne-am înţeles bine din start", îşi aminteşte Leigh.
"L-am invitat la mine acasă în următorul sfârşit de săptămână."

După o perioadă însă, Leigh a trebuit să se mute cu familia la Devon, iar relaţia lor s-a răcit. Când însă s-au reîntâlnit la Newport Free Grammar School şi cei doi au început să vorbească despre muzică, totul a reintrat în normal. Leigh a menţionat întâmplător că încerca să îşi facă o formaţie, Jamie a mărturisit că începuse să cânte mai degrabă la tobe, decât la clape, şi visul celor doi băieţi de 13 ani a luat naştere; entuziaşti, cei doi şi-au pus în gând să alcătuiască o trupă.




ASCENSIUNEA
Prima repetiţie a fost ţinută într-o baracă din grădina lui Jamie, pe care ei au numit-o "Scarlet House", Scarlet Division devenind apoi numele trupei. Cei doi băieţi exersau cât de des puteau, făcându-şi promisiunea să ajungă în topuri. Trupa a început să capete cu adevărat formă o dată cu venirea pe poziţia de solistă vocală a lui Louise Brannan, care, nu numai că era talentată - ea cântase deja în câteva pub-uri acompaniată doar de chitară -, dar era şi o frumuseţe.

Iar cu Leigh având o deosebită aplecare pentru compoziţia muzicală, lucrurile au început să se îmbunătăţească pentru Scarlet Division. Însă plecarea lui Jamie la colegiu pentru a-şi urma cariera de bucătar avea să îl despartă o vreme de cei doi. Leigh şi Louise au continuat însă cu trupa şi au ajuns să fie difuzaţi la televizor mult înaintea lui Jamie. Când începea The Naked Chef, formaţia s-a refăcut, de data aceasta încorporând şi doi muzicieni profesionişti, pe Nady Bake şi James Bejon.

Succesul de televiziune al lui Jamie ar fi putut să însemne sfârşitul formaţiei. Dar nu a fost aşa, iar Jamie se mândreşte că, deşi muncea foarte mult, nu a lipsit de la nici o repetiţie. În scurt timp, Jamie şi Scarlet Division au început să atragă atenţia caselor de discuri. În 2000, el şi trupa semnaseră un contract pentru două albume de 100.000 de lire sterline cu Sony. Primul urma să fie "Jamie Oliver's Coockin'", o compilaţie a cântecelor pe care le asculta Jamie în timp ce gătea, fiind în acelaşi timp al doilea album de debut al formaţiei.

Tot grupul Scarlet Division şi-a pus mari speranţe în melodia lor de debut "Sundial", lansată în octombrie 2000, cântecul ajungând chiar în Top 40.


Videoclip cu buget redus
Pentru a promova melodia "Sundial", Jamie şi formaţia lui au făcut un videoclip cu buget redus. A fost filmat pe un câmp, cu trupa cântând pe o scenă improvizată. Regizorul a fost Tom Carty, renumit pentru reclamele la Nike şi Guinness. Ideea era aceea de a arăta o trupă care se pregăteşte de un concert şi repetă şi care reuşeşte, chiar şi în mijlocul pustiului, să atragă admiratori.

Pe câmp apare un ţăran cu o capră, care, în loc să îi certe, se opreşte şi ascultă muzica. În scurt timp se adună o mulţime tot mai mare. Când melodia se termină, răsună doar o bătaie din palme răzleaţă şi un behăit de aprobare din partea caprei. Fiind un videoclip foarte limitat financiar, în mulţime apar chiar şi Jools şi bunica lui Jamie. "Am avut un buget foarte mic pentru realizarea videoclipului", spunea Jamie, "şi ne-am milogit pentru bani şi ajutor în stânga şi în dreapta, şi până şi bunica mea s-a agitat în mulţime, în vechiul aparat pentru mers Zimmer".

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie