x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jamon serano, chorizo şi sos sancho

0
Autor: Carmen Dragan 01 Oct 2009 - 00:00
Jamon serano, chorizo şi sos sancho

Spania culinară se defineşte prin preparate din fructe de mare, carne de miel, multe fructe şi legume, pe care le găsim în toate provinciile. O evidenţiază şi varietăţile de carne şi brânzeturi. Dintre acestea amintim de chorizo, un cârnat din carne de porc, tocată şi marinată, cu diverse condimente (în special boia roşie, dulce sau iute).



Salchichon este un alt salam tradiţional, produs tot din carne de porc, în combinaţie cu mirodenii. Asemănător la gust cu chorizo, salchichon este frecvent folosit ca aperitiv, alături de brânză şi, obligatoriu, acompaniat de vinuri roşii.

REŢETĂ DE SUCCES
De la mesele spaniolilor nu lipsesc preparatele din peşte. Vă propun o reţetă specifică de paste cu sardine, pentru care sunt necesare 450 g spaghete, 250 g rondele de sardine, 100 g pesmet, 180 ml ulei de măsline, 80 g parmezan ras, 6 căţei de usturoi, două linguri de pătrunjel verde tocat, o linguriţă piper negru măcinat. Spaghetele se fierb în apă cu sare şi ulei. Se strecoară, apoi se trec sub un jet de apă rece. Se stropesc cu ulei de măsline şi se lasă deoparte.

Usturoiul se căleşte într-o tigaie cu puţin ulei de măsline. Se adaugă rondelele de sardine, parmezanul şi pesmetul ras. Se presară piper şi pătrunjel, apoi se amestecă împreună cu spaghetele şi se gratinează câteva minute.

BĂUTURA TRADIŢIONALĂ
În Spania ne putem delecta cu sangria, o băutură făcută din vin roşu. Iată o reţetă la îndemâna oricui: doi litri de vin roşu, 5 linguri de miere, 4 portocale, două lămâi, două piersici, două pere, scorţişoară, 250 ml apă şi 50 ml brandy sau coniac. Vinul rece se pune într-o carafă, se adaugă mierea, lămâile şi portocalele tăiate felii, scorţişoara, piersicile şi perele curăţate de coajă şi tăiate bucăţi. Se adaugă coniac sau brandy şi se lasă la frigider. Se pune apă minerală înainte de servire. Se serveşte cu gheaţă, în pahare de vin. Este o băutură răcoritoare, plină de vitamine, care ne energizează pentru întreaga zi.

FUET
Un salam lung, uscat, fabricat din carne de porc, în intestine de porc, o specialitate din Catalonia (Spania), preferată în întreaga lume: faimosul fuet. Cel mai cunoscut este fuet-ul de Vic, fabricat în provincia Osona. Este un preparat perfect pentru un sandvici, dar poate fi servit şi la grătar sau ca ingredient în supe şi diverse salate.


Spaghete cu fuet
Ingrediente: 400 g spaghete, ulei de măsline, fuet, 4 căţei de usturoi, 200 g ardei gras, o ceapă, sos salsa, sare, piper.
Preparare: Pastele se fierb în apă cu sare şi se lasă într-o strecurătoare să se scurgă. Într-o tigaie se pune la călit ceapa tocată mărunt, apoi se adaugă bucăţi de ardei gras şi se lasă la foc mic. După ce acestea s-au călit se adaugă bucăţi de fuet şi căţeii de usturoi. Se condimentează cu sare şi piper. Se mai lasă pe foc două minute. Compoziţia astfel obţinută se toarnă peste spaghetele calde. Se serveşte cu salsa.




Empanadillas cu jamon serrano
Ingrediente: 400 g făină, o ceapă, 250 g untură, un ardei verde, 250 roşii întregi decojite sau din conservă, 400 g jambon serano, usturoi, sare, condimente
Preparare: Se amestecă făina cu sarea şi se adaugă untura şi puţină apă. Se întinde un aluat şi se taie cercuri cu ajutorul unei căni. Într-un vas se căleşte ceapa şi ardeiul, apoi se adaugă roşiile şi baconul. La final se presară condimente. Pe cercurile din aluat se pune umplutura, se împachetează în două şi se coc în cuptorul încins.


Fasole roşie cu chorizo
Ingrediente: chorizo, fasole roşie fiartă, două căpăţâni de usturoi, ulei de măsline, o ceapă, roşii, piper măcinat, măsline negre, ardei iute, coriandru, anason
Preparare: Într-o tigaie se pun la călit usturoiul, ceapa, sarea şi piperul şi se lasă la călit cinci minute. Se adaugă chorizo, apoi fasolea fiartă, anason şi coriandru şi se lasă la foc mic. Spre final se pun roşiile proaspete sau din conservă, tocate mărunt, şi măslinele. Se serveşte cu ardei iute.


Salată cu salchichon
Ingrediente: 300 g salchichon, un castravete, o ceapă, 4 linguri de oţet de vin, o lingură de muştar, sare, ardei iute, ulei de măsline, oţet, 100 g mazăre
Preparare: Salchichon se fierbe în apă, apoi se taie felii. Mazărea se fierbe, apoi se scurge. Castravetele şi ceapa se taie rondele. Toate acestea se aşază pe o farfurie. Se serveşte cu sosul de muştar, preparat din muştar diluat în apă şi oţet, sare, piper şi ulei de măsline.
Citeşte mai multe despre:   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Jurat X Factor, spitalizat de urgenţă

Jurat X Factor, spitalizat de urgenţă
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...
Serviciul de email marketing furnizat de