x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamon serano, chorizo şi sos sancho

Jamon serano, chorizo şi sos sancho

de Carmen Dragan    |    01 Oct 2009   •   00:00
Jamon serano, chorizo şi sos sancho

Spania culinară se defineşte prin preparate din fructe de mare, carne de miel, multe fructe şi legume, pe care le găsim în toate provinciile. O evidenţiază şi varietăţile de carne şi brânzeturi. Dintre acestea amintim de chorizo, un cârnat din carne de porc, tocată şi marinată, cu diverse condimente (în special boia roşie, dulce sau iute).



Salchichon este un alt salam tradiţional, produs tot din carne de porc, în combinaţie cu mirodenii. Asemănător la gust cu chorizo, salchichon este frecvent folosit ca aperitiv, alături de brânză şi, obligatoriu, acompaniat de vinuri roşii.

REŢETĂ DE SUCCES
De la mesele spaniolilor nu lipsesc preparatele din peşte. Vă propun o reţetă specifică de paste cu sardine, pentru care sunt necesare 450 g spaghete, 250 g rondele de sardine, 100 g pesmet, 180 ml ulei de măsline, 80 g parmezan ras, 6 căţei de usturoi, două linguri de pătrunjel verde tocat, o linguriţă piper negru măcinat. Spaghetele se fierb în apă cu sare şi ulei. Se strecoară, apoi se trec sub un jet de apă rece. Se stropesc cu ulei de măsline şi se lasă deoparte.

Usturoiul se căleşte într-o tigaie cu puţin ulei de măsline. Se adaugă rondelele de sardine, parmezanul şi pesmetul ras. Se presară piper şi pătrunjel, apoi se amestecă împreună cu spaghetele şi se gratinează câteva minute.

BĂUTURA TRADIŢIONALĂ
În Spania ne putem delecta cu sangria, o băutură făcută din vin roşu. Iată o reţetă la îndemâna oricui: doi litri de vin roşu, 5 linguri de miere, 4 portocale, două lămâi, două piersici, două pere, scorţişoară, 250 ml apă şi 50 ml brandy sau coniac. Vinul rece se pune într-o carafă, se adaugă mierea, lămâile şi portocalele tăiate felii, scorţişoara, piersicile şi perele curăţate de coajă şi tăiate bucăţi. Se adaugă coniac sau brandy şi se lasă la frigider. Se pune apă minerală înainte de servire. Se serveşte cu gheaţă, în pahare de vin. Este o băutură răcoritoare, plină de vitamine, care ne energizează pentru întreaga zi.

FUET
Un salam lung, uscat, fabricat din carne de porc, în intestine de porc, o specialitate din Catalonia (Spania), preferată în întreaga lume: faimosul fuet. Cel mai cunoscut este fuet-ul de Vic, fabricat în provincia Osona. Este un preparat perfect pentru un sandvici, dar poate fi servit şi la grătar sau ca ingredient în supe şi diverse salate.


Spaghete cu fuet
Ingrediente: 400 g spaghete, ulei de măsline, fuet, 4 căţei de usturoi, 200 g ardei gras, o ceapă, sos salsa, sare, piper.
Preparare: Pastele se fierb în apă cu sare şi se lasă într-o strecurătoare să se scurgă. Într-o tigaie se pune la călit ceapa tocată mărunt, apoi se adaugă bucăţi de ardei gras şi se lasă la foc mic. După ce acestea s-au călit se adaugă bucăţi de fuet şi căţeii de usturoi. Se condimentează cu sare şi piper. Se mai lasă pe foc două minute. Compoziţia astfel obţinută se toarnă peste spaghetele calde. Se serveşte cu salsa.




Empanadillas cu jamon serrano
Ingrediente: 400 g făină, o ceapă, 250 g untură, un ardei verde, 250 roşii întregi decojite sau din conservă, 400 g jambon serano, usturoi, sare, condimente
Preparare: Se amestecă făina cu sarea şi se adaugă untura şi puţină apă. Se întinde un aluat şi se taie cercuri cu ajutorul unei căni. Într-un vas se căleşte ceapa şi ardeiul, apoi se adaugă roşiile şi baconul. La final se presară condimente. Pe cercurile din aluat se pune umplutura, se împachetează în două şi se coc în cuptorul încins.


Fasole roşie cu chorizo
Ingrediente: chorizo, fasole roşie fiartă, două căpăţâni de usturoi, ulei de măsline, o ceapă, roşii, piper măcinat, măsline negre, ardei iute, coriandru, anason
Preparare: Într-o tigaie se pun la călit usturoiul, ceapa, sarea şi piperul şi se lasă la călit cinci minute. Se adaugă chorizo, apoi fasolea fiartă, anason şi coriandru şi se lasă la foc mic. Spre final se pun roşiile proaspete sau din conservă, tocate mărunt, şi măslinele. Se serveşte cu ardei iute.


Salată cu salchichon
Ingrediente: 300 g salchichon, un castravete, o ceapă, 4 linguri de oţet de vin, o lingură de muştar, sare, ardei iute, ulei de măsline, oţet, 100 g mazăre
Preparare: Salchichon se fierbe în apă, apoi se taie felii. Mazărea se fierbe, apoi se scurge. Castravetele şi ceapa se taie rondele. Toate acestea se aşază pe o farfurie. Se serveşte cu sosul de muştar, preparat din muştar diluat în apă şi oţet, sare, piper şi ulei de măsline.

×
Subiecte în articol: europa gurmanda