x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jamon serano, chorizo şi sos sancho

0
Autor: Carmen Dragan 01 Oct 2009 - 00:00
Jamon serano, chorizo şi sos sancho

Spania culinară se defineşte prin preparate din fructe de mare, carne de miel, multe fructe şi legume, pe care le găsim în toate provinciile. O evidenţiază şi varietăţile de carne şi brânzeturi. Dintre acestea amintim de chorizo, un cârnat din carne de porc, tocată şi marinată, cu diverse condimente (în special boia roşie, dulce sau iute).



Salchichon este un alt salam tradiţional, produs tot din carne de porc, în combinaţie cu mirodenii. Asemănător la gust cu chorizo, salchichon este frecvent folosit ca aperitiv, alături de brânză şi, obligatoriu, acompaniat de vinuri roşii.

REŢETĂ DE SUCCES
De la mesele spaniolilor nu lipsesc preparatele din peşte. Vă propun o reţetă specifică de paste cu sardine, pentru care sunt necesare 450 g spaghete, 250 g rondele de sardine, 100 g pesmet, 180 ml ulei de măsline, 80 g parmezan ras, 6 căţei de usturoi, două linguri de pătrunjel verde tocat, o linguriţă piper negru măcinat. Spaghetele se fierb în apă cu sare şi ulei. Se strecoară, apoi se trec sub un jet de apă rece. Se stropesc cu ulei de măsline şi se lasă deoparte.

Usturoiul se căleşte într-o tigaie cu puţin ulei de măsline. Se adaugă rondelele de sardine, parmezanul şi pesmetul ras. Se presară piper şi pătrunjel, apoi se amestecă împreună cu spaghetele şi se gratinează câteva minute.

BĂUTURA TRADIŢIONALĂ
În Spania ne putem delecta cu sangria, o băutură făcută din vin roşu. Iată o reţetă la îndemâna oricui: doi litri de vin roşu, 5 linguri de miere, 4 portocale, două lămâi, două piersici, două pere, scorţişoară, 250 ml apă şi 50 ml brandy sau coniac. Vinul rece se pune într-o carafă, se adaugă mierea, lămâile şi portocalele tăiate felii, scorţişoara, piersicile şi perele curăţate de coajă şi tăiate bucăţi. Se adaugă coniac sau brandy şi se lasă la frigider. Se pune apă minerală înainte de servire. Se serveşte cu gheaţă, în pahare de vin. Este o băutură răcoritoare, plină de vitamine, care ne energizează pentru întreaga zi.

FUET
Un salam lung, uscat, fabricat din carne de porc, în intestine de porc, o specialitate din Catalonia (Spania), preferată în întreaga lume: faimosul fuet. Cel mai cunoscut este fuet-ul de Vic, fabricat în provincia Osona. Este un preparat perfect pentru un sandvici, dar poate fi servit şi la grătar sau ca ingredient în supe şi diverse salate.


Spaghete cu fuet
Ingrediente: 400 g spaghete, ulei de măsline, fuet, 4 căţei de usturoi, 200 g ardei gras, o ceapă, sos salsa, sare, piper.
Preparare: Pastele se fierb în apă cu sare şi se lasă într-o strecurătoare să se scurgă. Într-o tigaie se pune la călit ceapa tocată mărunt, apoi se adaugă bucăţi de ardei gras şi se lasă la foc mic. După ce acestea s-au călit se adaugă bucăţi de fuet şi căţeii de usturoi. Se condimentează cu sare şi piper. Se mai lasă pe foc două minute. Compoziţia astfel obţinută se toarnă peste spaghetele calde. Se serveşte cu salsa.




Empanadillas cu jamon serrano
Ingrediente: 400 g făină, o ceapă, 250 g untură, un ardei verde, 250 roşii întregi decojite sau din conservă, 400 g jambon serano, usturoi, sare, condimente
Preparare: Se amestecă făina cu sarea şi se adaugă untura şi puţină apă. Se întinde un aluat şi se taie cercuri cu ajutorul unei căni. Într-un vas se căleşte ceapa şi ardeiul, apoi se adaugă roşiile şi baconul. La final se presară condimente. Pe cercurile din aluat se pune umplutura, se împachetează în două şi se coc în cuptorul încins.


Fasole roşie cu chorizo
Ingrediente: chorizo, fasole roşie fiartă, două căpăţâni de usturoi, ulei de măsline, o ceapă, roşii, piper măcinat, măsline negre, ardei iute, coriandru, anason
Preparare: Într-o tigaie se pun la călit usturoiul, ceapa, sarea şi piperul şi se lasă la călit cinci minute. Se adaugă chorizo, apoi fasolea fiartă, anason şi coriandru şi se lasă la foc mic. Spre final se pun roşiile proaspete sau din conservă, tocate mărunt, şi măslinele. Se serveşte cu ardei iute.


Salată cu salchichon
Ingrediente: 300 g salchichon, un castravete, o ceapă, 4 linguri de oţet de vin, o lingură de muştar, sare, ardei iute, ulei de măsline, oţet, 100 g mazăre
Preparare: Salchichon se fierbe în apă, apoi se taie felii. Mazărea se fierbe, apoi se scurge. Castravetele şi ceapa se taie rondele. Toate acestea se aşază pe o farfurie. Se serveşte cu sosul de muştar, preparat din muştar diluat în apă şi oţet, sare, piper şi ulei de măsline.
Citeşte mai multe despre:   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...
Serviciul de email marketing furnizat de