x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La cocosul negru

La cocosul negru

de Max Gourmet    |    01 Noi 2006   •   00:00
La cocosul negru
CRONICA DE RESTAURANT
Cu cat ne apropiem mai mult de Europa, ne e dat sa ne punem tot mai multe intrebari. Ce politicieni vom mai alege? Ce leafa vom primi? Cu ce-o sa ne imbracam si ce vom gasi de mancare? In privinta mancarii, "viitorul suna bine" si cred ca am intrat cu dreptul. Romanii si-au insusit, in ultimii 16 ani, lectiile de baza ale sincronismului in materie de restauratie, imitand mofturile occidentale europene sau de peste Ocean.

Sunt putine restaurante in Bucuresti care sa nu faca trimitere la un local cu acelasi nume din Franta, Italia, Marea Britanie, Belgia sau Germania, astfel incat as putea propune infiintarea unor "fratii" ale restaurantelor cu acelasi nume din Romania si din toata lumea, cu vizite reciproce de delegatii de patroni, bucatari si ospatari. Am avea, in felul acesta, fericirea de a servi, cand si cand, acasa, la "Gallo Nero", de pilda, meniuri gatite de sefi de la restaurante cu acelasi nume din Paris, Roma, Londra, Bruxelles ori Berlin.

Adevarul este ca o seara la "Gallo Nero" din Bucuresti nu e tocmai rea. Daca vrei mancare multa, ieftina si de calitate, locul corespunde. Un "Antipasti dell Gallo Nero" iti poate deschide pofta de mancare prin amestecul picant de legume pe gratar, anghinare, fasole, prosciutto, pepene galben, ciuperci, vinete si rosii. Poti lua si o bruschetta, care este o felie de paine (pacat ca e doar banala paine gen "Spicul", cand italienii au atatea specialitati delicioase!) acoperita cu rosii si usturoi tocat, pe langa care trebuie sa degusti excelenta "Zuppa di pomodoro" facuta din tomate pasate si smantana.

Gusturi italiene

La capitolul "Paste", eu recomand "Spaghetti alla carbonara" in sos de smantana, ou si parmezan, cu felii subtiri de sunca si aroma de busuioc. Un produs deosebit de gustos este "Saltimboca alla romana" - doua felii de carne de vita invelite in bacon si salvie - , dar pentru cei care doresc o masa mai usoara, seara, e preferabil un peste gen "Salmone all pepe verde" (chiar daca sosul are gust de lapte praf!). Un "Bianco" de… Dragasani seamana la caracter cu aceste feluri suple, dupa care poti comanda o "Panna cotta", desert tipic italian, preparat din smantana coapta. Mai ramane ceva? Da. O cafea scurta si… nota de plata.

NOTELE LUI MAX
Restaurantul Gallo Nero
Str. Decebal nr. 12, Bucuresti
  • Mancare: ■ ■ ■ ■
  • Servire: ■
  • Ambianta: ■ ■ ■
  • Pret: ■ ■
  • De gustibus

    Panna cotta. Impresionant prin simplitate, panna cotta este desertul ideal pentru toate anotimpurile. Racoritoare, fara a fi insa vreun substitut al inghetatei, dulce si moale incat iti pare ca de matase ori de catifea, cand o gusti, nu e mai mult decat o "smantana gatita", dupa cum ii zice si numele. Dar "gatita" cu mare arta! Aromata si intarita cu gelatina, decorata cu topping-uri felurite, a fost ridicata la rang de desert pretios.
  • PRET: 7 RON
  • maxgourmet@k.ro
  • ×